Joulun pääruoat

Joulun pääruokina tarjoillaan perinteisesti joululaatikoita, lipeäkalaa ja joulukinkku tai kalkkuna lisukkeineen. Perinteisten purtavien rinnalla tai tilalla maistuvat myös uudenlaiset joulun pääruoat.

Kinkku tai kalkkuna joulupöydän kruunuksi

Kinkkua vai kalkkunaa joulupöytään? Valitsitpa kumpaa vain, tästä löydät reseptit niin perinteiseen kinkkuun kuin täytettyyn kalkkunaan. Jos haluat testata uudenlaisia makupareja, kokeile kuorruttaa kinkku tällä kertaa pipareilla tai Valio AURA® juustolla.Tai ehkä perinteinen kinkku kyllästyttää? Valitse silloin vaikkapa hehkupossu tai karamellisoitu possu. Pienemmän seurueen joulupöytään sopivat porsaan potkasta valmistettu sinkun joulukinkku sekä kalkkuna kahdelle.

Myös suomalaisten suosikkiruoka uunilohi on saanut jouluisen karpalo-pähkinähunnun. Kasvisannosten ystävän pääruokana maistuu lämmin rosollipaistos, pähkinäpatee tai näyttävä vegaaninen Wellington.

Katso vinkit joulukinkkuun

Joululaatikkoa ja uunirosollia lisukkeeksi

Perinteiset joululaatikot, imelletty perunalaatikko, porkkanalaatikko ja lanttulaatikko, kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Lisäksi perinteisten laatikoiden rinnalle on tullut viime vuosina uusia suosikkeja: bataattilaatikko ja punajuurilaatikko.

Joululaatikoiden tekoon on monia tapoja: laatikot voi valmistaa alusta asti itse, oikaista valmiita soseita käyttämällä tai ostaa valmiina. Tuunaamalla valmislaatikoistakin saa helposti astetta mehevämpiä. Jos on aikaa vain yhteen jouluiseen laatikkoruokaan, valmista porkkanasta, punajuuresta, lantusta ja juuriselleristä jouluruukku.

Katso lisää joululaatikoita

Kastike kruunaa jouluruuan

Kinkun kastike ja lipeäkalan kastike ovat joulupöydän klassikkoja. Moni muukin joulun pääruoka nousee aivan uudelle tasolle, kun valitset sopivan kastikkeen.

Sesonki
Joulun alkupalapöytä kutsuu herkuttelemaan
Sesonki
Joulukinkku – ohjeet, ideat ja vinkit
Sesonki
Jouluinen jälkiruoka saa suut hymyyn