makuja maailmalta

Makumatkailua omassa keittiössä

Tee makumatkailu omassa keittiössä ja tutustu eri maiden herkullisiin ruokiin. Keittiö on tulvillaan hurmaavia tuoksuja, raaka-aineita ja makuelämyksiä. Jokaisella maalla on oma ruokakulttuurinsa, johon vaikuttavat muun muassa paikalliset raaka-aineet ja historia. Inspiroidu maailman mausta ja kokeile herkullisia reseptejä!

 

Italia

Italialainen ruoka perustuu laadukkaisiin raaka-aineisiin ja perinteisiin. Italialaiseen keittiöön kuulu monenlaisia ruokia, kuten pizza, pasta, risotto ja klassiset jälkiruoat sekä leivonnaiset. Italiassa kokoonnutaan ystävien ja perheen kanssa nauttimaan yhdessä illallisesta. Ruoasta nautitaan ja ateriaan kuulu useampi ruokalaji. Keittiölle tyypillisiä aineksia ovat oliiviöljy, parmesaani, tomaatti, valkosipuli ja yritit.

Tutustu italialaiseen keittiöön ja herkullisiin resepteihin!

 

Ranska

Ranska tunnetaan viini ja juusto maana, mutta se on myös tunnettu ruoastaan maailmalla. Ihanat leivokset, maukkaat maalaisruoat ja elegantit ruokalajit ovat ominaisia ranskalaisessa keittiössä. Laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet ovat keittiön ehdottomia kulmakiviä. Ranskalaisessa keittiössä käytetään myös paljon lihaa, kasviksia ja yrttejä.

Monelle tuttuja ranskalaisia herkkuja ovat esimerkiksi ratatouille, patonki, Crème brûlée ja Tarte tatin.

Tutustu ranskalaisen keittiön makumaailmaan ja löydä suosikki reseptisi!

 

Kreikka

Kreikkalaisessa keittiössä ei tingitä raaka-aineiden laadusta ja annokset ovat yksinkertaisia, mutta sitäkin maukkaimpia. Kreikkalainen keittiö on saanut vaikeita muun muassa Italiasta ja Lähi-idästä. Ruoassa mausteita käytetään melko vähän, koska makua saadaan yrteistä ja oliiviöljystä. Keittiössä käytetään paljon kasviksia, kalaa, hedelmiä ja juustoja. Makeissa ja suolaisissa leivonnaisissa käytetään usein filotaikinaa. Klassisia kreikkalaisia ruokia ovat esimerkiksi moussaka, lammaspyörykät ja tsatsiki.

Tutustu kreikkalaisen keittiön maukkaisiin resepteihin.

 

Espanja

Espanjalaisessa keittiössä näkyy maan historia. Monilla valmistusmenetelmillä ja ohjeilla on mielenkiintoinen tarina takana. Yleensä rannikolla syödään enemmän mereneläviä, kun taas sisämaassa käytetään enemmän lihaa. Espanjalaisessa keittiössä arvostetaan raaka-aineita ja niiden sesonkeja, tämän vuoksi vihannekset ja hedelmät ovat suosittuja keittiössä. Tunnettuja espanjalaisia ruokia ovat muun muassa paella, serrano-kinkku, chorizo ja gazpacho.

Tutustu espanjalaisen keittiön saloihin!

 

Iso-Britannia

Englantilainen keittiö on kiehtova yhdistelmä erilaisia valmistustapoja, ohjeita ja perinteitä. Se on saanut vaikutteita siirtomaiden ruokakulttuureista. Englantilainen keittiössä arvostetaan hyviä raaka-aineita ja huolellista valmistusta. Englantilaisen aamiaisen lisäksi tunnettuja klassikoita ovat Shepard’s pie, skonssit, vanukkaat ja paistit.

Tutustu englantilaisen keittiön maukkaisiin resepteihin.

 

Pohjois-Amerikka

Amerikka on tunnettu, burgereista, kanansiivistä ja pannukakuistaan, mutta Pohjois-Amerikkalainen keittiö on todella monipuolinen ja se on saanut vaikutteita maailman mauista, jotka näkyvät osavaltioiden ruokakulttuureissa.

Tutustu Pohjois-Amerikkalaisiin makuihin.

