Joulun parhaat kalat syntyvät itse tekemällä

Kylmä kalapöytä kuuluu perinteisesti jouluun. Joulukalojen valmistus ei ole vaikeaa, vaan kalaherkut syntyvät pienellä vaivalla myös kotikeittiössä. Valmista tänä jouluna kalat itse.

Kala hurmaa alkupalapöydässä

Kylmät kalaruoat hurmaavat pikkujouluissa ja kuuluvat perinteisesti joulupyhien alkupalapöytään. Kata kalapöytään runsaasti erilaisia graavi- ja savukaloja, sillejä ja mätiä – tai valitse herkuista omat ja perheesi suosikit. 

Alkupalaksi kaloja on hyvä varata yhteensä noin sata grammaa syöjää kohden. Kylmä kalapöytä sopii hyvin myös sellaisenaan ateriaksi, kuten jouluaaton lounaaksi. Varaa tällöin ruokia ja lisukkeita hieman alkupalapöytää enemmän.

Katso kaikki joulukalareseptit >

Valmista kalat ajoissa

Suurimman osan joulun kaloista voi valmistaa hyvissä ajoin ennen pyhiä. Suolakypsennetyt kalat, kuten graavilohi ja -siika, kannattaa valmistaa etukäteen ja pakastaa. Pakasta tällöin kala heti maustamisen ja suolaamisen jälkeen ja ota kala pari päivää ennen tarjoamista sulamaan jääkaappiin, jolloin kala graavautuu sulaessaan. Myös sillien on hyvä antaa tekeytyä jääkaapissa 2–3 vuorokautta ennen tarjoilua.

Graavikalojen uudet maut

Graavikala taipuu moneen. Valmista graavatun lohen lisäksi myös graavisiikaa tai kokeile  perinteisen graavilohen sijaan mustikkagraavattua lohta, appelsiinilohta, graavattua piparjuurilohta tai konjakkisuolattua lohta. Graavikalasta syntyy niin ikään herkullista tartaria – kokeile graavilohitartaria tai siikatartarleipiä. Uusia tuulia joulupöytään saat puolestaan trendikkäillä lohi-wasabimousseleivillä.

“Suurimman osan joulun kaloista voi valmistaa hyvissä ajoin ennen pyhiä.”

Tee itse juhlapöydän sillit ja silakat

Valmista tänä jouluna myös sillit ja silakat alusta alkaen itse! Maustesillien tekeminen on yllättävän helppoa. Valmista joulupöytään perinteistä, Valio vaalealla glögillä maustettua lasimestarin silliä, sitruunasilliä tai kokonainen sillikimara. Silli taipuu myös herkulliseksi ja monikäyttöiseksi sillikaviaariksi tai -salaatiksi. Uusia makuja kaipaava pyöräyttää joulupöytään puolestaan rucolasilakoita tai punaisia chilisilakoita. Poimi talteen parhaat maustesillireseptit >

Mäti juhlistaa kalapöydän

Jouluna herkutellaan myös mädillä. Anna pakastetun mädin sulaa hitaasti jääkaapissa, esimerkiksi tarjoilua edeltävän yön ajan. Säilytä mäti jääkaapin kylmimmässä osassa, jotta herkkä raaka-aine pysyy hyvänä tarjoiluhetkeen saakka. Pakastettu mäti kannattaa myös valuttaa tiheässä lävikössä, sillä siitä irtoaa sulaessaan nestettä. Mädistä syntyvät joulun kalapöydän näyttävät herkut, kuten lohi-mätipiirakka ja mäti-avokadoleivät. Kokeile myös herkullista mätimoussea, joka sopii osaksi kalapöytää tai sellaisenaan alkuruoaksi. Katso lisää mätireseptejä >

Joulukalojen täydelliset kumppanit

Saaristolaisleipä, Valio voi sekä smetana muodostavat silputun sipulin kanssa täydellisen makuliiton joulukaloille ja mädille. Tarjoa osana alkupalapöytää myös keitettyjä, tillillä maustettuja perunoita sekä esimerkiksi juustoista Waldorf-salaattia tai smetana-punakaalilisuketta.

Maukkaimmat joulukalat:


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi