Maito ei ole kalsiumin saannin kannalta välttämätöntä, mutta maitotuotteista saatava kalsium imeytyy elimistöön paremmin kuin esimerkiksi kasviksien sisältämä kalsium. Useimmat maitotuotteet on lisäksi täydennetty kalsiumin imeytymistä edistävällä D-vitamiinilla.
Maitotuotteet ovatkin suomalaisten tärkein kalsiumin lähde. Jos maitotuotteiden käyttö on niukkaa, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kalsiumin saantiin, ja valita sellaisia elintarvikkeita, joita on täydennetty kalsiumilla.
Suomalaisten keskimääräinen kalsiumin saanti on hyvä. Silti osalla se jää riittämättömäksi. Vähäistä kalsiumin saantia ei voida osoittaa esimerkiksi verikokeilla, sillä luusto alkaa luovuttaa kalsiumia verenkiertoon, ellei sitä saada ravinnosta riittävästi. Tämä puolestaan heikentää luustoa.
Kalsiumin saantisuositus (800 mg/vrk) aikuisella täyttyy neljästä annoksesta maitotuotteita.
Yksi annos on esimerkiksi:
1 lasi (2 dl) Valio maitoa tai piimää TAI
1 pikari (200 g) Valiojogurttia TAI
2 dl viiliä TAI
2-3 viipaletta (30 g) juustoa
Maidotonta ruokavaliota noudattavan kannattaa olla erityisen tarkkana riittävästä kalsiumin sekä muiden luustolle tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saannista. Jos maitotuotteet jätetään ruokavaliosta kokonaan pois, onkin hyvä käyttää säännöllisesti kalsiumtäydennettyjä elintarvikkeita tai kalsiumvalmistetta. Maitoa korvaavien kasvipohjaisten tuotteiden valinnassa kannattaa suosia kalsiumilla täydennettyjä vaihtoehtoja.
Laktoosi-intoleranssi itsessään ei heikennä luustoa, mutta siitä mahdollisesti aiheutuva maitotuotteiden käytön rajoittaminen saattaa vähentää kalsiumin saantia. Laktoosi-intolerantti voi vaihtaa tavalliset maitotuotteet laktoosittomiin tai vähälaktoosisiin tuotteisiin.
Maidon ja maitovalmisteiden kalsium imeytyy hyvin
Maitovalmisteet sisältävät runsaasti hyvin imeytyvää kalsiumia. Maitovalmisteiden käyttö useilla aterioilla päivän aikana jopa tehostaa kalsiumin hyödyntämistä.