Lista onnistuneisiin jouluvalmisteluihin

Milloin saa aloittaa jouluvalmistelut? Meidän mielestämme heti, kun illat pimenevät ja säät viilenevät. Täältä löydät jouluvinkit, joita seuraamalla joulustressi ei pääse yllättämään ja jouluvalmistelut sujuvat aikataulussa.

Sanotaan yhdessä heipat joulustressille ja toivotetaan herkullisen huolettomat jouluvalmistelut tervetulleeksi taloon. Valojen ripustaminen, kynttilöiden sytyttäminen, pipareiden paistaminen ja läheisten ympärille kerääminen tuovat aina hyvää mieltä, joten miksi et aloittaisi tänään? Kun joulun tuloa valmistelee, sitä odottaa päivä päivältä enemmän.

Joulun aikataulu

Joulu on ruokajuhla, johon valmistautuminen alkaa monissa kodeissa jo useita viikkoja ennen aattoa. Tämän aikataulun avulla joulun ruokavalmistelujen aikataulutus onnistuu kätevästi. Kun aloitat valmistelut ajoissa, joulustressi ei pääse hiipimään ja itse valmistelut luovat iloa ja odotusta.

Marraskuu — kuukausi aikaa jouluun

 • Jouluruoat vievät usein paljon kylmäsäilytystilaa. Siivoa turhat purkit pois jääkaapista ja pakastimesta ja hyödynnä tähteitä ruoanlaitossa seuraavien viikkojen aikana, niin teet tilaa joulun herkuille.
 • Askartele havukranssi. Joulukranssi on ihana tapa muistaa ystäviä ja sukulaisia ja se tuo kuusen tuoksun tullessaan jo ennen joulukuusen saapumista.
 • Koristele koti jouluun kerralla tai pikkuhiljaa. Maitopakkauksista syntyy kauniita joulukoristeita, joiden askartelu yhdessä perheen tai ystävien kanssa on mukavaa puuhaa.
 • Joulumyyjäisiä on runsaasti marraskuun loppupuolella ja heti joulukuun alussa. Mokkapalat ja lumikuorrutteiset kuppikakut ovat myyjäisten suosituimpia herkkuja. Katso vinkit myös varta vasten valikoituihin joulumyyjäisten leipomuksiin, jotka katoavat myyntipöydältä nopeasti parempiin suihin.
 • Itse tehdyt joulumakeiset, saaristolaisleipä ja muut hyvin säilyvät jouluherkut ovat mainio lahjaidea niin ystäville, sukulaisille kuin lasten päiväkodin tai koulun opettajille. Jos aiot antaa lahjaksi jotain syötävää, selvitä lahjansaajien erityisruokavaliot hyvissä ajoin.
Havukranssi
Helpot ja tunnelmalliset jouluaskartelut
Herkkukori
Itse tehdyt joulukarkit
Itse tehdyt ruokalahjat

Joulukuun alku — kolme viikkoa jouluun

 • Varmista joulukinkun tai kalkkunan saatavuus kauppiaaltasi ja tarvittaessa tilaa ne. Katso myös vinkkimme joulukinkun paistamiseen, sinappihunnun valmistamiseen ja kinkkurasvan kierrättämiseen.
 • Pohdi joulun menua. Syödäänkö teillä tänä vuonna perinteinen joulumenu vai kaipaatteko joulumenuun modernia otetta? Onko joulupöydässä tarvetta gluteenittomille tai kasvissyöjän vaihtoehdoille? Vinkki: voit laittaa joulun suosikkireseptit talteen käyttämällä ”muistiin”-toimintoa reseptiemme yhteydessä.
 • Itsenäisyyspäivää juhlitaan 6.12. Katso itsenäisyyspäivän menut tai poimi kokeiluun houkuttelevin herkku ja nauti päivästä, jolloin on aikaa kokkailla ja kutsua ystävät kylään.
 • Joulutorttujen tai pipareiden leipominen ja piparkakkutalon tekeminen yhdessä perheen tai ystävien kanssa on herkullinen tapa virittäytyä joulun tunnelmaan. Pipareiden koristelu sokerivesikuorrutuksella tai pikeerillä on lasten ja lastenmielisten mieleen.
 • Joulumieltä voi luoda monilla keinoin – myös tuoksuilla. Joulun ruokiin käytettävät aidot mausteet luovat vienoa joulun tuoksua ympärilleen. Asettele tuikkukynttilöiden lomaan tähtianiksia, kanelitankoja ja neilikoita tai laita uuniin kanelilla maustetut omenarenkaat ja joulun tuoksu on taattu.
Perinteinen joulumenu
Moderni joulumenu
Kasvissyöjän joulu
Gluteeniton joulu
Piparkakut
Piparkakkutalo

