Toimiva ateriarytmi on tärkeä

Säännöllinen ruokailu on terveellisen ruokavalion perusta. Käytännössä tämä tarkoittaa 3-5 tunnin välein ateriointia; esimerkiksi aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Usein päivärytmi ei ole samanlainen päivästä toiseen, mutta säännöllisestä syömisestä kannattaa huolehtia, jos haluaa pitää ruokavalion kunnossa. Säännöllinen ateriarytmi ehkäisee jatkuvaa napostelua ja pitää verensokerin tasaisena.

Aamupalalla puhtia päivään

Aamupala on tärkeä, koska se antaa keholle ravintoaineita pitkän syömättömän yöjakson jälkeen. Aamupala antaa myös hyvän rytmityksen loppupäivän aterioihin, jolloin voidaan välttyä ylimääräiseltä napostelulta.

Aamupala on kuitenkin myös se ateria, joka tuntuu jäävän helpoiten kiireessä väliin. Jos ruoka ei tunnu maistuvan aamuisin, voi kokeilla esimerkiksi heräämistä hieman aikaisemmin, jolloin myös ruokahalulla on enemmän aikaa herätä ja kiireessä syömiseltä vältytään. Aamupalan voi myös napata matkaan: kokoa jo edellisenä iltana sopivat tuotteet odottamaan aamuksi jääkaappiin.

Aamupalareseptejä sekä arkeen että juhlaan

kaikki aamupala reseptit

Iltapala on osa ateriarytmiä

Iltapalan tarve riippuu siitä, millainen päivän muu ateriarytmi on ollut. Kuulostele oloasi pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos tunnet olosi nälkäiseksi, syö mieluiten kevyt mutta ravitseva iltapala. Nälkäisenä uni ei tule, mutta myös turhan täysi vatsa vaikeuttaa nukahtamista. Rasvaiset, raskaat ateriat ja mausteiset ruoat voivat häiritä yöunia, joten yötä vasten ei kannata tankata ylimääräistä energiaa ja tukalaa oloa.

Iltasyöminen ja painonhallinta

Ilta-aika, television katseleminen tai vaikkapa perheen kanssa seurusteleminen ovat otollista maaperää napostelulle, ja iltasyömisestä voi huomaamatta tulla tapa. Illan mittaan napostellessa tulee helposti syötyä enemmän kuin olisi tarpeen, varsinkin silloin, jos reitti kulkee jääkaapin kautta useampaankin otteeseen illan aikana. Iltasyömisestä saatu energia saattaa muuttua ylimääräisiksi kiloiksi, ja toistuva syöminen on haitaksi myös hampaille.

Päivän aikana nautittujen aterioiden sisältö ja ajoitus vaikuttavat paitsi jaksamiseen, myös siihen, mitä valitsemme lautasellemme iltapäivällä ja etenkin illalla. Jos päivän ateriat ja rytmitys ovat kunnossa, iltasyömistä ja muutakin napostelua on helpompi hallita.

Jos napostelusta luopuminen tuntuu vaikealta, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä suuhunsa laittaa. Siirry rouskuttelemaan terveellisiä herkkuja, sillä kasviksia ja hedelmiä saa hyvällä omatunnolla syödä lähes rajattomasti. Lisäksi on hyvä muistaa, että toisinaan nälän tunteen syynä saattaa olla jano. Myös kupillinen yrttiteetä voi hillitä napostelun halua.

Koosta terveellinen iltapala

Hyvä iltapala on pieni mutta ravitseva miniateria. Sopiva määrä proteiinia, esimerkiksi kananmunaa tai maitotuotteita, tuovat ruokaisuutta iltapalaan. Kasvikset, marjat ja viljatuotteet sisältävät tärkeitä ravintoaineita, joita on hyvä nauttia myös yötä vasten. Suosi hitaasti sulavia täysjyväviljoja ja vähempisokerisia tai maustamattomia maitotuotteita. Hyvää rasvaa saa esimerkiksi siemenistä ja pähkinöistä. Kun kokonaisuus pysyy riittävän kevyenä, ei iltapala jää häiritsemään yöunta.

Yöunien aikana ollaan pitkään syömättä, joten hyvä iltapala antaa keholle rakennusaineita ja auttaa palautumaan päivästä. Sen sijaan sokeriset iltapalat kuten makeiset, suklaa ja limpparit sekä valkoiset viljatuotteet, ranskanperunat ja sipsit saavat verensokerin nousemaan korkealle ja laskemaan taas nopeasti alas. Uni voi muuttua levottomaksi, aamulla saattaa olla epämukava olo ja herääminenkin on vaikeampaa. Kun panostat hyvään iltapalaan, panostat myös seuraavaan aamuun!

Ideoita iltapalalle

kaikki erilaiset iltapalat
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›