Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti
Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.
Täysipainoinen ruokavalio tarkoittaa monipuolisuutta, tasapainoisuutta ja kohtuutta, unohtamatta kuitenkaan nautintoa. Ruokavalion perustana ovat ruoka-aineet, jotka sisältävät paljon tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita sekä kohtuudella energiaa. Näitä periaatteita noudattamalla saadaan ruoasta sopivasti energiaa ja taataan riittävä ravintoaineiden saanti.
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositellaan syötäväksi vähintään 5-6 annosta päivässä. Yksi annos tarkoittaa noin kourallista, joten aikuisen annos on luonnollisesti isompi kuin lapsen. Aikuisella yksi annos voi olla esimerkiksi 2 dl salaattia, 1 iso tomaatti tai porkkana tai 1 hedelmä.
Kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö on yleensä riittävää, jos niitä kuuluu jossain muodossa päivän jokaiselle aterialle. Annoksia voi kerätä esimerkiksi seuraavasti:
Maitotuotteet ovat ruokavaliossamme tärkeitä kalsiumin ja D-vitamiinin lähteitä. D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen ja luustoon kiinnittymiseen. Yhdessä kalsium ja D-vitamiini auttavat pitämään luuston lujana. Riittävä D-vitamiinin saanti ylläpitää myös vastustuskykyä.
Kaikki Valion maidot ja maitojuomat sekä piimät on D-vitaminoitu lukuun ottamatta luomutuotteita. Myös suurin osa Valion jogurteista on D-vitaminoitu. Valio Oivariini® ja Valio KevytLevi® rasvoissa on suositeltu 20 µg/100 g täydennys D-vitamiinia.
Laske D-vitamiinin saantisi kätevällä D-vitamiinilaskurilla tästä.
Laske kalsiumin saantisi kätevällä kalsiumlaskurilla tästä.
Maitotuotteet ovat tärkeitä hyvänlaatuisen proteiinin, kalsiumin, jodin ja useiden kivennäisaineiden sekä B-vitamiinien lähteitä. Ravitsemussuositusten mukaan päivittäin on hyvä nauttia noin puoli litraa rasvattomia tai vähärasvaisia (≤ 1% rasvaa) nestemäisiä maitotuotteita, kuten maitoa, piimää, jogurtteja tai rahkoja. Maitotuotteiden käyttöä voi täydentää 2-3 viipaleella enintään 17 % rasvaa sisältävää vähemmän suolaista juustoa. Arkiruoan valmistuksessa kannattaa suosia vähärasvaisia tuotteita ja jättää runsaammin rasvaa sisältävät maitotuotteet harvemmin syötäviin herkkuruokiin.
Täysjyväviljavalmisteita on hyvä kuulua useimmille aterioille, jotta päivittäinen kuidun saanti olisi riittävää. Täysjyväviljavalmisteet sisältävät myös runsaasti B-vitamiineja ja kivennäisaineita. Täysjyväviljavalmisteiden lisäksi kasvikset, hedelmät ja marjat ovat hyviä kuidun lähteitä. Kuidun saantisuositus on 25-35 grammaa päivässä.
Viljavalmisteista kannattaa valita runsaskuituisia vaihtoehtoja, kuten ruisleipää, puuroa sekä täysjyväpastaa ja -riisiä. Leivistä on hyvä tarkastaa myös niiden suolapitoisuus ja valita vähemmän suolaa sisältäviä vaihtoehtoja. Myös mysleistä ja muroista on tarjolla runsaskuituisia vaihtoehtoja - tarkkaile kuitenkin niiden sisältämän suolan ja sokerin määrää.
Kalaa on suositeltavaa syödä vähintään kaksi kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Kalasta saadaan mm. runsaasti hyvälaatuista proteiinia, pehmeää rasvaa sekä D-vitamiinia. Erityisen tärkeä rooli kalalla on D-vitamiinin lähteenä, maitotuotteiden ja rasvalevitteiden rinnalla. Valmiiksi marinoituja tai muita kalavalmisteita käytettäessä kannattaa kiinnittää huomiota tuotteiden suolapitoisuuteen.
Ruokailutottumusten muuttaminen kertaheitoilla ei useinkaan onnistu, sillä ihmisellä on taipumus palata totuttuihin tapoihin. Sen sijaan ruokavaliomuutokset kannattaa toteuttaa pienin askelin. Muutokset kannattaa miettiä sellaisiksi, että niitä on valmis toteuttamaan lopun elämäänsä. Tässä esimerkkejä pienistä askelista, joita voit ruokailussasi muuttaa: