Joulun juustot

Jouluna herkutellaan juustoilla! Kata joulupöytään herkullinen juustotarjotin, jota täydentävät maukkaat lisukkeet ja juustoille valittu viini tai olut.

Näin kokoat juustotarjottimen joulupöytään

Aloita juustotarjottimen kokoaminen juustojen valinnalla. Valitse lautaselle kovia ja pehmeitä juustoja, jotain tuttua ja jotain uutta. Yhteensä juustoja on hyvä olla 3–6 erilaista. Pitkään kypsytetyt Valio AURA Gold® ja Valio Mustaleima™ ovat ikisuosikkeja. Uusina makuina kannattaa kokeilla esimerkiksi tavallista pidempään kypsytettyjä Valio Alppi Kreivi® ja Valio Juhla® Cheddar juustoja tai karamellisen kiteistä Valio Keisarinna® juustoa.

Jos tarjoat juustotarjottimen osana illallista pääruoan jälkeen ennen jälkiruokaa, varaa juustoja 50–75 g henkeä kohti. Jos taas juustotarjotin on esimerkiksi tapaninpäivän kahvihetken päätarjoilu, varaa juustoja 150–200 g jokaista syöjää kohti. Muista ottaa juustot huoneenlämpöön 1–2 tuntia ennen tarjoilua, jolloin niiden maku on parhaimmillaan. Ainoastaan tuorejuustot nostetaan tarjolle vasta juuri ennen tarjoilua. Varaa jokaiselle juustolle oma veitsi, jotta maut eivät sekoitu keskenään.

Lisukkeita joulun juustotarjoiluun

Juustojen kanssa tarjottavaksi sopivat erilaiset keksit ja leivät, pähkinät, hillot, chutneyt, marjat ja hedelmät. Jouluna myös ne voi valita teemaan sopien. Jouluinen juustotarjotin syntyy seuraavilla lisukkeilla.

Voit tarjoilla juustot myös erityisesti niille suunniteltujen makuparien kanssa. Valio AURA® sopii tunnetusti hyvin yhteen piparkakkujen ja taateleiden kanssa. AURA kinuskipiparkakut tarjoavat saman kutkuttavan makean ja suolaisen yhdistelmän. Katso alta lisää jouluisia makupareja juustoille!

Juomat joulun juustojen kanssa

Juuston ja viinin sanotaan tuovan esiin toistensa parhaat puolet. Punaviini sopii monien juustojen kanssa, joten se on varma valinta. Kun tarjolla on useampia eri juustoja, kannattaa valita keskitäyteläinen ja maultaan pehmeä viini. Toinen monen juuston makuun sopiva vaihtoehto on portviini.

Puna- ja portviini eivät kuitenkaan ole ainoita vaihtoehtoja, sillä myös valkoviinit, kuohuviinit, makeat jälkiruokaviinit ja oluet muodostavat herkullisia makupareja juustojen kanssa. Mausteinen glögi on sekin hyvä valinta joulun juustotarjottimen kylkeen. Alla on muutamia viinivinkkejä joulun juustopöytään.

Valio Keisarinna®

  • Portviini Graham’s Natura Reserve Port, Alkon tuotenumero 373847
  • Puolitummat jouluoluet

Valio Salaneuvos®

  • Punaviini Tommasi Recioto Della Valpolicella, Alkon tuotenumero 456224

Valio AURA®

  • Portviini Dow’s Trademark Finest Reserve Port, Portugali, Alkon tuotenumero 340797
  • Glögikuohuviini Glöet, Alkon tuotenumero 937381

Valio Emmental

  • Portviini, Grahams 10 yo Tawny Port, Alkon tuotenumero 905907

Valio Alppi Kreivi®

  • Madeira, H & H Verdelho 5 Year Old Madeira, Alkon tuotenumero 321054
  • Paahteiset, hyvin tummat oluet

Valio Ritari®

  • Punaviini Dom Dinis Reserva Tinto, Portugali, Alkon tuotenumero 005434
  • Valkoviini Yealands Estate Single Vineyard P.G.R. 2015, Alkon tuotenumero 596487