 

Etelä-Amerikka

Etelä-Amerikka on tulvillaan voimakkaita makuja. Etelä-Amerikkalainen ruoka on maukasta ja helppoa valmistaa. Keittiössä raaka-aineina usein komeilevat peruna, maissi, tomaatti, kaakao ja avokado. Unohtamatta chiliä, joka tuo ruokiin makua ja tulisuutta. Etelä-amerikkalaisen keittiön tunnettuja herkkuja ovat esimerkiksi enchiladat ja fajitakset.

Herkuttele Etelä-Amerikkalaisittain burritoilla, fajitaksilla sekä enchiladoilla!

 

Intia

Intialainen keittiö on tunnettu mausteiden monipuolisesta käytöstä. Intialaisessa ruokakulttuurissa on paljon alue kohtaisia eroja, mutta kaikki ruoat perustuvat suurelta osin mausteisiin. Intialainen ruoka on täynnä makuja ja värejä. Keittiössä käytetään mausteiden lisäksi paljon kasviksia, riisiä, jogurttia, ja kanaa. Erilaiset mausteiset curryt, jogurttiraita ja Naanleipä ovat monille tuttuja intialaisia makuja.

Inspiroidu resepteistä ja lähde makumatkalle Intiaan!

 

Lähi-itä

Lähi-idän keittiö on täynnä makua ja mausteita. Lähi-itä on maantieteellisesti laaja ja alueen sisällä onkin useita erillisiä ruokakulttuureita. Joista monille tutumpia ovat turkkilainen ja libanonilainen keittiö. Lähi-idän ominaisia raaka-aineita ovat oliivit, oliiviöljyt, kasvikset, sitruunat, kikherneet, jogurtit ja yritit. Kasvisten lisäksi keittiössä valmistetaan paljon lammasta ja kanaa. Lähi-idän keittiön ruokia ovat esimerkiksi falafelpyörykät, hummus, baklava ja taboulleh.

Tutustu Lähi-idän keittiön mausteisiin resepteihin.

 

Venäjä

Venäläisellä keittiöllä on pitkä historia. Venäläiset ruoat ovat täynnä runsaita makuja ja useat perinteiset ruoat, kuten keitot, piirakat ja padat on valmistettu uunissa. Keittiön ominaisia raaka-aineita on esimerkiksi lohi, smetana, rahka, hapankaali, sienet ja tattari.

Juhlava venäläinen päivällinen alkaa perinteisesti runsaalla zakuska- eli alkupalapöydällä. Zakuska-pöytään katetaan usein erilaisia kaloja, mätiä, leikkeleitä, piirakoita, blinejä ja kasvissalaatteja. Alkuruoan lisäksi tarjoillaan keitto, lämmin ruoka ja jälkiruoka.

Tutustu venäläisen keittiön resepteihin!

 

Skandinavia

Skandinaavinen keittiö koostuu Skandinavian maiden perinteisistä ruokakulttuureista. Skandinaavisessa keittiössä maistuvat erilaiset kala-, liha- ja perunaruoat. Lisäksi keittiössä käytetään paljon maitotuotteita, riistaa, metsänsieniä ja marjoja. Skandinaaviselle ruoalle ominaista on yksinkertaisuus, puhtaat raaka-aineet ja tuoreet maut.

Skandikeittiön herkkuja ovat esimerkiksi Toast Skagen, lasimestarin silli, lihapata ja Ahvenanmaan pannukakku.

Tutustu Skandinaavisen keittiön puhtaisiin makuihin.

 

Suomi

Suomalainen keittiön on saanut vaikutteita Ruotsin ja Venäjän keittiöistä. Keittiön ominaisia raaka-aineita ovat viljat, juurekset, riista, kala, sienet ja marjat. Puhtaat ja tuoreet raaka-aineet sekä yksinkertaiset, mutta herkulliset maut ovat tyypillisiä piirteitä suomalaiselle ruoalla.

Ruokakulttuurissa näkyy vahvasti perinteet ja Suomen maakunnista löytyy useita herkullisia perinneruokia. Suomalaisia herkkuja ovat esimerkiksi riisipiirakat, mustikkapiirakka, hirvipaisti ja graavilohi.

Tutustu suomalaisiin makuihin.

Energiatarpeesi