Näin koristelet kakun näyttävillä pursotuksilla

Kaunis kuorrutus ja näyttävä koristelu viimeistelevät leivonnaiset. Mutta mitä pursottaessa on hyvä huomioida? Entä, miten kermapursotukset saa kestämään kauniina? Katso tästä ideat ja reseptit onnistuneisiin pursotuksiin!

Erilaiset pursotukset ovat näyttävä tapa viimeistellä leivonnainen: kakku, muffinssi tai vaikkapa kääretorttu. Yksinkertaisimmillaan pursottaminen onnistuu vispikermalla pakastepussia apuna käyttäen: vaahdotettu kerma pakastepussiin, pussin kulmaan pieni reikä ja ei kun pursottamaan.

Jos haluat tehdä erimuotoisia pursotuksia, tarvitset pursotinpussin, tyllan eli pursotinpussin metallisen kärkiosan sekä pursottamiseen sopivaa kuorrutetta, kuten kreemiä tai rahka-kermavaahtoa. Pursotinpusseja sekä tyllia myydään hyvin varustelluissa päivittäistavarakaupoissa, tavarataloissa sekä leivontatarvikeliikkeissä.

Pursottaminen on kädentaito, joka kehittyy vain harjoittelemalla. Älä lannistu, vaikka ensimmäiset pursotukset eivät ole aivan täydellisiä. Maku on varmasti niissäkin kohdallaan.

Näin onnistut kermapursotuksissa

Kerman pursotukseen ja sen kestävyyteen voivat vaikuttaa monet eri tekijät säästä työvälineisiin. Siksi kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla onnistut.

 1. Huomioi kerman tai muun kuorrutteen riittävyys. Isojen ja näyttävien pursotusten tekoon tarvitaan enemmän kuorrutetta kuin tasoitettuun pintaan. Normaalikokoisen (halkaisijaltaan 23 cm) täytekakun kermapursotuksiin täytyy varata noin 5 dl vispikermaa.
 2. Kerma vaahtoutuu parhaiten jääkaappikylmänä korkeassa, kannumaisessa astiassa. Työvälineiden tulee olla puhtaat ja kuivat.
 3. Kesähelteellä kermapursotukset eivät kestä kakun pinnalla kauniina kovin pitkään. Saat kuorrutteesta kestävämmän, kun lisäät kermaan 1/3 maitorahkaa.
 4. Ukonilmalla kermavaahto ei välttämättä vaahtoudu lainkaan tai vaahdosta tulee kevyt. Tällöin kakkuun kannattaa suosiolla valita jokin muu kuorrutus- tai koristelutapa.
 5. Kakku kannattaa siirtää tarjoiluvadille ennen pursotusta.

Katso ohjeet videolta ja onnistu

 • Näin vaahdotat kuohukerman

  Keittiömestari Jani Lamminperä opastaa kädestä pitäen, miten kermavaahto valmistetaan.

 • Kuinka syntyy sileä kermavaahtokuorrutus?

  Katso videolta Valion leipomokonsultti Mika Parviaisen vinkit.

Vinkkejä kerman pursottamiseen:

 • Kun käytät pursotustyllaa, leikkaa ensin pursotuspussin kärkeen aukko ja aseta tyllakärki aukkoon siten, että kärkiosa on pussin ulkopuolella ja leveä pää pussin sisäpuolella. Täytä sitten pussi pursotettavalla kuorrutteella.
 • Koristele kakun pinta ensin ja tee reunapursotukset viimeiseksi. Näin kakusta tulee viimeistellyn näköinen ja voit paikata mahdolliset ulkonäkövirheet pintakoristelun reunalta.

Romanttiset ruusupursotukset

Tähtityllalla syntyvä ruusupursotus sopii erityisesti täytekakkuihin, mutta miksei myös muihinkin leivonnaisiin. Pursottamista kannattaa harjoitella aluksi esimerkiksi leikkuulaudan päällä.

 • Näin teet ruusupursotuksen tähtityllalla

  Katso videolta Valion leipomokonsultti Mika Parviaisen vinkit ruusupursotuksiin.

Leivonta
Marjakoristelu kruunaa kakun
Leivonta
Koristele kakku karkein
Leivonta
Näyttävät nakukakut