Joulu on perinteisesti tuttujen makujen juhlaa, mutta joka vuosi joukkoon mahtuu myös kiinnostavia trendejä. Viime vuonna suomalaiset hurahtivat superhelppoon mätidippiin, olisiko nyt itse valmistetun riisivanukkaan vuoro?
Edullisuus on varmasti yksi kuluvan vuoden puhutuimmista ruokateemoista, eikä joulu tee siihen poikkeusta. Monet jouluruoat, kuten rosollin, voi valmistaa pienelläkin budjetilla, mutta helpoin tapa säästää rahaa on hyvä suunnittelu. Osta vain se, mikä tulee varmasti syötyä ja ajoita jouluruokien valmistus mahdollisuuksien mukaan hetkiin, jolloin sähkönhinta on alhaisimmillaan tai raaka-aine tarjouksessa.
Myös joulukoristeissa on helppo säästää: osta joulukoristeet käytettyinä tai luo joulutunnelma luonnosta löytyvillä havuilla, kävyillä ja oksilla. Reseptit huokeisiin jouluruokiin löydät tästä, ja sähköä säästävät jouluvinkit tästä.
Parempiin suihin katoavat ruokalahjat ovat useimpien mieleen, sillä ne jäävät harvemmin kaappiin pölyttymään. Lisäksi ruokalahjat nappaavat kiinni edellä esiteltyyn trendiin: itse tehtyjen herkkujen raaka-aineet maksavat monesti tavaralahjoja vähemmän, mutta iloa ne tuovat vähintään yhtä paljon. Ideoita erilaisiin ruokalahjoihin voit kurkata tästä.
Kiinnostaako rentoutuminen yön pikkutunneille venyviä kokkailuja enemmän? Uskomme, että yhtä useampi suomalainen on kiinnostunut jouluvalmisteluja helpottavista oikaisuista. Kaupan joululaatikot voi hyvällä omallatunnolla tuunata lorauksella kuohukermaa, ja alkupalat tarjoilla rennon dippivalikoiman muodossa.
Leivonnassa aikaa säästävät valmiit taikinat ja herkulliset kreemit, joista voi helposti pyöräyttää vaikkapa tahmeat piparikierteet. Lisää vaivattomia joulureseptejä löydät tästä.
Joulu on tavallisestikin perinteisten makujen juhlaa, mutta tänä vuonna retroruoat ovat erityisen suosittuja. Kaikille tuttujen joululaatikoiden ja kinkun ohella ohjeita etsitään nyt erilaisiin makeisiin ja suolaisiin hyydykkeisiin, leivonnaisiin sekä jälkiruokiin.
Testaa retroruokia joko sellaisenaan tai tuunaa makumaailma 2020-luvulle vaikkapa uudella valmistustavalla, mausteella tai lisukkeella. Reseptit perinteiseen joulumenuun löydät tästä.
Kinkulla on edelleen kannattajansa, mutta yhä useampi suomalainen valitsee joulupöytäänsä kasvipohjaisia vaihtoehtoja: vegaanista wellingtonia, kasvipohjaisista raaka-aineista valmistettua lisäkettä ja kaurajuomaan keitettyä riisipuuroa. Kasvisvaihtoehtojen määrä on viime vuosina kasvanut kohisten, ja maku on hioutunut niin hyväksi, että herkut maistuvat mainiosti myös sekasyöjälle. Kasvisruokavalioon sopiviin jouluherkkuihin voi tutustua tästä.