Perinteisessä rosollissa maistuvat keitetyt juurekset, sillä ennen aikaan tuoreita raaka-aineita ei ollut tarjolla talvisin. Keitetyistä juureksista valmistettu rosolli hurmaa maullaan tänäkin päivänä.
Vaaleanpunaiseksi värjätty, kermavaahdosta tehty rosollin kastike kannattaa valmistaa vasta hieman ennen tarjoilua.
Perinteinen kermainen sienisalaatti hurmaa maullaan joulupöydässä. Sienisalaatin voi tehdä täyteläiseen kermavaahtoon tai lempeän happamaan ranskankermaan. Perinteiset joulusalaatit kannattaa tehdä valmiiksi etukäteen vaikka jo edellisenä päivänä, sillä niiden maut syvenevät, kun salaatit saavat vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia ennen tarjoilua.
Rosollista tutut punajuuret voi tarjoilla joulun salaatissa myös ohuiksi siivutettuina kuten punajuuricarpacciossa. Sesongissa olevat persimonit sekä monelta joulun aikaan kaapista löytyvä Valio AURA® sinihomejuusto sopivat jmyös ouluisiin vihersalaatteihin mainiosti.