Vatsavaivojen syynä laktoosi-intoleranssi vai jotain muuta?

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

  • Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!Tilaa uutiskirje
  • Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.Materiaalipankkiin

Samanlaisia oireita kuin laktoosi-intoleranssi – turvotusta, ilmavaivoja ja ripulointia – voi aiheuttaa moni muukin tekijä ruokavaliossa.

Laktoosi-intolerantti voi sietää maitoa

Suurimmalle osalle laktoosi-intoleranteista ei aiheudu oireita aterian yhteydessä nautitusta lasillisesta tavallista maitoa, jossa on laktoosia 10-12 g. Laaja meta-analyysi selvitti maidon, maitotuotteiden tai laktoosin käytöstä aiheutuvia oireita ja niiden voimakkuutta laktaasientsyymin toiminnan puutteesta kärsivillä hypolaktaasikoilla verrattuna oireisiin verrokkiaterian jälkeen. Tutkimuksissa aterian yhteydessä saatu laktoosiannos oli tavanmukainen, 7-25 grammaa.

Tutkimuksissa selvitettiin aterian jälkeisen turvotuksen, kivun ja ripulin voimakkuutta sekä ripulin ja suolen toiminnan useutta. Ripulia esiintyi laktoosin nauttimisen jälkeen hypolaktaasikoilla useammin kuin lumevalmisteen aiheuttamana, mutta sen voimakkuudessa ei ollut suurta eroa. Suuri osa vatsavaivoista aiheutui muusta kuin laktoosista. Tutkimuksen perusteella suurin osa hypolaktaasikoista voi nauttia lasillisen tavallista maitoa aterian yhteydessä.

Vatsaoireiden syy muualla kuin laktoosi-intoleranssissa?

Samanlaisia oireita kuin laktoosi-intoleranssi – turvotusta, ilmavaivoja ja ripulointia – voi aiheuttaa moni muukin tekijä ruokavaliossa. Suomalaisten rakastama ruisleipä aiheuttaa monille vatsavaivoja. Jotkut saavat oireita pavuista tai kaalista, toiset tuoreesta ruisleivästä tai ksylitolista. Myös kiireinen tai epäsäännöllinen elämärytmi saattaa olla syynä vatsan oireiluun ja stressi voi aiheuttaa ohimeneviä oireita ruoansulatukseen.

Yksi tavallisimmista vatsaoireiden aiheuttajista on ärtyneen suolen oireyhtymä (engl. irritable bowel syndrome, IBS). Arvioiden mukaan jopa yksi viidestä länsimaisesta aikuisesta kärsii tästä toisinaan stressivatsaksi tai herkkävatsaisuudeksi kutsutusta vaivasta. Kun kaikki elintarvikkeet korvataan muutaman viikon ajan laktoosittomilla, on helppo tunnistaa johtuvatko vaivat laktoosista.

Vatsavaivat
Vatsaoireita maidon proteiineista?
Vatsavaivat
Vaivaako vatsa?

Mikä muu maidossa kuin laktoosi voi aiheuttaa vatsaoireita?

Tutkimushavaintojen mukaan osa kuluttajien kokemista vatsavaivoista ei johdu laktoosista, sillä myös maidon proteiineja epäillään vatsaoireiden aiheuttajaksi. Alustavien tutkimusten mukaan ruoansulatuksessa puutteellisesti pilkkoutuvat proteiinit voivat joillakin aiheuttaa laktoosi-intoleranssin kaltaista vatsaoireilua, kuten löysää vatsaa, turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja.

Miksi moni laktoosi-intolerantti voi syödä maitotuotteita ulkomailla?

Osa ihmisistä kokee voivansa käyttää maitoa ulkomailla, vaikka kotona siitä saisi vatsavaivoja. Eri maiden välillä ei lehmien ruokinnassa tai maidon teollisessa käsittelyssä ole niin merkittäviä eroja, että niillä voisi selittää oireiden vaihtelun. Todennäköisemmin vatsaoireiden väheneminen ulkomailla johtuu yleisistä muutoksista ruokavaliossa. Tällaisia muutoksia ovat muun muassa maidon ja ruisleivän käytön väheneminen. Herkkävatsaisten on huomattu saavan ruisleivästä selvästi enemmän vatsaoireita kuin vehnäleivästä.

Asiasta tehdyn tutkimuksen mukaan nämä samat henkilöt ovat todennäköisesti herkkiä ruisleivän ja ksylitolin sokereille. Herkkävatsaiset tai ärtyvän suolen oireyhtymän omaavat henkilöt eivät siedä ns. FODMAP-hiilihydraatteja (Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols), joita on mm. edellä mainituissa ruisleivässä ja ksylitolissa sekä esimerkiksi pavuissa ja tietyissä hedelmissä. Ulkomailla ruisleivän ja muiden FODMAP-pitoisten ruokien nauttiminen voi olla vähäisempää, jolloin vatsa sietää tavallista maitoakin paremmin. Ulkomailla maitotuotteet myös ovat yleisesti rasvaisempia kuin Suomessa. Rasva hidastaa ruoansulatusta, jolloin laktaasientsyymille jää pidempi aika pilkkoa laktoosia. Syynsä voi olla ympäristölläkin: kun arkihuolet eivät paina, vatsa voi paremmin.

Maidon homogenointi ei aiheuta laktoosi-intoleranssia

Homogenoinnissa maito ajetaan tiheän suodattimen läpi, jolloin isoimmat rasvahiukkaset pilkkoutuvat. Laktoosin rakenne ei muutu homogenoinnissa. Osa ihmisistä kokee saavansa oireita homogenoidusta maidosta, mutta kertoo voivansa käyttää homogenoimatonta luomu- ja tilamaitoa oireitta. Tutkimuksissa homogenoidun ja homogenoimattoman maidon siedossa ei kuitenkaan ole havaittu eroa. Valio Luomu™ kevytmaitoa ja Valio Luomu™ rasvaton maitoa ei homogenoida.

Valion homogenoimattomat tuotteet ›

Keliakia ja laktoosi-intoleranssi

Keliakia on sairaus, jonka aiheuttaa yliherkkyys gluteenille. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeniproteiini aiheuttaa suolen sisäpinnalla tulehdusreaktion ja suolinukan tuhoutumista. Keliakia voi oireilla myös ihokeliakiana. Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka hoitomuoto on pysyvä gluteeniton keliakiaruokavalio.

Lähes puolella keliakiaa sairastavista esiintyy jossain vaiheessa sairauttaan suolinukan vaurioista johtuen laktaasientsyymin puutosta eli sekundaarista laktoosi-intoleranssia. Tällöin ruokavalioon sopivat hyvin Valion vähälaktoosiset HYLA® tuotteet ja Valio Eila™ Laktoositon tuotteet.

Tutustu Valio Eila™ tuotteisiin ›

Lähteet:

  1. Savaiano DA, Boushey CJ, McCabe GP. Lactose intolerance symptoms assessed by meta-analysis: a grain of truth that leads to exaggeration. J Nutr. 2006 Apr;136(4):1107–13.
  2. Paajanen L, Tuure T, Korpela R. Impaired tolerance of indigestible carbohydrates in adults with subjective milk intolerance. Food Nutr Res. 2008 Jul 1;48(3):131–5.