Siirry sisältöön
Suositukset

Ravinto ja aivot

Ravinto ja aivot
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Ravitsemussuosituksien mukainen, terveellinen ruokavalio on hyväksi myös aivojen terveydelle. Se auttaa ylläpitämään kognitiivisia toimintoja, kuten keskittymiskykyä, vireystilaa ja muistia.

Niin sanottuja aivoystävällisiä ruoka-aineita on tutkittu viime aikoina paljon. Lähtökohtana aivoystävälliselle ruoalle toimii perusterveellinen ruoka, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljoja, laadukasta proteiinia ja pehmeitä rasvoja. Esimerkki perusterveellisestä ruokavaliosta on esimerkiksi Välimeren ruokavalio, jonka onkin todettu olevan suotuisa aivojen toiminnan kannalta. Alla on listattu Välimeren ruokavaliostakin tuttuja, aivoystävällisiä ruokia.

Tip icon

Aivoystävällisiä ruoka-aineita

  • Kasvikset, hedelmät ja marjat, jotka sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisaineita.
  • Hyvät rasvat (mm. öljyt ja pähkinät), jotka ovat omega-3-rasvahappojen lähde.
  • Rasvainen kala (mm. lohi tai siika), jossa on omega-3-rasvahappojen lisäksi esimerkiksi D-vitamiinia ja B12-vitamiinia.
  • Kahvi, tee, kaakao, jotka sisältävät flavonoideja.
  • Vähempi suolan käyttö. Runsas suolan käyttö on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Search