Kookoksen kova, ruskea kuori pitää sisällään valkoista hedelmälihaa eli maltoa sekä kookosvettä. Mallosta ja kookosvedestä syntyvä kookosmaito tuo moniin suolaisiin sekä makeisiin ruokiin pehmeän eksoottista makua. Murskatusta mallosta syntyvää, kookosmaitoa rasvaisempaa ja paksumpaa, kookoskermaa puolestaan käytetään silloin, kun ruokaan halutaan täyteläistä makua ja rakennetta. Sellaisenaan juotava, herkullinen kookosvesi vaatii nuoren, vielä vihreän kookospähkinän.
Nappaa kaupasta kookospähkinä, ota vesi talteen ja koverra hedelmälihasta lastuja. Tai oikaise ja maista kookosmaitoa ja -kermaa sekä kuivattuja kookoshiutaleita ja -lastuja.
Kookos vie makumatkalle
Eksoottinen kookospähkinä on yksi aasialaisen keittiön kulmakivistä chilin, korianterin ja inkiväärin ohella. Kookos toimiikin ruoassa kuin ruoassa mainiona tasapainottajana: se taittaa tulisen ruoan pahimman poltteen ja pyöristää lempeästi ruoan makua. Kookos pääsee parhaiten oikeuksiinsa mausteisissa curryissa, laksoissa ja wokeissa. Myös näppärästi valmistuva kookosriisi toimii tulisen ruoan kesyttäjänä. Kookoksella maustat siis niin arki- kuin viikonloppuruoatkin.
Jos haluat kokeilla jotain uutta, maista mehevää metsäsieni-sipulipizzaa, jossa kastike on maustettu kookoskermalla, tai maissi-kookoskeittoa, joka saa uutta twistiä kookoshiutaleista.