Jauheliha on arjen sankari
Monipuolinen jauheliha on arjen moniottelija, joka sopii loistavasti kaikenlaisiin ruokiin.
Lihapullat, murekkeet ja jauhelihapihvit
Kaikkein perinteisimpiä jauheliharuokia lienevät joka kodissa rakastetut lihapullat, lihamurekkeet ja mehevät pihvit. Lihapullat maistuvat mainioilta niin muusin kuin keitettyjen perunoidenkin kanssa, ja lihamureketta voi maustaa makunsa mukaan esimerkiksi AURA juustolla. Ihanan monipuolisia jauhelihapihvejä voi syödä ihan sellaisenaan tai vaikkapa hampurilaisen välissä.
Jauhelihakastikkeet
Spagetin, pottujen tai riisin kanssa nautittu jauhelihakastike on arjen luottoruokaa parhaimmillaan. Tomaattinen bolognese, perinteinen jauhelihakastike ruskeaan kermakastikkeeseen tehtynä sekä smetanalla ja suolakurkulla maustettu jauhelihastroganoff ovat helppoja valmistaa ja maistuvat kaikille.
Makaronilaatikot, pellit ja vuokaruoat
Makaronilaatikko, lasagne ja lihaperunasoselaatikko ovat jauhelihakastikkeiden tapaan monen kodin arkiruokahuollon kulmakiviä. Vuokaruoat ovat näppäriä myös siksi, että ne säilyvät hyvin jääkaapissa ja niitä voi kerralla valmistaa kunnon satsin. Lihaperunasoselaatikko on myös mitä mainioin hävikin vähentäjä, sillä siihen voi käyttää sekä ylijäänyttä jauhelihakastiketta että eilisen muusinjämät.
Helpot arkiklassikot
Jauheliha on mahtava täyte myös uuniperunoille. Pehmeä ranskankerma ja tuoreet yrtit tuovat annokseen lusikallisen arjen luksusta. Italian pata on monelle lapsuudesta tuttu arkiruokaherkku, ja onneksi myös superhelppo ja nopea valmistaa. Vihreitä, valkoisia ja punaisia kasviksia sisältävä pasta-annos maistuu koko perheelle. Vieläkin helpompi makaroniruoka on makaronimössö, jossa jauheliha saa kaverikseen vain muutaman raaka-aineen.
Pikaisesti pannulla
Jauheliha sopii nopeasti kypsyvänä proteiinina erilaisiin pannuruokiin, jotka valmistuvat helposti yhden astian taktiikalla tiskiä säästäen. Tuunaa vaikka tutut lihapullat syksyisillä mauilla, kuten sienillä, sipulilla ja AURA juustolla. Tai testaa AURA bataattipannua, joka sisältää muhkean määrän sesongin kasviksia. Tacopannunakin tunnettu nachopannu tarjotaan tuttujen texmex-raaka-aineiden, kuten salsan ja crème fraîchen kera.
Jauhelihaa texmex-tyyliin
Mausteisia makuja hyvin itseensä imevä jauheliha sopii täydellisesti texmex-herkkuihin. Jauhelihaa kannattaa kokeilla niin perjantai-iltojen ikisuosikin nachopellin päällisenä kuin meksikolaisia makuja pullollaan olevassa yhden kattilan tacopastassakin. Isänpäivänä tai ihan tavallisena viikonloppuna maistuu texmex-juustokakku, jossa jauheliha saa kaverikseen runsaasti kasviksia. Rieska-fajitakset puolestaan yhdistelevät ennakkoluulottomasti kotimaisia makuja ja texmexiä.
Pientä purtavaa jauhelihasta
Pelti uuniin ja pöytään! Kaikki pääsevät syömään yhtä aikaa, kun kätevä kokki hyödyntää kokkailussa jauhelihaa ja tekee burgereita uunissa kerralla useamman. Illanistujaisten tarjottavaksi ja perjantain leffaevääksi sopivat peltiburgerit valmistuvat näppärästi koko porukalle. Näpertämisestä tykkäävän kannattaa valmistaa slidereita eli parin haukun minihampurilaisia, joiden tekeminen on yhtä hauskaa kuin syöminenkin. Mausteisuutta kaipaava pyöräyttää sipsien ja muiden dippailtavien seuraksi cevapciceja eli balkanilaisia katuruokakepakkoja.
Lihapiirakat
Lihis kaikilla mausteilla on klassikko, jota tilataan grillien luukuilta kaikkina vuorokauden aikoina ympäri maan. Lihisten teko onnistuu myös kotikeittiössä, ja erityisen helpolla pääsee, kun lihapiirakan tekee pellille. Kata pöytään perinteiset lisukkeet ketsuppi, sinappi, sipulihake ja kurkkusalaatti. Jauheliha sopii piirakoissa myös välimerellisten ja meksikolaisten makujen seuraksi.
Kevyemmin kanan jauhelihasta
Vähärasvaisempi, vaalea kanan jauheliha sopii samantyyppisiin ruokiin kuin punaisesta lihasta jauhetut jauhelihatkin. Kokeile vaikka makaronilaatikkoa ilman munamaitoa, mehevää kanapullavuokaa tai hittiherkusta inspiraationsa saanutta lasagne pollo limonelloa. Kokkaillessa on hyvä muistaa, että miedon makuinen kanan jauheliha kaipaa parikseen hieman muita jauhelihoja enemmän mausteita. Kypsentäessä kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, ettei kana pääse kuivahtamaan.