Ravinto ja aivot

Ravitsemussuosituksien mukainen, terveellinen ruokavalio on hyväksi myös aivojen terveydelle. Se auttaa ylläpitämään kognitiivisia toimintoja, kuten keskittymiskykyä, vireystilaa ja muistia.

Niin sanottuja aivoystävällisiä ruoka-aineita on tutkittu viime aikoina paljon. Lähtökohtana aivoystävälliselle ruoalle toimii perusterveellinen ruoka, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljoja, laadukasta proteiinia ja pehmeitä rasvoja. Esimerkki perusterveellisestä ruokavaliosta on esimerkiksi Välimeren ruokavalio, jonka onkin todettu olevan suotuisa aivojen toiminnan kannalta. Alla on listattu Välimeren ruokavaliostakin tuttuja, aivoystävällisiä ruokia.

Aivoystävällisiä ruoka-aineita

  • Kasvikset, hedelmät ja marjat, jotka sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisaineita.
  • Hyvät rasvat (mm. öljyt ja pähkinät), jotka ovat omega-3-rasvahappojen lähde.
  • Rasvainen kala (mm. lohi tai siika), jossa on omega-3-rasvahappojen lisäksi esimerkiksi D-vitamiinia ja B12-vitamiinia.
  • Kahvi, tee, kaakao, jotka sisältävät flavonoideja.
  • Vähempi suolan käyttö. Runsas suolan käyttö on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Aivot ja suolisto

Tiedämme, että stressi voi aiheuttaa vatsavaivoja, eli aivot ovat yhteydessä suoliston toimintaan. Suhteellisen uutta tietoa on, että reitti ei ole yksisuuntainen. Myös suolistolla voi olla vaikutus aivoihin päin.

Terve suolisto on hyväksi aivoille

Ihmisen suolistossa asustelee miljardeja bakteereja, joista osa on huonoja ja osa hyviä bakteereja. Hyvien suolistobakteerien tehtävänä on muun muassa tuottaa erilaisia aineita, kuten vitamiineja ja rasvahappoja. Lisäksi bakteerit ovat mukana immuunipuolustuksen, verenpaineen, mielialan sekä aivotoiminnan säätelyssä. Keskushermoston välittäjäaineistakin suuri osa sijaitsee itseasiassa suolistossa.

Mikäli suoliston bakteerikanta on syystä tai toisesta häiriintynyt, elimistöön voi syntyä matala-asteinen, aivoihin asti kulkeutuva tulehdusreaktio. Tällä on yhteys useiden yleisten elintasosairauksien riskin kohoamiseen.

Terve ja runsaasti hyviä bakteereja sisältävä suolisto on siis hyväksi myös aivoterveydelle. Suolistobakteerit käyttävät ravintonaan ruokavaliosta saatavia kuituja. Suosi siis kuitupitoisia kasviksia, marjoja ja täysjyväviljoja. Kuidun saantia voi täydentää elintarvikkeilla, joihin on lisätty kuitua.

Nauti päivittäin puoli kiloa kasviksia, suosi pehmeitä rasvoja ja vältä liiallista suolan käyttöä. Valio ValSa juustot ja levitteet sisältävät vähemmän suolaa kuin vastaavat tavanomaiset elintarvikkeet. Muista myös veden juonti ja liikunta sekä läheisten seura. Kaiken kaikkiaan aivoystävällinen ruoka on perusterveellistä ruokaa, jonka valitsemisessa auttaa Sydänmerkki.

Valitsemalla sydänterveellisiä ruokia, annat myös aivoillesi parasta mahdollista ravintoa. Tuotteessa oleva Sydänmerkki helpottaa ruokavalintojen tekemistä kaupassa. Merkki kertoo yhdellä vilkaisulla, että tuote on parempi valinta omassa tuoteryhmässään rasvan määrän, laadun sekä suolan ja sokerin määrän osalta.