Matkalla lasten kanssa: käytännön vinkkejä

Mitä tulisi huomioida perheen pienimpien ruokailuista ennen matkalle lähtöä? Kuinka selviytyä kaikesta ilman suurempia ongelmia ja pitää pienimmätkin mahat täynnä ja terveenä? Tässä muutamia oivallisia vinkkejä lasten kanssa matkustaville.

Kotimaassa tai ulkomailla – samoilla ohjeilla pääsee pitkälle

Olitpa sitten automatkalla kotimaan kamaralla tai suuntaamassa lentäen kauemmas, muutamalla hyvällä vinkillä teet matkanteosta huomattavasti mukavampaa pikkuväen vatsojen kuristessa.

Syö kevyesti ennen matkalle lähtöä, ettei nälkä yllätä heti. Pidä mukana helposti syötäviä, avattavia ja käsiteltäviä välipaloja, jotta ahtaissa tiloissa syöminen ei ole hankalaa. Tien päällä ei myöskään ole aivan yksinkertaista lämmittää ruokia tai välipaloja, joten älä epähuomiossa varaa mukaan sellaisia ruokia, jotka ehdottomasti vaativat lämmityksen. Esimerkiksi monet lapsille tarkoitetut valmispuurot tai –vellit maistuvat myös huoneenlämpöisenä. Jos pakkauksessa ei ole mukana pilliä, varaa pillejä laukkuun. Huomioi myös, että pakkausten avaaminen ei aina onnistu ilman apuvälineitä, joten pienet sakset on hyvä olla helposti saatavilla. Lentokoneeseen niitä ei luonnollisestikaan saa ottaa käsimatkatavaroihin, mutta lentokoneen henkilökunta auttaa varmasti pakkausten avaamisessa, jos se on hankalaa. Myös kosteuspyyhkeitä, talouspaperia ja vaihtovaatteet lapselle, on hyvä pakata mukaan.

Huoneenlämmössä säilyvät Valio Onni® puurot maistuvat matkaeväinä isommillekin.
Vauvat ja taaperot
Valio Onni® − lasten puurot ja vellit parhaimmillaan

Helppoja ja heti valmiita, huoneenlämmössä säilyviä, välipalaideoita:

  • Valio Onni® puurot säilyvät huoneenlämmössä, ja toimivat hyvin retkieväinä ( mukaan lusikka)
  • Lasten maissinaksut, pähkinät
  • Banaanit, mandariinit
  • Hedelmäsoseet (ja mukaan lusikka)
  • Sydänmerkkituotteet, kuten isotyynyiset murot, välipalakeksit, näkkileipä, hapankorppu, rinkelit yms. (annospakkauksissaan tai siirrettynä omaan eväsrasiaan)

Esivalmistelua vaativat eväät:

  • hedelmä- ja vihannespalat tai tikkuina eväsrasiassa
  • eväsleivät

Vähän enemmän esivalmistelua vaativat eväsleivät maistuvat hyvin myös aikuisille

Aika on lapsen kanssa paras matkakumppani

Yleisesti ottaen lapsen kanssa matkustaminen on mukavaa ja antoisaa. Lapsi on luonnostaan utelias ja saa uusien asioiden näkemisestä ja kokemisesta rajattomasti riemua. Matkan suunnittelussa kannattaa kuitenkin huomioida se, että kiire kiristää kaikkien hermoja ja väsymys on ikävä matkakumppani. Siksi oman lapsen luonteen huomioiminen näissä tilanteissa on kaikille kannattavaa. Jos lapsi nukkuu helposti autossa, ajoita ajomatkat päiväuniaikaan. Pienillä lapsilla on usein säännöllinen ruokailurytmi, joten varmista, että ruokataukoja voidaan pitää säännöllisesti tai että mukana on riittävästi maukkaita matkaeväitä.

Lapsen kanssa matkustaessa kaikkeen kuluu huomattavasti enemmän aikaa kuin pelkästään aikuisten kesken. Siksi lentokentällä portille kannattaa siirtyä ajoissa, hoitaa vessassa käynnit ja syömiset reilusti ennen sitä ja varata odottelua varten mukavaa tekemistä käsimatkatavaroihin. Sama pätee automatkoilla maasta riippumatta. Kun lapsella on puuhaa, hän ei ole väsynyt tai nälkäinen ja kaikki sujuu rauhallisesti ilman kiristyneitä hermoja, jää jokaiselle matkasta mukava muisto. Näillä vinkeillä voi koko perheelle toivottaa bon voyage!