Verenpaine hallintaan

Kohonnut verenpaine on salakavala, sillä se ei juuri aiheuta oireita. Verenpaineen mittaaminen kuitenkin kannattaa, sillä kohonnut verenpaine on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöistä.

Kohonnut verenpaine on yleistä

Aikuisista suomalaisista jopa kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Vuosien mittaan kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja. Kohonnut verenpaine ei kuitenkaan tyypillisesti aiheuta oireita, siksi verenpaine selviää vain mittaamalla.

Mitä tarkoittaa kohonnut verenpaine?

Verenpaine tarkoittaa ihmisen suurimmissa valtimoissa olevaa painetta ja se muodostuu kahdesta arvosta: systolisesta ja diastolisesta. Ihanteellisena verenpaineen tasona pidetään alle 120/80 mmHg. Mitä enemmän verenpaine tästä nousee, sitä suuremmaksi kasvaa myös haittojen riski. Kohonneen verenpaineen rajaksi on sovittu useiden mittausten keskiarvo 140/90 mmHg.

Luokittelu Verenpaine
Ihanteellinen <120/80 mmHg
Normaali 120-129/80-84 mmHg
Tyydyttävä 130-139/85-89 mmHg
Kohonnut >140/90 mmHg

Kohonneen verenpaineen hoito

Verenpaineen hoito kannattaa aloittaa heti, kun paine on kohonnut yli ihanteellisen tason. Kohonnutta verenpainetta hoidetaan ensisijaisesti terveellisillä elintavoilla. Ne toimivat myös lääkehoidon tukena ja kohonneen verenpaineen ehkäisyssä. Erityisesti suolan (natriumin) käytön vähentäminen, laihduttaminen ja liikunta vaikuttavat edullisesti kohonneeseen verenpaineeseen.

Näin alennat kohonnutta verenpainetta

  • Vähennä suolan käyttöä. Suolan saantisuositus on enintään teelusikallinen (5 g) päivässä.
  • Syö kasviksia, juureksia, vihanneksia, hedelmiä tai marjoja päivän jokaisella aterialla. Puoli kiloa päivässä on hyvä tavoite.
  • Lisää liikuntaa. Jo reipas kävely, pyöräily tai juoksu viisi kertaa viikossa puolen tunnin ajan vaikuttaa edullisesti verenpaineeseen.
  • Ylipainoisilla jo pieni painonpudotus (5-10 %) auttaa alentamaan verenpainetta.
  • Salmiakki ja lakritsi nostavat verenpainetta. Toiset ovat herkempiä lakritsiuutteen verenpainetta nostavalle vaikutukselle kuin toiset.
  • Lopeta tupakointi ja kohtuullista alkoholinkäyttöä.

Vähennä suolaa

Runsas suolan (natriumkloridin) saanti kohottaa verenpainetta ja siksi sen vähentäminen on tärkeää. Suolan saantisuositus päivässä on alle 5 grammaa ja tällä hetkellä suomalaiset saavat suolaa lähes tuplasti suositukseen verrattuna. Suolan saantia voi vähentää valitsemalla vähemmän suolaa sisältäviä tuotteita ja käyttämällä suolaa mahdollisimman vähän ruoanvalmistuksessa.

Suola
Paljonko suolaa tarvitaan?
Suola
Mitä haittaa liiasta suolasta on?

DASH-ruokavalio on tehokas verenpaineen alentaja

Suolan määrän rajoittaminen yhdessä runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä vähärasvaisia maitotuotteita ja täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion kanssa eli DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) -ruokavalio tehoaa kohonneeseen verenpaineeseen erityisen hyvin. Tutkimuksissa DASH-ruokavalion on havaittu olevan lähes yhtä tehokas kuin verenpainelääkkeet.

Sydänterveys
DASH-ruokavalio ja verenpaineen hallinta

Valio ValSa® tuotteilla vähemmän suolaa

Valio ValSa® maitosuola koostuu maidon luontaisista mineraaleista ja sisältää lähes 80 prosenttia vähemmän natriumia kuin tavallinen ruokasuola. Kun tuotteiden valmistuksessa osa tavallisesta ruokasuolasta korvataan Valio ValSa® maitosuolalla, tuotteisiin saadaan suolainen maku vähemmällä natriumin määrällä.

Suola
Valio ValSa® tuotteilla vähemmän suolaa

Lisää liikuntaa

Säännöllinen liikunta alentaa verenpainetta. Viikon aikana tulisi liikkua reippaasti ainakin 2,5 tuntia, mikä tarkoittaa esimerkiksi reipasta kävelyä 30 minuuttia viitenä päivänä viikossa. Puolituntisen voi koota myös lyhyemmistä liikuntahetkistä ja se voi liikuntaharrastuksen lisäksi sisältää vaikkapa työmatkaliikuntaa tai liikkumista perheen kanssa.

Urheilu ja ravinto
Kuinka paljon tulisi liikkua?
Urheilu ja ravinto
Hyötyliikuntaa vai harrastuksia?