Siirry sisältöön
Vitamiinit ja kivennäisaineet

Saatko riittävästi jodia?

Saatko riittävästi jodia?
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Maitotuotteet ovat merkittävä jodin lähde. Nauttimalla niitä suosituksien mukaisesti, täyttyy samalla helposti myös jodin päivittäisestä saantisuosituksesta yli puolet.

Esimerkkejä ruoka-aineiden jodipitoisuuksista Annoskoko Jodia µg
Maito tai piimä 2 dl 32
Jogurtti tai viili 2 dl 32
Emmental juusto 3 viipaletta (30 g) 12
Edam juusto 3 viipaletta (30 g) 8
Kermajuusto 3 viipaletta (30 g) 6
Valio Polar® 15 ValSa® juusto 3 viipaletta (30 g) 18
Sulatejuusto 30 g 6
Raejuusto 30 g 5
Tuorejuusto 30 g 3
Valio Oivariini® ValSa® levite 3 tl (15 g) 6
Kala 100 g 30
Kananmuna 1 kpl 23
Jodioitu ruokasuola (1/2 tl) n. 2,5 g 60

Jodin saantisuositus (Lähde: Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014):

Ikä µg/vrk
6-11 kk 50
12-23 kk 70
2-5 v 90
6-9 v 120
10-74 v 150
Raskaana olevat 175
Imettävät 200
Tip icon

Tiesitkö, että jodilla on seuraavia terveysväitteitä:

  • edistää normaalia kognitiivista toimintaa
  • edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • edistää hermoston normaalia toimintaa
  • edistää ihon pysymistä normaalina
  • edistää kilpirauhashormonien normaalia tuotantoa ja kilpirauhasen normaalia toimintaa

Lähde: Komission asetus (EU) N:o 432/2012.

Ikäryhmä µg/vrk
1-3 -vuotiaat 200
4-6 -vuotiaat 250
7-10 -vuotiaat 300
11-14 -vuotiaat 450
15-17 -vuotiaat 500
Aikuiset 600
Raskaana olevat ja imettävät 600
Virtsan jodipitoisuus  µg/L Jodin saannin tilanne
yli 100 Hyvä tila
50-100 Lievä puutos
20-50 Kohtalainen puutos
alle 20 Vakava puutos

Search