Perinteiset ja modernit joululaatikot

Perinteiset joululaatikot kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Imelletyn perunalaatikon, porkkanalaatikon ja lanttulaatikon rinnalle on tullut viime vuosina uusia suosikkeja, kuten bataattilaatikko ja punajuurilaatikko.

Joululaatikot voi valmistaa monella tapaa: alusta asti itse, oikaista valmiita soseita käyttämällä tai ostamalla valmiina. Tuunaamalla valmislaatikoistakin saa helposti astetta mehevämpiä – tarvitset lisäksi vain lorauksen kermaa. Kaikki laatikot voi valmistaa paistamista vaille valmiiksi pakkaseen jo pari viikkoa ennen joulua.

Perinteiset joululaatikot

Miedon makuinen, puuroriisistä ja porkkanasoseesta syntyvä porkkanalaatikko on useimpien mieleen. Porkkanalaatikon rinnalla perinteisimpiä joululaatikoita ovat lanttulaatikko eli lanttuloora ja imelletty perunalaatikko, jonka makean maun salaisuus on hitaasti ajan kanssa imelletty perunasurvos. Maksalaatikko ei ole jouluruokana aivan yhtä yleinen, mutta kuuluu kuitenkin monen joulupöytään. Jos tavallisesti ostat maksalaatikon valmiina, kokeile joulun kunniaksi valmistaa mehevä laatikko itse. Lopputulos palkitsee varmasti maksalaatikon ystävän.

Modernit joululaatikot

Vaihtelua perinteisiin joululaatikoihin saa uusia juureksia käyttämällä. Upean väriset punajuurilaatikko, bataattilaatikko ja kurpitsalaatikko tehdään tämän hetken trendikkäimmistä juureksista. Kurpitsalaatikossa käytetään vehnäjauhojen tilalla riisijauhoja, joten se on luontaisesti gluteeniton. Jos haluat joulupöytään vain yhden laatikkoruoan, kokeile raastetusta porkkanasta, punajuuresta, lantusta ja juuriselleristä syntyvää jouluruukkua, jonka makua täydentää Valio Koskenlaskija® sulatejuusto. Toinen useampia juureksia yhdistävä laatikko on joulun juureslaatikko, jossa lanttu, porkkana ja punajuuri hyppäävät samaan soseeseen.

Katso kaikki joululaatikot

Kysytyimmät kysymykset joululaatikoista

Voiko joululaatikot tehdä paistamista vaille valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa?

Laatikko säilyy paistamattomana jääkaapissa hyvin peitettynä 1–2 päivää. Jos säilytysaika on tätä pidempi, kannattaa kuorruttamista ja paistamista vaille valmis laatikko pakastaa.

Voiko joululaatikot tehdä paistamista vaille valmiiksi ja pakastaa?

Kyllä voi. Ota laatikot sulamaan jääkaappiin päivää ennen paistamista. Pakastettuja laatikoita ei kannata sulattaa mikrossa, sillä silloin niiden rakenne kärsii. Ripottele korppujauho laatikoiden päälle vasta juuri ennen paistamista. Laatikot voi pakastaa myös kypsinä, sulattaa jääkaapissa ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›