Hera on äitiyden jumalattaren nimi, mikä kuvastaa hyvin heran ravitsemuksellista merkitystä elämän alkutaipaleella olevalle lapselle tai vasikalle. Maitovalmisteiden käytön monet hyötyvaikutukset ihmiselle voivat liittyä laadukkaaseen maitoproteiiniin, erityisesti nimenomaan heraproteiineihin. Erityisesti lihasvaikutukset ovat kiinnostaneet tutkijoita jo pitkään, mutta eri heraproteiinit kiinnostavat myös painonhallinnassa ja ikäihmisten lihaskadon ehkäisyssä (taulukko 1).
Taulukko 1. Tutkimuksissa havaittuja eri heraproteiinien mahdollisia hyötyvaikutuksia.
Heraproteiini |
Osuus % heraproteiineista |
Ominaisuudet |
Beta-laktoglobuliini |
45 - 57 |
Sisältää runsaasti haaraketjuisia aminohappoja. Sitoo hydrofobisia molekyylejä kuten rasvahappoja ja estää niitä imeytymästä. Äidinmaito ei sisällä beta-laktoglobuliinia. Maitoallergiassa tyypillisin allergisten oireiden aiheuttaja. |
Alfa-laktalbumiini |
15 - 25 |
Sisältää runsaasti tryptofaani aminohappoa. Sitoo kalsiumia ja sinkkiä avustaen niiden imeytymisessä.Tehokkain heraproteiini painonhallinnassa. |
Glykomakropeptidit |
10 - 15 |
Muodostuvat kaseiinista juuston valmistuksessa. Voivat lisätä mineraalien imeytymistä, parantaa immuniteettia ja hillitä ruokahalua. |
Immunoglobuliinit |
10 - 15 |
Vasta-aineita, joita vastasyntynyt tarvitsee ravinnosta. Voivat sitoa haitallisia yhdisteitä. |
Seerumin albumiini BSA |
5 |
Hyvä välttämättömien aminohappojen lähde. Havaittu syöpäsolujen kasvua hidastavaa vaikutusta. |
Laktoferriini ja laktoperoksidaasi |
1 - 2 |
Saattavat estää infektioita ja parantaa immuniteettia. Laktoferriini parantaa raudan imeytymistä. |
Mukaeltu Sousa ym. 2012 / Tutkimustieto on tarkoitettu ammattilaisille, eikä tietoa ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.
Lähde: Sousa GT, Lira FS, Rosa JC ym. Dietary whey protein lessens several risk factors for metabolic diseases: a review. Lipids Health Dis 2012;11:67.
Heraproteiini kasvattaa lihasta ja palauttaa liikunnasta
Kaikki proteiinit edistävät lihasmassan kasvua ja säilymistä osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja. Heraproteiini kuitenkin sisältää ravinnon proteiinilähteistä eniten haaraketjuisia aminohappoja (leusiini, isoleusiini ja valiini). Haaraketjuiset aminohapot muodostavat noin kolmasosan lihaksen rakenneproteiineista, mutta lihas voi käyttää niitä myös suoraan energianlähteenä.
Haaraketjuisista aminohapoista erityisesti leusiinilla on merkittävä rooli lihasten proteiinisynteesin käynnistäjänä (Pasiakos 2012). Heraproteiinin nauttiminen nostaa nopeasti verenkierron aminohappopitoisuutta, joten se on tehokas palauttava proteiini urheilusuorituksen jälkeen. Urheilusuorituksen jälkeen nautittu heraproteiini edistää lihasten palautumista ja lihasvaurioiden korjaantumista (Cooke ym. 2010, West ym. 2017).
Heraproteiinin käyttö tehostaa voimaharjoituksen vaikutusta lihasmassan kasvuun ja lihasvoiman kehittymiseen (mm. Hulmi ym. 2010, Volek ym. 2013, Devries & Phillips 2015). Tutkimuksia on tehty sekä urheilijoilla että tavallisilla kuntoilijoilla.
Haaraketjuiset aminohapot ovat tärkeitä lihasten energianlähteitä kestävyyslajeissa, kun lihasten hiilihydraattivarastot hupenevat pitkäkestoisissa urheilusuorituksissa (Gualano et al 2011). Haaraketjuiset aminohapot saattavat myös vähentää kestävyysharjoittelun aiheuttamia lihasvaurioita (Kim ym. 2013), lisätä maitohapon sietokykyä (Matsumoto ym. 2009) ja vaikuttaa edullisesti vastustuskykyyn (Kephart ym. 2016).
Heraproteiinin muita hyötyjä
Heraproteiinin nauttiminen edistää myös lihasmassan säilymistä painonpudotuksen aikana sekä ylipainoisilla aikuisilla että ikäihmisillä (Baer ym. 2011, Coker ym. 2012). Heraproteiini vähentää ikääntymiseen liittyvää lihaskatoa. Ikäihmisille suositellaan proteiinin saannin korostamista ruokavaliossa, koska proteiinilisä estää ikääntymiseen liittyvää lihaskatoa (Beasley ym. 2013). Suomalaistutkimuksessa laitoshoidossa oleville vanhuksille annettu päivittäinen heraproteiinilisä auttoi ylläpitämään painoa ja lihasmassaa sekä paransi toimintakykyä puolen vuoden tutkimusjaksolla (Björkman ym. 2013). Tutkittavat nauttivat päivittäin juoman mukana 20 g heraproteiinia, joka sisälsi 75 % beta-laktoglobuliinia ja 25 % alfa-laktalbumiinia.
Kaseiinin mahdolliset hyötyvaikutukset
Kaseiinin on havaittu olevan yhdessä heraproteiinin kanssa nautittuna parempi lihasten ja voiman kasvulle kuin pelkkä heraproteiini yksinään. Kaseiinilla on havaittu myös muita kehonkoostumusta edistäviä ominaisuuksia. Esimerkiksi hollantilaisessa tutkimuksessa kaseiiniannoksen kasvattaminen ruokavaliossa kasvatti lepoaineenvaihduntaa ja paransi kehon rasvatasapainoa. Lisäksi kylläisyydentunteen havaittiin lisääntyneen. Lisää tutkimusta aiheesta kuitenkin tarvitaan.
Kaseiinipitoiset juustot vaikuttavat olevan parempia leivänpäällisiä kuin voi, vaikka niiden rasvahappokoostumus on periaatteessa samankaltainen. Kliinisissä kokeissa on havaittu esimerkiksi juuston laskevan LDL-kolesterolia verrattuna rasvahappokoostumukseltaan vastaavaan voihin. Selittävää tekijää tälle ei vielä tarkasti tunneta, mutta tutkijat epäilevät, että syynä voisi olla juuston runsas kalsiumpitoisuus tai juuston hapatuksen hyödylliset vaikutukset.
Tutustu tarkemmin tutkimuksiin alla olevien lähdeviitteiden kautta.