Jouluna herkutellaan juustoilla!

Kata pikkujouluihin tai joulupöytään herkullinen juustotarjotin, jota täydentävät maukkaat lisukkeet ja juustoille valittu viini tai olut.

Näin kokoat juustotarjottimen joulupöytään

Aloita juustotarjottimen kokoaminen juustojen valinnalla. Valitse lautaselle kovia ja pehmeitä juustoja, jotain tuttua ja jotain uutta. Yhteensä juustoja on hyvä olla 3–6 erilaista.

Kaikkein tärkein vinkki on ottaa kypsytetyt juustot huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Jääkaappikylmä juusto ei ole koskaan parhaimmillaan. Vain tuorejuustot kannattaa nostaa pöytään hetkeä ennen tarjoilua.

Valitse juustoille sopivat lisukkeet ja juomat. Keksien, hillojen, hedelmien ja pähkinöiden lisäksi kannattaa rohkeasti kokeilla uusiakin makupareja juustoille!

Juustotarjottimen klassikot

Voimakas ja täyteläinen Valio Mustaleima™ emmental sopii herkutteluun niin arjessa kuin juhlassakin. Sen seuraan juustolautaselle sopivat esimerkiksi karamellisen kiteinen Valio Keisarinna® tai ainutlaatuinen Valio Aura® sinihomejuusto.

Täyteläisiä ja luonteikkaita juustoja juhlaan

Valio Karelia® on Valion juustomestareiden kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle. Kermaisen täyteläisen Valio Kappeli® juuston maussa on ihana, mieto hapokkuus. Valio Salaneuvos® Vanhempi on aromikas ja vahva gouda kypsään makuun.

SESONGIN PIDEMPÄÄN KYPSYTETYT HERKUTTELUJUUSTOT

Joulusesongin aikaan tarjolla on myös pidempään kypsytettyjä erikoisuuksia. Oletko jo maistanut näitä pidempään kypsytettyjä herkkupaloja?

Katso lisää juustoja herkutteluun

Juustotarjottimen yllättävät makuparit

Juustojen kanssa kannattaa kokeilla yllättäviäkin makuyhdistelmiä perinteisten keksien, hillojen ja hedelmien lisäksi. Miltä kuulostaisi marsipaani, kaneli tai lakritsi juustojen seurana? Ohessa muutama pikkujoulun juustolautasille sopiva yllättävä makupari Valion pitkään kypsytetyille herkuttelujuustoille.

Katso kaikki makuparit

Viikunahillo ja muut parhaat lisukkeet juustoille

Juustojen kanssa tarjottavaksi sopivat erilaiset keksit ja leivät, pähkinät, hillot, chutneyt, marjat ja hedelmät. Viikunahilloke on hyväksi havaittu pari monelle juustolle, mutta myös kuivatut viikunat, taatelit sekä viipaloitu persimon-hedelmä. Jouluna lisukkeissakin saa olla jouluisia makuja!

Lisää lisukkeita juustotarjottimelle

Joulu on juustohiiren parasta aikaa!

Eräs ihanimpia työtehtäviä tähän mennessä on ollut maistella herkuttelujuustoillemme luotuja makupareja. Oikeanlaisen lisukkeen kanssa juuston aromit pääsevät oikeuksiinsa. Tässä muutama poiminta suussasulavista makuyhdistelmistä!

Kanelia juuston kainaloon

Kaneli kuuluu jouluun kuin lusikka puuroon. Mutta oletko maistanut kanelia juustojen kanssa? Suosittelen lämpimästi, sillä Valio Juhla® cheddar& kanelicurd ovat kuin luodut toisilleen. Pehmeän mausteinen kanelicurd houkuttelee ihanasti esiin cheddarjuuston hedelmäisen makeuden.

