Millainen viini sopii joulupöytään?

Onko joulupöydän paras viinivalinta perinteinen punaviini, raikas valkoviini vai kenties monipuolinen roseeviini? Tutustu viinimestari Markus Sillanpään vinkkeihin jouluruoan ja viinin yhdistämisestä.

Kruununa joulupöydässä komeilee usein hartaasti kypsennetty kinkku tai vaihtoehtoisesti kalkkuna.

– Perinteiselle kinkulle sopivia punaviinejä kannattaa etsiä kevyempien tai keskitäyteläisten viinien valikoimista. Liian tanniiniset tai täyteläiset punaviinit jyräävät helposti vaalean lihan maun, kertoo Viinimaan asiantuntija Markus Sillanpää.

– Kinkun kanssa tarjottavat perinteiset joululaatikot ovat myös maultaan melko herkkiä, joten usein joulupöydän yleisviiniksi sopii parhaiten aromaattinen kuiva tai puolikuiva Riesling tai monipuolinen roseeviini esimerkiksi Ranskasta.

Kannattaako joulun alkuruoille ja pääruoalle valita erilaiset viinit?

Joulun alkupalapöydässä koreilee usein graavikalaa, lohimoussea, mätiä, silliä, rosollia, saaristolaisleipää ja salaattia. Millainen viini on paras yhdistelmä niille?

– Useimmat meistä suomalaisista ovat tottuneet nauttimaan valkoviiniä kalaruokien kanssa, ja sama pätee hyvin myös joulun kaloissa. Lohelle sopivin viinivalinta on esimerkiksi kuiva Chardonnay-valkoviini Ranskasta. Se toimii hedelmäisyytensä ansiosta hyvin myös muiden alkuruokien kanssa.

Toinen turvallinen vaihtoehto on kuiva tai puolikuiva Riesling-rypäleestä tehty valkoviini esimerkiksi Saksasta, Sillanpää kertoo.

– Kannustan valitsemaan joulun alkuruokien, erityisesti lohen, sekä pääruokien eli kinkun tai kalkkunan kanssa rohkeasti roseeviiniä. Vaikka roseet mielletään kesäviineiksi, ne ovat erittäin monipuolisia viinejä ja niissä yhdistyvät valko- ja punaviinien parhaat puolet. Oma joulupöydän suosikkini on roseesamppanja, Markus vinkkaa.

Moni haluaa nauttia pääruoan eli kinkun tai kalkkunan kanssa punaviiniä.

– Silloin kannattaa valita lasiin keskitäyteläinen ja matalatanniininen Pinot Noir -rypäleestä tehty punaviini tai vaikkapa keskitäyteläinen italialainen punaviini, jossa on hieman jäännössokeria. Pieni makeus punaviinissä tuo pehmeyttä ja pyöreyttä makuyhdistelmään.

Kasvissyöjien jouluun sopivat hyvin samantyyliset viinit kuin muutenkin joulupöytään. Vegaanisen wellingtonin seuraan sopii hyvin puolikuiva Riesling-valkoviini kuten saksalainen Devil’s Rock Riesling.

Millainen viini sopii joulun juustoille sekä jälkiruoille?

Jälkiruokien ja -juomien kanssa kannattaa pitää mielessä nyrkkisääntö, että juoman kuuluu olla hieman ruokaa makeampaa. Esimerkiksi baked Alaskasta mallia ottaneen jouluhalon pariksi sopii vaalea jälkiruokaviini tai ruby portviini.

– Makea glögi toimii jouluna sellaisenaan, mutta myös monien jälkiruokien kanssa, joissa on samanlaista joulun mausteisuutta kuin glögissä tai piparkakun makua kuten piparkakkumousse, Markus vinkkaa.

– Tai valmista glögistä itse raikas glögikuohuviini: kaada kuohuviinilasiin 2/3 osaa glögiä ja 1/3 osa kuohuviiniä ja sekoita varovasti. Muista viilentää glögi- ja kuohuviinipullot ensin jääkaapissa.

Loppuvuoden ihanin juusto + viiniyhdistelmä syntyy Valio AURA® gold sinihomejuustosta ja Valio Keisarinna® kristallinen gouda sekä italialaisesta ripasso-punaviinistä.

– Antiche Terre Ripasso -luomupunaviinin kypsän rusinainen, raikkaan hedelmäinen ja keskitäyteläinen maku on täynnä pehmeää tanniinisuutta ja toimii hyvin juustocombon kanssa.

Juustot & omena-timjamihilloke

Loppuvuoden ihanin juustolautanen syntyy Valio AURA® gold sinihomejuuston, Valio Keisarinna® goudan ja parmesaanin yhdistelmästä. Juustot tarjoillaan kirpsakan ja hennosti yrttisen omena-timjamihillokkeen kanssa. Katso ruokavaikuttaja Anni Paakkunaisen suunnittelema ohje!

Omena-timjamihilloke juustoille
Keittiössä nyt
Rahaa säästäviä jouluherkkuja ja makuja menneiltä vuosikymmeniltä – listasimme viisi joulun 2022 ruokatrendiä
Sesonki
Joulun juustotarjotin sekä muut juustoherkut
Sesonki
Moderni joulumenu tuo vaihtelua joulupöytään