Raskausdiabetes

Raskausdiabetes on raskauden aikana ensimmäistä kertaa ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka yleensä häviää synnytyksen jälkeen.

Yleensä raskausajan diabetes puhkeaa jo ensimmäisen raskauden aikana. Raskausdiabetekselle altistavia tekijöitä ovat muun muassa äidin ylipaino, yli 40 vuoden ikä ja munasarjojen monirakkulatauti.

Raskausajan diabeteksen yleisin syy on elimistön lisääntyneeseen tarpeeseen nähden riittämätön insuliinin tuotanto. Tämän seurauksena verensokeritaso on normaalia korkeampi äidillä, mutta myös sikiöllä, koska sokeri läpäisee helposti istukan.

Raskausdiabeteksen hoidon tavoitteena on saada äidin verensokeritaso pysymään normaalina koko raskauden ajan. Diagnosoidun raskausdiabeteksen hoidossa keskeisessä roolissa on odottajan oma verensokeriseuranta. Ensisijainen hoito on terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta. Myös painonnousu raskauden aikana pyritään pitämään kohtuullisena.

Raskaus- ja imetysaika
Päivi Pitkänen
Valion juustot raskausaikana
Hanna Kautiainen
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›