Kansallinen kalakeittopäivä tiistaina 14. helmikuuta 2023 laittaa suomalaisten kalakeittokattilat porisemaan. Heitä verkot vesille tai ota suunnaksi kaupan kalatiski – me tarjoamme kokkausvinkit!
Kansallinen kalakeittopäivä kannustaa suomalaisia kalakeittolautasen ääreen helmikuun toisena tiistaina. Ja sehän passaa. Kalakeitto nimittäin on paitsi kukkaron ystävä, myös talvipäivän herkullinen lämmittäjä.
Kuten tuhansien järvien maalta arvata saattaa, Suomen kalakeittoperinteet hakevat vertaistaan. Kalakeittoa on syöty suomalaisissa kodeissa, kouluissa ja ravintoloissa jo vuosia.
Lohikeitto on monen suosikkiruoka. Jos haluat juhlistaa kalakeittopäivää perinteitä vaalien, valitse lautasellesi kermainen kalakeitto – ja kylkeen tietenkin ruisleipää. Kokeilunhaluiselle kokille ehdotamme punaista lohikeittoa. Siinä kylmäsavulohi saa seurakseen tomaattipyreetä ja kapriksia tai mustia oliiveja.
Kaipaatko Suomen suvea tai ranskalaisen bistron tunnelmaan? Valitse keittopäivään jotain ihan uutta tai ota makumatka lomatunnelmiin. Rantakalakeitto vie ajatukset kesäisiin rantakalajuhliin ja kunnon bouillabaisse Etelä-Ranskan maisemiin. Vai haluatko fiilistellä hetkeä ihan vain tässä ja nyt? Se onnistuu talviruokien klassikolla, kermaisella madekeitolla.
Monen maistuvan kalakeiton salaisuutena on huolella keitetty liemi. Vaikka liemen keittäminen vie hieman aikaa, lopputulos palkitsee. Lisäksi liemen keittäminen on yksi parhaista hävikin vähentäjistä, sillä liemeen sopivat niin nuupahtaneet vihannekset kuin kalanperkeetkin.
Vinkki! Voit keittää lientä kerralla kunnon satsin: kalaliemi säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja pakastimessa vielä paljon pidempään.
Herkullista kalakeittopäivää!