Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija
Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.
Sesongissa olevien raaka-aineiden suosiminen tuo lautaselle monipuolisuutta ja lisää kotimaisen ruoan kulutusta. Suosimalla satokauden kasviksia saat lisättyä maistuvasti kasvisten määrää ruokavaliossa ja samalla säästät luontoa ja lompakkoa!
Kasvikset ovat terveellisen ruokavalion perusta ja niiden käytön lisääminen kannattaa aina. Kuten ruokavaliossa yleensäkin, myös kasvisten osalta on hyvä pitää mielessä monipuolisuus. Kasvisten päivittäinen saantisuositus täyttyy lopulta helposti, kun perinteisten kurkkujen ja tomaattien rinnalle tuo myös erilaisia vaihtoehtoja.
Kesä ja syksy ovat kotimaisten kasvisten kulta-aikaa. Kasviksiin lasketaan vihannekset, juurekset, palkokasvit, sienet, hedelmät ja marjat ja niitä tulisi nauttia vähintään 500 g päivässä, mikä vastaa noin 5-6 annosta. Tämä tarkoittaa kasviksia joka aterialle!
Kasviksilla on useita terveyshyötyjä, sillä ne sisältävät vain vähän energiaa, mutta runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sekä antioksidantteja ja flavonoideja. Lisäksi niistä saadaan kuituja ja nestettä, mutta ei juurikaan rasvaa.
Minkälaisia kasviksia lautaselle olisi hyvä valita?
Muista annosten koostamisessa myös lautasmalli ja täytä aina puolet lautasesta kasviksilla!
Suosi vuodenajan mukaisia kotimaisia sesonkikasviksia ja valitse esimerkiksi näistä:
Talvella tuoreita kotimaisia kasviksia ei ole juuri saatavilla, mutta esimerkiksi kotimaisia juureksia voidaan säilöä talvea varten. Lisäksi kesällä poimittuja marjoja voidaan pakastaa, sieniä kuivattaa ja omenoita ja luumuja hillota pimeitä vuodenaikoja varten. Osittain talvella ollaan kuitenkin välttämättä tuontikasvisten varassa. Älä kuitenkaan unohda talvellakaan kasviksia lautaselta, sillä ne ovat tärkeitä kuitujen, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä.