Joulun juustotarjotin sekä muut juustoherkut

Kata pikkujouluihin tai joulupöytään herkullinen juustotarjotin, jota täydentävät maukkaat lisukkeet sekä juustoille valittu viini tai olut.

Näin kokoat juustotarjottimen joulupöytään

Aloita juustotarjottimen kokoaminen juustojen valinnalla. Valitse lautaselle kovia ja pehmeitä juustoja, jotain tuttua ja jotain uutta. Yhteensä juustoja on hyvä olla 3–6 erilaista.

Kaikkein tärkein vinkki on ottaa kypsytetyt juustot huoneenlämpöön viimeistään tuntia ennen tarjoilua. Jääkaappikylmä juusto ei ole koskaan parhaimmillaan. Vain tuorejuustot kannattaa nostaa pöytään hetkeä ennen tarjoilua.

Valitse juustoille sopivat lisukkeet ja juomat. Keksien, hillojen, hedelmien ja pähkinöiden lisäksi kannattaa rohkeasti kokeilla uusiakin makupareja juustoille!

PIDEMPÄÄN KYPSYTETYT HERKUTTELUJUUSTOT

Joulusesongin aikaan tarjolla on pidempään kypsytettyjä erikoisuuksia. Oletko jo maistanut näitä herkkupaloja? Pitkään kypsyessään juuston aromit kehittyvät ja voimistuvat aivan uusiin herkullisiin ulottuvuuksiin. Vuoristojuuston hienostuneen hapan maku syvenee ja cheddar saa herkullista murenevuutta ja intensiivisyyttä. Kotimaiset herkuttelujuustot ovat myös vastuullinen valinta joulun juustotarjottimelle.

Katso lisää juustoja herkutteluun

Kolme klassikkojuustoa juustotarjottimelle

Voimakas ja täyteläinen Valio Mustaleima™ emmental sopii herkutteluun niin arjessa kuin juhlassakin. Sen seuraan juustolautaselle sopivat esimerkiksi karamellisen kiteinen Valio Keisarinna® ja ainutlaatuinen Valio Aura® sinihomejuusto.

Täyteläisiä ja luonteikkaita juustoja juhlaan

Valio Karelia® on Valion juustomestareiden kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle. Kermaisen täyteläisen Valio Kappeli® juuston maussa on ihana, mieto hapokkuus. Valio Salaneuvos® Vanhempi on aromikas ja vahva gouda kypsään makuun.

Juustotarjotin yllättää makupareilla

Juustojen kanssa kannattaa kokeilla yllättäviäkin makuyhdistelmiä perinteisten keksien, hillojen ja hedelmien lisäksi. Miltä kuulostaisi marsipaani, kaneli tai lakritsi juustojen seurana? Ohessa muutama joulun juustolautasille sopiva yllättävä makupari Valion pitkään kypsytetyille herkuttelujuustoille.

Katso kaikki makuparit

Viikunahillo ja muut parhaat lisukkeet juustoille

Juustojen kanssa tarjottavaksi sopivat erilaiset keksit ja leivät, pähkinät, hillot, chutneyt, marjat ja hedelmät. Viikunahilloke on hyväksi havaittu pari monelle juustolle, mutta myös punajuuri, karviainen ja kurpitsa tekeytyvät juustolle sopivaksi hilloksi. Asettele juustojen kanssa tarjolle esimerkiksi piparikierteitä, saaristolaisleipää tai kokoa juustosta ja leivästä herkullisia crostineita. Jouluna lisukkeissakin saa olla jouluisia makuja!

Lisää lisukkeita juustotarjottimelle

Portviiniä, punaista vai valkoista? Vaiko sittenkin olutta?

Juuston ja viinin sanotaan tuovan esiin toistensa parhaat puolet. Punaviini sopii monien juustojen kanssa, joten se on varma valinta. Kun tarjolla on useampia eri juustoja, kannattaa valita keskitäyteläinen ja maultaan pehmeä viini. Toinen monen juuston  seuraan sopiva vaihtoehto on portviini.

Puna- ja portviini eivät kuitenkaan ole ainoita vaihtoehtoja, sillä myös valkoviinit, kuohuviinit ja makeat jälkiruokaviinit muodostavat herkullisia makupareja juustojen kanssa. Näin joulun aikaan myös glögi on myös oiva valinta joulun juustotarjottimen kylkeen. Oluiden maailmasta löytyy myös erinomaisia pareja juustoille.

Katso tästä joulun juustoille herkullisimmat makuparit juomapuolelta!

Ilmiöt & ihmiset
Vinkkejä juusto-oluiden valintaan
Ruokavinkit
Sommelierin viinisuositukset Valion juustoille
Ruokavinkit
Juusto ja olut – parhaat yhdessä

Vinkkejä juustojen tarjoiluun

Minkä verran juustoja varataan syöjää kohti?

Jos tarjoat juustotarjottimen osana illallista pääruoan jälkeen, varaa juustoja 50–75 g henkeä kohti. Usein puhutaan "välijuustoista", jotka tarjoillaan ennen varsinaista jälkiruokaa.

Jos taas juustotarjotin on esimerkiksi tapaninpäivän kahvihetken päätarjoilu, varaa juustoja 150–200 g jokaista syöjää kohti.

Muista oikea tarjoilulämpötila

Muista ottaa juustot huoneenlämpöön temperoitumaan 1–2 tuntia ennen tarjoilua. Silloin niiden maku on parhaimmillaan. Ainoastaan tuorejuustot nostetaan tarjolle vasta juuri ennen tarjoilua.

Voiko sinihomejuustoa leikata samalla veitsellä kuin muita juustoja?

Jokaiselle juustolle on hyvä varata oma veitsi, jotta maut eivät sekoitu keskenään. Sinihome voi siirtyä juustosta toiseen, jos juustot ovat kovin lähekkäin tai juustoihin käytetään samaa veistä.

Joulu on juustohiiren parasta aikaa!

Eräs ihanimpia työtehtäviä tähän mennessä on ollut maistella herkuttelujuustoillemme luotuja makupareja. Oikeanlaisen lisukkeen kanssa juuston aromit pääsevät oikeuksiinsa. Tässä muutama poiminta suussasulavista makuyhdistelmistä!

Kanelia juuston kainaloon

Kaneli kuuluu jouluun kuin lusikka puuroon. Mutta oletko maistanut kanelia juustojen kanssa? Suosittelen lämpimästi, sillä Valio Juhla® cheddar& kanelicurd ovat kuin luodut toisilleen. Pehmeän mausteinen kanelicurd houkuttelee ihanasti esiin cheddarjuuston hedelmäisen makeuden.

Makeaa marsipaania

Marsipaani ja marsipaani-suklaamakeiset ovat alkaneet löytää jo Suomessakin joulunajan herkuttelutarjoiluihin. Makeaa mantelimassaa ja marsipaania kannattaa kokeilla maukkaan Valio Salaneuvos® Vanhempi goudajuuston kanssa. Ne muodostavat taivaallisen makuparin, jossa makeus tasapainottaa sopivasti juuston suolaisuutta.

AURA® & laku – täydelliset yhdessä

Voimakasaromisen Valio AURA® sinihomejuuston kaveriksi sopii yllättävän ihanasti trendikäs lakritsi — mitä tuoreempi ja pehmeämpi laku on, sitä paremmalta se maistuu sinihomejuuston rinnalla. Myös herkullinen lakritsikastike sopii tämän juuston kanssa. Valitsemalla pidempään kypsyneen Valio AURA® Gold -version, on sinihomejuuston maku vieläkin intensiivisempi.

Antoisia herkutteluhetkiä!