Usein kysyttyä diabeteksesta

Diabetes voi herättää monenlaisia kysymyksiä. Olemme koonneet vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Voiko diabeetikko käyttää normaalilla sokerilla makeutettuja tuotteita?

Diabeetikot voivat käyttää kohtuullisia määriä sokeria sisältäviä tuotteita. Sokerin osuus kokonaisenergiansaannista tulisi olla alle 10 %.

Tarvitseeko diabeetikko erityistuotteita?

Diabeetikko ei tarvitse erityistuotteita. Ne eivät ole välttämättä kokonaisravitsemuksen kannalta parempia kuin normaalit tuotteet.

Jos haluan vähentää sokerin saantia maitovalmisteista, mitä tuotteita valitsen?

Valion valikoimiin kuuluu runsaasti maustamattomia jogurtteja, rahkoja ja viilejä, jotka eivät sisällä lainkaan lisättyä sokeria. Maustettujenkin välipalojen makeutuksessa ja sokeritasoissa on vaihtoehtoja:

Onko glykeemisellä indeksillä (GI) käytännön merkitystä?

Glykeeminen indeksi kuvaa ruoka-aineen tai ruuan kykyä nostaa verensokeria verrattuna samaan hiilihydraattimäärään glukoosina. Glukoosin GI on 100.

Matalan glykeemisen indeksin ruokien valitseminen vaikuttaa suotuisasti tyypin 2 diabeetikoiden ja lyhytvaikutteista insuliinia käyttävien tyypin 1 diabeetikoiden glukoositasapainoon. Ruokia, joiden GI on 55 tai pienempi, voidaan pitää matalan GI:n ruokina. Karkea- ja tiivisrakenteisten sekä kuitupitoisten ruokien GI on yleensä pienempi kuin hienorakenteisten ja huokoisten. Tarkkaa tietoa suomalaisten elintarvikkeiden GI-luvuista on kuitenkin käytettävissä vähän.

Mistä tiedän sairastanko tyypin 2 diabetesta?

Diabeteksen tyypillisiä oireita ovat väsymys, tarkoitukseton laihtuminen, virtsanerityksen lisääntyminen ja jatkuva jano. Tyypin 2 diabetes kehittyy hitaasti ja sen oireet voivat olla huomaamattomia. Diabetes diagnosoidaan veren sokeripitoisuuden määrityksellä. Omaa diabetesriskiä voi arvioida riskikartoitustestin avulla.

Sopiiko vähähiilihydraattinen ruokavalio tyypin 2 diabeetikolle?

Vähähiilihydraattisen (VHH) ruokavalion terveellisyys on kiistanalaista pitkäaikaisesti käytettynä sekä rasvan ja proteiinin saannin kannalta. Amerikan diabetesliitto (ADA) suhtautuu varovaisen myönteisesti tyypin 2 diabeetikoiden vähähiilihydraattisen ruokavalion käyttöön laihdutuksessa lyhytaikaisesti. Hiilihydraattien määrän karsimista alle 130 g vuorokaudessa ei suositella. Hiilihydraatteja voi vähentää turvallisesti ns. hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla, jossa huolehditaan hyvien hiilihydraattien saannista. Ruokavaliosta karsitaan kuiduttomat, sokeripitoiset elintarvikkeet, mutta syödään edelleen juureksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljaa ja maitotuotteita, jotta päivässä saadaan vähintään 130 grammaa hiilihydraatteja. Proteiinipitoisista ruoista kannattaa valita vaaleaa lihaa, kalaa ja maitotuotteita. Proteiinin saantia ei saa lisätä, mikäli munuaisten kanssa on pieniäkin ongelmia. Diabeetikon tulee myös seurata ruoan vaikutusta verensokeriin.

Aiheesta muualla internetissä:

Diabetesliitto

Diabeteksen Käypä hoito -suositus