Unikoulu ja vauvan unirytmin tukeminen

Tue oikeanlaisen unirytmin syntymistä - vinkkejä lapsen unikouluun

Vastasyntynyt vauva nukkuu suurimman osan vuorokaudesta, mutta yksilölliset vaihtelut unen laadusta ja tarpeesta ovat näkyvissä jo varhain. Vauvan unirytmi kehittyy vähitellen ensimmäisten kuukausien aikana eikä siihen juuri voi vaikuttaa.

Tue oikeanlaisen rytmin syntymistä

Rytmin muodostumista voi tosin tukea pienillä toimilla heti alusta lähtien. On tärkeää antaa vauvalle unirauha ja laittaa sänkyyn tai vaunuihin kun hän nukahtaa. Vanhempien oma esimerkki auttaa lasta erottamaan yön ja päivän toisistaan. Syöttäminen ja vaipanvaihto suoritetaan hämärässä huoneessa ja vältetään aktivoivaa seurustelua yöaikaan. Alusta asti samana toistuvat iltatoimet tuovat turvaa ja auttavat lasta rauhoittumaan. Lapsen on hyvä nukahtaa illalla sinne, missä hänen on tarkoitus nukkua koko yö. Lasta ei ole tarpeen nukuttaa, ainoastaan tyynnytellä unikuntoon On hyvä muistaa, että vastasyntyneen vauvan kanssa aloitetutuista nukutustoimista tulee usein tapoja, joista on vaikea päästä eroon. Nämä tavat saattavat myös ylläpitää nukahtamisvaikeutta tai heräilykierrettä.

Unikoulu avuksi arkeen

Unikoulusta puhutaan silloin kun tavoitteena on tukea lapsen omaa nukahtamisen taitoa sekä saada aikaan muutosta lapsen heräilyä aiheuttaviin tottumuksiin. Pitkään kestänyt univaje verottaa vanhempien voimia eikä yhdessäolosta lapsen kanssa jaksa nauttia siten kuin toivoisi.

Professori Klaus Minden kehittämässä ns. lempeässä unikoulussa toteutetaan lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta tukevaa unikoulumallia. Tällöin vauvalle luodaan selkeä päivärytmi ja korostetaan hänen tarvettaan aktiiviseen vuorovaikutukseen päiväaikaan. Yöllä itkien heräävää lasta ei jätetä yksin vaan hänen luokseen mennään heti, kun itkun luonne kertoo, ettei lapsi osaa rauhoittua itsekseen. Aluksi lapsi tarvitsee paljon vanhemman apua ja rauhoittelutoimia pystyäkseen luopumaan heräilyä ylläpitävästä tavasta, esim. yösyömisestä.

Suomalaisittain tassuhoitoa

Tämän unikoulumallin psykologi Katja Rantala on juurruttanut Suomeen tassuhoidon nimellä, koska lasta autetaan rauhoittumaan kosketuksen avulla. Tavoitteena on tehdä vain tarpeellinen ja lisätä rauhoittelutoimia tarpeen mukaan. Aluksi pidetään kättä tukevasti lapsen selän päällä, ei kuitenkaan nukahtamiseen asti. Mikäli itku yltyy, silitetään vauvan pään tai selän aluetta tukevalla, rauhoittavalla otteella. Jos näistä toimista ei ole apua, on vanhemman syli paras keino itkevän lapsen rauhoittamiseen. Lapsi lasketaan aina takaisin sänkyyn ennen syliin nukahtamista. Palvelua pyritään minimoimaan vähitellen, kun lapsi oppii keinoja omatoimiseen rauhoittumiseen. Tuloksellinen unikoulu vaikuttaa positiivisesti koko perheen hyvinvointiin.

Parempi uni ilman yösyöttöjä

Unipulmat ovat eräs tavallisimmista puheenaiheista lapsiperheissä. Lapsen kasvaessa kehitysvaiheet, hampaiden puhkeaminen ja sairastelut saattavat lisätä yöheräilyjä. Vauvan luopuminen yösyötöstä on hyvin yksilöllistä, mutta monet 6-8 kk ikäiset vauvat selviävät jo yön yli ilman maitoa. Yösyötöstä vieroittamista kannattaa miettiä, mikäli yöt ovat hyvin rikkonaisia ja syöttökertoja on useita, sillä se on tavallisin yöheräilyä ylläpitävä asia.