Sano hävikille heipat ja ota käyttöön kaikki tähteet, mitä joulupöydästä jää. Tuunaa puurosta jälkkäri, kinkusta quiche ja laatikoista rapeita rieskoja.
Jouluherkuttelu on ihanaa, mutta yhtä mukavalta tuntuu sekin, kun jouluillallisen jälkeen voi siirtyä miettimään toisenlaisia ruokia. Jos aatolta jäi yli laatikoita, perunoita, kinkkua tai kalaa, tai tallella on vielä suklaata tai pipareita, lukaise nämä reseptivinkit.
Tee ylijääneestä riisipuurosta jälkkäri tai välipala, joka on vielä tavallista riisipuuroakin herkumpi. Puuron sekaan uppoaa vaniljakastiketta, pekaanipähkinöitä, kanelia, banaania ja vaahterasiirappia. Paista uunissa ja nauti.
Jos jouluaterialta jäi yli savulohta ja juustoa, niille on jo paikka pedattuna: tee savulohipiiras, joka tekee tähteistä täydellisiä. Pohjaan voit käyttää perunasosejauheen sijaan myös ylijäänyttä perunamuusia, ja juustoksi käy mikä tahansa joulupöydästä napattu maukas juusto. Sitruunankuori ja purjosipuli tuovat piirakkaan sopivasti hapokkuutta.
Jos laatikko sellaisenaan on jo nähty, paista siitä sen sijaan rapeita rieskoja. Porkkana- tai lanttulaatikon sekaan sekoitetaan tilkka maitoa, jauhoja, kaurahiutaleita ja kananmuna, ja taikina taputellaan ohuiksi rieskoiksi pellille. Halutessasi voit raastaa ylijäänyttä juustoa taikinan sekaan tai rieskojen päälle.
Jostain syystä glögiä ei enää välipäivinä tee mieli yhtä lailla kuin ennen aattoa, mutta glögisangria onkin ihan eri juttu! Uudenvuoden juhlijoille maistuu varmasti kylmä punaviinillä terästetty glögijuoma, joka saa lisämakua appelsiinista ja karpaloista. Punaviiniksi voi valita myös alkoholittoman version.
Jos piparitaikinaa uhkaa jäädä pakastimeen, unohda piparien paistaminen ja tee taikinasta jäätelö. Kermasta ja vanilja- sekä kanelikreemistä syntyy ihanan kermainen jätski, jonka suola ovat herkulliset piparitaikinapalat. Edes jäätelökonetta ei tarvita, yön yli pakastaminen riittää.
Kun haluat vaihtelua joulukinkkuun, kokeile sekoittaa se mehevään, sipulista ja AURA juustosta tehtyyn täytteeseen. Paista rapeassa filotaikinassa. Filotaikina tuo klassiseen kinkkupiirakkaan vaihtelua.
Suklaata kuoriutuu monesta joulupaketista, joten sitä saattaa riittää myös muutamiin leivonnaisiin. Tee välipäivien iloksi tai uudenvuoden juhliin suklaahippukeksejä, jotka ovat reunoilta ihanan rapeita ja keskeltä sitkeän venyviä.
Tälle makealle pellille mahtuvat niin ylijääneet piparit, suklaat kuin AURA juusto. Lisää joukkoon vielä vähän tuoreita hedelmiä ja tee seuraksi kastike turkkilaisesta jogurtista ja vaahterasiirapista. Lämmin ja rapea paistos on ihana jälkiruoka.
Aattoillallisella tarjolla on usein monta sorttia, joten perunat saattavat jäädä muiden ruokien varjoon. Jos pottuja jää yli, paahda niistä seuraavana päivänä herkulliset AURA rosmariiniperunat ja tarjoile muiden rippeiden kanssa. Pieni hienosäätö tekee ruokalajista ihan uuden.
Vaalea leipä kannattaa käyttää vaikka “makaronilaatikkoon”, ennen kuin se ehtii kuivahtaa. Sekaan saat upotettua myös juustoa raasteena, ja jauhelihan tilalla voit halutessasi kokeilla kinkkua tai vaikka MiFua tai Nyhtökauraa. Laatikko kasataan kokoamalla vuokaan vuorotellen leipäpaloja, jauheliha-purjoseosta ja juustoraastetta. Viimeistele kermalla rikastetulla munamaidolla, paista uunissa ja nauti.