Joulukuun puoliväli – kaksi viikkoa jouluun

 • Joulukiireitä voi helpottaa tekemällä pakastimeen leivonnaisia ja jouluruokia jo ennen joulua. Pakastettavaksi sopivat joululeipä, useimmat joululeivonnaiset, laatikot ja graavikalat. Katso vinkit jouluruokien pakastamiseen »
 • Kuivakakut ja saaristolaisleivän kaltaiset mallasleivät ja -limput säilyvät jääkaapissa ja piparkakut huoneenlämmössä jopa kuukauden, kunhan kakut ja leivät on peitetty hyvin ja piparkakut pakattu ilmavasti rasioihin.
 • Joulun alla on paljon muistettavaa, mutta tärkein niistä ovat ihmiset. Ruokalahjat ovat toivottu joululahja niille, joilla on jo kaikkea sekä ihana muistaminen opettajille, kollegoille ja harrastuskavereille. Suurimman osan joulun ruokalahjoista voi tehdä valmiiksi pari viikkoa etukäteen.
Pakastaminen avuksi joulun valmisteluihin
Muista myös nauttia lähestyvän joulun tunnelmasta.

Viikko aikaa jouluun

 • Laadi joulun kauppalista ja suunnittele, mistä ja minä päivänä ostat eri raaka-aineet. Vinkki: voit lisätä Valion reseptien ainekset kauppalistalle ”lisää kauppalistalle” -painikkeella. Kauppalista kulkee mukana myös mobiilissa, kun avaat valio.fi sivut ja kirjaudut sisään.
 • Jos valmistelujen kanssa tulee kiire, muista että monet jouluruoat voi ostaa valmiina tai puolivalmisteina. Esimerkiksi valmiista joululaatikoista saa helposti mehevämmät lorauksella kermaa. Aina ei tarvitse tarjota sen seitsemää sorttia: lantun, porkkanan ja punajuuren voi yhdistää myös samaan juureslaatikkoon. Katso helppo ja stressitön joulumenu.
 • Lähestyvä joulu voi aiheuttaa stressiä: ehdinkö tehdä kaiken? Entä joulusiivous? Lämmitä glögi ja istahda hetkeksi sohvalle. Muista, että kaiken ei tarvitse olla tip top ja kynttilänvalossa kukaan ei näe piirongin päällä olevaa pölyä.
Stressitön joulu

Kolme päivää jouluun

 • Ota pakastekinkku sulamaan viileään paikkaan (lasitettu parveke, auton takakontti tai jääkaappi jos on tilaa) hyvissä ajoin. Esimerkiksi 5 kilon painoisella kinkulla kestää sulaa paistovalmiiksi 2–3 vuorokautta.
 • Hanki joulukuusi ja koristele se kauniisti.

Kaksi päivää jouluun

 • Valmista joulun graavikalat, sillit ja silakat.
 • Myös joululaatikot voi tehdä valmiiksi jääkaappiin pari päivää ennen aattoa.
Joulukalat
Joululaatikot

Aatonaattona 23.12.

 • Joulukinkku on kätevä paistaa aattoa edeltävänä yönä. Näin uuni on aattopäivänä vapaana muille paistamista vaativille ruoille ja kinkun rasvan tuoksu ehtii haihtua keittiöstä. Ota joulukinkku huoneenlämpöön 4–6 tuntia ennen kuin aloitat paistamisen. Paistoaika riippuu kinkun koosta, mutta nyrkkisääntönä on, että kinkkua kypsennetään tunti jokaista kiloa kohti. Katso vinkit kinkun paistamiseen.
 • Jos olet tehnyt jouluruokia valmiiksi pakastimeen, nyt on aika ottaa ne sulamaan. Sulata leivonnaiset, laatikot ja graavatut kalat jääkaapissa. Graavikalat graavautuvat valmiiksi sulaessaan 1–2 vuorokauden kuluessa.
 • Valmistele rosolliainekset, jaa ne omiin purkkeihinsa ja siirrä jääkaappiin.
Joulukinkku
Joulusalaatit

Jouluaattona

 • Joulupuuron keittämisessä paras kaveri on Valio Kiehu™ maitojuoma, joka on helppo keittää mutta vaikea polttaa.
 • Paista valmiiksi tehdyt joululaatikot: katso kunkin joululaatikon oikea paistoaika kunkin reseptistä.
 • Valmistele vihersalaattien ainekset ja kastike omiin rasioihinsa. Yhdistä ainekset ja kastike vasta juuri ennen tarjoilua.
 • Joulurauhan julistus Turusta Brinkkalan talon parvekkeelta klo 12 on hyvä hetki istahtaa hetkeksi alas, hengähtää ja antaa joulun tunnelman tulla.
 • Kun kaikki valmistelut on saatu tehtyä, nauti joulun tunnelmasta ja yhdessäolosta läheisten kanssa.
Joulupuurot
Rauhallista joulua!
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›