Maito ei ole kalsiumin saannin kannalta välttämätöntä, mutta maitotuotteista saatava kalsium imeytyy elimistöön paremmin kuin esimerkiksi useiden kasviksien sisältämä kalsium. Useimmat maitotuotteet on lisäksi täydennetty kalsiumin imeytymistä edistävällä D-vitamiinilla. Elintarvikkeen kalsiumpitoisuus ei siis yksinomaan kerro sitä, kuinka paljon kalsiumia elimistö pystyy tuotteesta hyödyntämään. Lue lisää kalsiumin hyödynnettävyydestä täältä.
Maitotuotteet ovat suomalaisten tärkein kalsiumin lähde. Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat noin 60 % kalsiumin saannistaan maidosta tai muista maitotuotteista. Jos maitotuotteiden käyttö on niukkaa, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kalsiumin saantiin, ja valita sellaisia elintarvikkeita, joita on täydennetty kalsiumilla.
Suomalaisten keskimääräinen kalsiumin saanti on hyvä. Silti osalla se jää riittämättömäksi. Vähäistä kalsiumin saantia ei voida osoittaa esimerkiksi verikokeilla, sillä luusto alkaa luovuttaa kalsiumia verenkiertoon, ellei sitä saada ravinnosta riittävästi. Tämä puolestaan heikentää luustoa.
Kalsiumin saantisuositus (800 mg/vrk) aikuisella täyttyy neljästä annoksesta maitotuotteita.
Yksi annos on esimerkiksi:
- 1 lasi (2 dl) Valio maitoa tai piimää TAI
- 1 pikari (200 g) Valiojogurttia TAI
- 2 dl viiliä TAI
- 2-3 viipaletta (30 g) juustoa
Maidotonta ruokavaliota noudattavan kannattaa olla erityisen tarkkana riittävästä kalsiumin sekä muiden luustolle tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saannista. Jos maitotuotteet jätetään ruokavaliosta kokonaan pois, onkin hyvä käyttää säännöllisesti kalsiumtäydennettyjä elintarvikkeita tai kalsiumvalmistetta. Maitoa korvaavien kasvipohjaisten tuotteiden valinnassa kannattaa suosia kalsiumilla täydennettyjä vaihtoehtoja. Valio Oddlygood® kaurajuomat on täydennetty kalsiumin lisäksi jodilla sekä vitamiineilla D, B2 ja B12.
Laktoosi-intoleranssi itsessään ei heikennä luustoa, mutta siitä mahdollisesti aiheutuva maitotuotteiden käytön rajoittaminen saattaa vähentää kalsiumin saantia. Laktoosi-intolerantti voi vaihtaa tavalliset maitotuotteet laktoosittomiin tai vähälaktoosisiin tuotteisiin.