Kaunis joulukattaus viimeistelee juhlapöydän

Joulupöydän kattaus luo juhlatunnelman. Valion ruoka-asiantuntija, ruokavisualisti Jaana Tolonen suunnitteli kolme kaunista kattausta jouluun.

Perinteinen joulukattaus yhdistää uutta ja vanhaa

Kata kauniit perintöastiat tai kirpputoreilta löytämäsi mummolatyyliset astiat ja aterimet. Kaikkien ei tarvitse olla samaa sarjaa, kokoelma erilaisia lautasia luo rennon tunnelman ja herättää ruokailijoissa keskustelua astioiden alkuperästä. Vanhoja aterimia voi myös sekoittaa keskenään, tyyli on kuitenkin hyvä pitää samana - koristeelliset keskenään ja yksinkertaiset keskenään. Vanhoihin lautasiin voi yhdistää uudet lasit tai toisinpäin.

Paikkakortille voi valmistaa telineen näppärästi puun oksan palasesta. Sahaa n. 3 cm pala oksaa tai pientä puuta. Sahaa leikkuupintaan lovi, johon pahvisen kortin voi asettaa. Kirjaile nimet tai jouluntoivotus kauniisti kortille.

Rento pikkujoulukattaus pukeutuu vihreään

Rento kattaus pikkujouluihin tai vaikka ystävien glögi-iltaan syntyy rouheista, käsintehdyn oloisista astioista, napostelukulhoista ja metsästä kerätyistä havuista. Lautasliinaksi voi käyttää siistejä keittiöpyyhkeitä tai pyyhkeestä leikattuja palasia. Kangaskaupasta voi ostaa metrin mieleistään kangasta ja leikata siitä kaikille lautasliinat. Liinan mukaan kääritään aterimet sekä rosmariinin oksa. Nippu solmitaan kasaan kangasnauhalla. Rosmariini tuoksuu jo itsessään ihanalle, kun vieraat istahtavat pöytään.

Moderni joulukattaus on musta, muttei synkkä

Haluaisitko poiketa kaavasta ja toteuttaa joulupöydän ihan uudella tavalla? Moderni joulupöytä katetaan ripauksella mustaa, kultaa ja puuta. Katelautasena voi käyttää puisia lautasia tai vaikkapa leikkuulautoja. Pellavaisen lautasliinan päälle katetaan modernisti mustat lautaset. Lasi ja aterimet katetaan samalle puualustalle ja viimeistellään tuoreella kukalla tai eukalyptuksen oksalla. Viinilasin jalkaan voi kiinnittää paperisen tai nahkaisen nimikortin.

Viisi vinkkiä joulukattaukseen

  1. Kiillota aterimet (arkisetkin) ja pyyhi lasit kirkkaaksi.
  2. Aseta lautaset vastakkain samaan linjaan.
  3. Aseta lasit vinosti lautasen yläpuolelle tai suoraan linjaan pöydän suuntaisesti.
  4. Aterimet voi asetella monella tapaa, riippuen tarjottavasta ruoasta ja juhlan luonteesta, perussääntönä haarukka vasemmalle ja veitsi oikealle.
  5. Viimeistele joulukattaus lautasliinalla, tuoreilla kukilla, yrteillä tai luonnonmateriaaleilla. Paikkakortti tuo juhlan tunnelmaa.

Joulutunnelmaa luonnosta ja kierrättäen

Ruokapöytää ja kotia on ihanaa valmistella jouluun. Kotia ei tarvitse kuitenkaan kuorruttaa täysin erilaiseksi kuin arkena levittämällä kaikkialle tonttuja ja joulunpunaa.

Minulle joulu merkitsee aikaa hyvän ruoan äärellä ja rentoa oleskelua perheen kesken. Valkoinen maa ja pieni pakkanen ovat koko perheen toivelahja. Tunnelmalliset ja ekologiset joulukoristeet voi kerätä luonnosta. Havuja, oksia, varpuja ja sammalta voi tuoda metsästä kotiin jo hyvissä ajoin ennen aattoa.

Rouheat luonnonmateriaalit löytävät tiensä vaaseihin, ruukkuihin ja kransseihin. Ruokapöydän somisteissa on aina jotain luonnosta kerättyä. Kukkakaupasta voi valita viimeistellyn kimpun sijaan valikoiman yksittäisiä leikkokukkia ja oksia. Kysy rohkeasti, millainen valikoima vihreitä kimppujen täytteitä kätkeytyy kukkakaupan valikoimiin. Tästä kaikesta kokoan itse rentoja asetelmia vaaseihin ja yhdistän niihin keräämiäni oksia.

Vastuullinen jouluihminen suosii kierrätystä. Upeita astioita ja liinavaatteita saa pikkurahalla second handina ja samalla voi katsella omat varastonsa kriittisesti läpi: pääsisivätkö kaapin perälle unohtuneet entiset suosikit ilahduttamaan jotakin toista jouluseuruetta?

Perheemme joulupöytä on ilmeeltään joka vuosi vähän erilainen. Meillä juhlitaan joulun aikaan myös syntymäpäiviä, joten kattauksia saa tehdä ihan urakalla erilaisiin tilanteisiin.