Makeaa marsipaania

Marsipaani ja marsipaani-suklaamakeiset ovat alkaneet löytää jo Suomessakin joulunajan herkuttelutarjoiluihin. Makeaa mantelimassaa ja marsipaania kannattaa kokeilla maukkaan Valio Salaneuvos® Vanhempi goudajuuston kanssa. Ne muodostavat taivaallisen makuparin, jossa makeus tasapainottaa sopivasti juuston suolaisuutta.

AURA® & laku - täydelliset yhdessä

Voimakasaromisen Valio AURA® sinihomejuuston kaveriksi sopii yllättävän ihanasti trendikäs lakritsi — mitä tuoreempi ja pehmeämpi laku on, sitä paremmalta se maistuu sinihomejuuston rinnalla. Myös herkullinen lakritsikastike sopii tämän juuston kanssa. Valitsemalla pidempään kypsyneen Valio AURA® Gold -version, on sinihomejuuston maku vieläkin intensiivisempi.

Portviiniä, punaista vai valkoista?

Juuston ja viinin sanotaan tuovan esiin toistensa parhaat puolet. Punaviini sopii monien juustojen kanssa, joten se on varma valinta. Kun tarjolla on useampia eri juustoja, kannattaa valita keskitäyteläinen ja maultaan pehmeä viini. Toinen monen juuston makuun sopiva vaihtoehto on portviini.

Puna- ja portviini eivät kuitenkaan ole ainoita vaihtoehtoja, sillä myös valkoviinit, kuohuviinit, makeat jälkiruokaviinit ja oluet muodostavat herkullisia makupareja juustojen kanssa. Mausteinen glögi on sekin hyvä valinta joulun juustotarjottimen kylkeen. Alla on muutamia viinivinkkejä joulun juustopöytään.

Juomat joulun juustojen kanssa

Valio Keisarinna®

  • Portviini Graham’s Natura Reserve Port, Alkon tuotenumero 373847
  • Puolitummat jouluoluet

Valio Salaneuvos®

  • Punaviini Tommasi Recioto Della Valpolicella, Alkon tuotenumero 456224

Valio AURA®

  • Portviini Dow’s Trademark Finest Reserve Port, Portugali, Alkon tuotenumero 340797
  • Glögikuohuviini Glöet, Alkon tuotenumero 937381

Valio Emmental

  • Portviini, Grahams 10 yo Tawny Port, Alkon tuotenumero 905907

Valio Alppi Kreivi®

  • Madeira, H & H Verdelho 5 Year Old Madeira, Alkon tuotenumero 321054
  • Paahteiset, hyvin tummat oluet

Valio Ritari®

  • Punaviini Dom Dinis Reserva Tinto, Portugali, Alkon tuotenumero 005434
  • Valkoviini Yealands Estate Single Vineyard P.G.R. 2015, Alkon tuotenumero 596487

Vinkkejä juustojen tarjoiluun

Minkä verran juustoja varataan syöjää kohti?

Jos tarjoat juustotarjottimen osana illallista pääruoan jälkeen, varaa juustoja 50–75 g henkeä kohti. Usein puhutaan "välijuustoista", jotka tarjoillaan ennen varsinaista jälkiruokaa.

Jos taas juustotarjotin on esimerkiksi tapaninpäivän kahvihetken päätarjoilu, varaa juustoja 150–200 g jokaista syöjää kohti.

Muista oikea tarjoilulämpötila

Muista ottaa juustot huoneenlämpöön temperoitumaan 1–2 tuntia ennen tarjoilua. Silloin niiden maku on parhaimmillaan. Ainoastaan tuorejuustot nostetaan tarjolle vasta juuri ennen tarjoilua.

Voiko sinihomejuustoa leikata samalla veitsellä kuin muita juustoja?

Jokaiselle juustolle on hyvä varata oma veitsi, jotta maut eivät sekoitu keskenään. Sinihomejuusto voi siirtyä juustosta toiseen, jos juustot ovat kovin lähekkäin tai juustoihin käytetään samaa veistä.

Antoisia herkutteluhetkiä!
Joulujuomat
Vinkkejä juustoviinien valintaan
Aino Laakso
Pikkujoulut
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›