Perinteiset ja modernit joululaatikot

Imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko ja lanttulaatikko kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Lisäksi perinteisten joululaatikoiden rinnalle on tullut uusia suosikkeja: bataattilaatikko, kurpitsalaatikko ja punajuurilaatikko. Mikä on sinun valintasi?

Joululaatikot voi valmistaa monella tapaa: alusta asti itse, oikaista valmiita soseita käyttämällä tai ostaa valmiina. Tuunaamalla valmislaatikoistakin saa helposti astetta mehevämpiä – tarvitset lisäksi vain lorauksen kermaa. Kaikki laatikot voi valmistaa paistamista vaille valmiiksi pakastimeen jo pari viikkoa ennen joulua.

Perinteiset joululaatikot

Miedon makuinen, puuroriisistä ja porkkanasoseesta syntyvä porkkanalaatikko on useimpien mieleen. Porkkanalaatikon rinnalla perinteisimpiä joululaatikoita ovat lanttulaatikko eli lanttuloora ja imelletty perunalaatikko, jonka makean maun salaisuus on hitaasti ajan kanssa imelletty perunasurvos. Maksalaatikko ei ole jouluruokana aivan yhtä yleinen, mutta kuuluu kuitenkin monen joulupöytään. Jos tavallisesti ostat maksalaatikon valmiina, kokeile joulun kunniaksi valmistaa mehevä laatikko itse. Lopputulos palkitsee varmasti maksalaatikon ystävän.

Jos valmistat joulupöytään vain yhden laatikon, tee juureslaatikko, jossa yhdistyvät herkullisesti niin porkkanat, lanttu kuin punajuurikin.

Modernit joululaatikot

Vaihtelua perinteisiin joululaatikoihin saat erilaisista juureksista sekä makua tuovista juustoista.  Upean väriset punajuurilaatikko, bataattilaatikko ja kurpitsalaatikko tehdään tämän hetken trendikkäimmistä juureksista. Kurpitsalaatikossa käytetään vehnäjauhojen tilalla riisijauhoja, joten se on myös luontaisesti gluteeniton. Siirappi-kermaperunat maistuvat perunalaatikosta pitävälle. Modernissa klassikossa, Valion jouluruukussa maistuvat juurekset ja juustokastike maukkaina kerroksina.

Katso kaikki joululaatikot

Kysytyimmät kysymykset joululaatikoista

Voiko joululaatikot tehdä paistamista vaille valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa?

Laatikko säilyy paistamattomana jääkaapissa hyvin peitettynä 1–2 päivää. Jos säilytysaika on tätä pidempi, kannattaa kuorruttamista ja paistamista vaille valmis laatikko pakastaa.

Voiko joululaatikot tehdä paistamista vaille valmiiksi ja pakastaa?

Kyllä voi. Ota laatikot sulamaan jääkaappiin päivää ennen paistamista. Pakastettuja laatikoita ei kannata sulattaa mikrossa, sillä silloin niiden rakenne kärsii. Ripottele korppujauho laatikoiden päälle vasta juuri ennen paistamista. Laatikot voi pakastaa myös kypsinä, sulattaa jääkaapissa ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua.