Siirry sisältöön
Suositukset

Suositeltavat ruokavalinnat

Suositeltavat ruokavalinnat
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Täysipainoinen ruokavalio tarkoittaa monipuolisuutta, tasapainoisuutta ja kohtuutta, unohtamatta kuitenkaan nautintoa. Ruokavalion perustana ovat ruoka-aineet, jotka sisältävät paljon tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita sekä kohtuudella energiaa. Näitä periaatteita noudattamalla saadaan ruoasta sopivasti energiaa ja taataan riittävä ravintoaineiden saanti.

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka aterialle

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositellaan syötäväksi vähintään 5-6 annosta päivässä. Yksi annos tarkoittaa noin kourallista, joten aikuisen annos on luonnollisesti isompi kuin lapsen. Aikuisella yksi annos voi olla esimerkiksi 2 dl salaattia, 1 iso tomaatti tai porkkana tai 1 hedelmä.

Kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö on yleensä riittävää, jos niitä kuuluu jossain muodossa päivän jokaiselle aterialle. Annoksia voi kerätä esimerkiksi seuraavasti:

  • aamulla kasviksia leivän päälle
  • lounaalla puolet lautasesta täytetään salaatilla ja keitetyillä kasviksilla
  • välipalalla hedelmä
  • päivällisellä kasvisruoka tai kasviksilla täydennetty muu ateria
  • iltapalalla marjoja
Tip icon

Askeleet arkipäivän hyviin ruokailutottumuksiin

Ruokailutottumusten muuttaminen kertaheitoilla ei useinkaan onnistu, sillä ihmisellä on taipumus palata totuttuihin tapoihin. Sen sijaan ruokavaliomuutokset kannattaa toteuttaa pienin askelin. Muutokset kannattaa miettiä sellaisiksi, että niitä on valmis toteuttamaan lopun elämäänsä. Tässä esimerkkejä pienistä askelista, joita voit ruokailussasi muuttaa:

  • Lisää kasviksia tai hedelmä päivän jokaiselle aterialle. Siis ihan jokaiselle!
  • Valitse useimmilla aterioilla runsaskuituisia tuotteita, kuten täysjyväleipää, -pastaa tai puuroa.
  • Nauti joka päivä 5-6 dl rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita, kuten maitoa, piimää, jogurttia, rahkaa ja viiliä.
  • Käytä leivän päällä kasvirasvaa sisältää levitettä.
  • Ruoan paistaminenkin onnistuu rasvalla, jolle on myönnetty Sydänmerkki.
  • Syö kalaa ainakin kahdesti viikossa.
  • Valitse kaupassa vähemmän suolaa sisältäviä vaihtoehtoja.

Search