Lähes kaikki jouluruoat ja -leivonnaiset onnistuvat myös gluteenittomina. Ja mikä parasta, nämä herkut maistuvat kaikille!
Piparit, tähtitortut, joululeipä ja muut maukkaat leivonnaiset kuuluvat ehdottomasti myös gluteenittomaan jouluun. Gluteenittomat piparit valmistetaan gluteenittomasta jauhoseoksesta sekä tattarijauhoista, gluteenittomat joulutortut puolestaan kermaviilivoitaikinasta, jossa vehnäjauhot on korvattu gluteenittomalla jauhoseoksella. Monet omaan herkutteluun sekä lahjaksi sopivat joulukarkit ovat luontaisesti gluteenittomia.
Gluteeniton ruokavalio on helppo huomioida alkupalapöydässä, sillä valtaosa perinteisistä joulualkuruoista ei sisällä viljoja alun perinkään. Kata gluteenittomaan joulupöytään alkupaloiksi tuttuun tapaan rosollia ja graavilohta sekä salaatteja. Tarjoa lisäksi esimerkiksi gluteenitonta joululeipää. Muistathan, että keliaakikon leipä on hyvä tarjota omasta koristaan ja myös levitteen täytyy olla koskematon.
Lanttu- ja porkkanalaatikon voi valmistaa helposti gluteenittomana, kun pinnalle ripoteltavat korppujauhot vaihtaa mantelirouheeseen tai gluteenittomiin korppujauhoihin. Myös joulukinkusta saa gluteenittoman, kun sinappihunnun korppujauhot vaihtaa gluteenittomiin. Maukas, gluteeniton vaihtoehto kinkulle on kokonaisena paistettu kalkkuna, joka vetää näyttävyydessään vertoja kinkulle. Maukas kasvispääruoka on viipaleina paahdettu selleri.
Gluteenittoman joulumenun kruunaa samettisen pehmeä mousse, kylmänviileä jäädyke, kepeä pavlova, pirteillä lakoilla viimeistelty panna cotta tai täyteläinen crème brûlée. Sitten pitäisi vain päättää, kallistuuko suklaaseen, kinuskiin vai raikkaisiin marjoihin. Vaikea valinta!