Erilaiset pursotukset ovat näyttävä tapa viimeistellä leivonnainen: kakku, muffinssi tai vaikkapa kääretorttu. Yksinkertaisimmillaan pursottaminen onnistuu vispikermalla pakastepussia apuna käyttäen: vaahdotettu kerma pakastepussiin, pussin kulmaan pieni reikä ja ei kun pursottamaan.
Jos haluat tehdä erimuotoisia pursotuksia, tarvitset pursotinpussin, tyllan eli pursotinpussin metallisen kärkiosan sekä pursottamiseen sopivaa kuorrutetta, kuten kreemiä tai rahka-kermavaahtoa. Pursotinpusseja sekä tyllia myydään hyvin varustelluissa päivittäistavarakaupoissa, tavarataloissa sekä leivontatarvikeliikkeissä.
Pursottaminen on kädentaito, joka kehittyy vain harjoittelemalla. Älä lannistu, vaikka ensimmäiset pursotukset eivät ole aivan täydellisiä. Maku on varmasti niissäkin kohdallaan.
Näin onnistut kermapursotuksissa
Kerman pursotukseen ja sen kestävyyteen voivat vaikuttaa monet eri tekijät säästä työvälineisiin. Siksi kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla onnistut.
- Huomioi kerman tai muun kuorrutteen riittävyys. Isojen ja näyttävien pursotusten tekoon tarvitaan enemmän kuorrutetta kuin tasoitettuun pintaan. Normaalikokoisen (halkaisijaltaan 23 cm) täytekakun kermapursotuksiin täytyy varata noin 5 dl vispikermaa.
- Kerma vaahtoutuu parhaiten jääkaappikylmänä korkeassa, kannumaisessa astiassa. Työvälineiden tulee olla puhtaat ja kuivat.
- Kesähelteellä kermapursotukset eivät kestä kakun pinnalla kauniina kovin pitkään. Saat kuorrutteesta kestävämmän, kun lisäät kermaan 1/3 maitorahkaa.
- Ukonilmalla kermavaahto ei välttämättä vaahtoudu lainkaan tai vaahdosta tulee kevyt. Tällöin kakkuun kannattaa suosiolla valita jokin muu kuorrutus- tai koristelutapa.
- Kakku kannattaa siirtää tarjoiluvadille ennen pursotusta.
Romanttiset ruusupursotukset
Tähtityllalla syntyvä ruusupursotus sopii erityisesti täytekakkuihin, mutta miksei myös muihinkin leivonnaisiin. Pursottamista kannattaa harjoitella aluksi esimerkiksi leikkuulaudan päällä.