Makumatkailua omassa keittiössä

Inspiroidu maailman mauista ja kokeile herkullisia reseptejä!

Tee makumatka omassa keittiössä ja tutustu herkullisiin ruokiin ympäri maailman. Makumatkaillessa keittiö on tulvillaan hurmaavia tuoksuja, raaka-aineita ja makuelämyksiä. Jokaisella maalla on oma ruokakulttuurinsa, johon vaikuttavat muun muassa paikalliset raaka-aineet ja historia.

Aasialainen keittiö

Aasialainen keittiö runsaine makuineen on tullut suomalaisille tutuksi etenkin Thaimaan- ja Vietnamin-matkoilta. Kotikeittiössä matkoista muistuttavat sitruunaruohon, limen, kookoksen, mangon, korianterin ja kaffirlimetinlehden tuoksut. Aasialaisessa ruoassa makujen tasapaino muodostuu makean, happaman, suolaisen, tulisen ja kirpeän makujen yhdistelmästä.

Aasialaisessa keittiössä kasvikset ovat tärkeässä osassa. Teen juonti on tapa, joka maistuu niin juomaresepteissä kuin juomista inspiroituneissa herkuissa. Japanilaisia vaikutteita on aistittavissa tuoreiden ja raikkaiden raaka-aineiden sekä inkiväärin, soijan, chilin ja wasabin muodossa. Aasialaisen ruoan kanssa nautitaan monesti riisiä.

Astu aasialaiseen keittiöön

Inspiroidu resepteistä ja nauti makujen kirjosta.

Tutustu aasialaisen keittiöön

Intialainen keittiö

Intialaisessa ruokakulttuurissa on paljon aluekohtaisia eroja, mutta kaikki ruoat perustuvat suurelta osin mausteisiin. Intialainen ruoka on täynnä värejä ja makuja. Keittiössä käytetään mausteiden lisäksi paljon kasviksia, riisiä, jogurttia ja kanaa. Erilaiset mausteiset curryt, jogurttiraita ja naan-leipä ovat monille tuttuja intialaisia makuja.

Intialainen keittiö on tunnettu mausteiden monipuolisesta käytöstä

Inspiroidu ja lähde makumatkalle Intiaan!

Tutustu intialaiseen keittiöön

Lähi-idän keittiö

Lähi-itä on maantieteellisesti laaja ja alueen sisällä onkin useita erillisiä ruokakulttuureita, joista monille tutuimpia ovat turkkilainen ja libanonilainen keittiö.

Lähi-idän ominaisia raaka-aineita ovat oliivit, oliiviöljyt, kasvikset, sitruunat, kikherneet, jogurtit ja yritit. Kasvisten lisäksi keittiössä valmistetaan paljon lammasta ja kanaa. Lähi-idän keittiön ruokia ovat esimerkiksi falafelpyörykät, hummus, baklava ja tabboulleh.

Lähi-idän keittiö hurmaa mauilla ja väreillä

Kata pöytään useampi ruokalaji jaettavaksi ja jaa makuelämykset pöytäseuran kanssa.

Tutustu Lähi-idän keittiöön

Pohjois-Amerikan keittiö

Amerikka on tunnettu burgereista, kanansiivistä ja pannukakuistaan, mutta Pohjois-Amerikkalainen keittiö on yllättävän monipuolinen. Se on saanut vaikutteita maailman mauista, jotka näkyvät osavaltioiden ruokakulttuureissa.

Pohjois-Amerikkalaisen keittiön monipuoliset maut

Tutustu Pohjois-Amerikkalaisiin makuihin

Latinalaisen Amerikan keittiö

Latinalainen Amerikka on tulvillaan voimakkaita makuja. Eteläamerikkalainen ruoka on maukasta ja helppoa valmistaa. Keittiössä raaka-aineina komeilevat usein peruna, maissi, tomaatti, kaakao ja avokado — unohtamatta chiliä, joka tuo ruokiin makua jatulisuutta. Latinalaisen Amerikan keittiön tunnettuja herkkuja ovat esimerkiksi enchiladat ja fajitakset.

Valtavaan alueeseen mahtuu niin meksikolaisia makuja kuin Karibian vivahteita. Yhdysvaltain Texasista peräisin oleva Texmex miksaa meksikolaisia makuja usein lihapitoisiin ruokiin esim. burritojen muodossa.

Latinalaisen Amerikan keittiön maut ovat aina muodissa

Chili, korianteri ja puristus limeä kruunaavat monet ruokalajit.

Herkuttele Etelä-Amerikkalaisittain

Venäläinen keittiö

Venäläisellä keittiöllä on pitkä historia. Venäläisen keittiön ruoat ovat täynnä runsaita makuja ja useat perinteiset ruoat, kuten keitot, piirakat ja padat on valmistettu uunissa. Keittiön ominaisia raaka-aineita ovat esimerkiksi lohi, smetana, rahka, hapankaali, sienet ja tattari.

Ruokakulttuurissa juhlava päivällinen alkaa perinteisesti runsaalla zakuska- eli alkupalapöydällä. Zakuska-pöytään katetaan usein erilaisia kaloja, mätiä, leikkeleitä, piirakoita, blinejä ja kasvissalaatteja. Alkuruoan lisäksi tarjoillaan keitto, lämmin ruoka ja jälkiruoka.

Venäläinen keittiö vie runsaiden makujen maailmaan

Tästä pöydästä ei poistuta nälkäisenä. Kokeile runsaita perinneherkkuja.

Tutustu venäläisen keittiön resepteihin

Ranskalainen keittiö

Ranska tunnetaan viini- ja juustomaana, mutta se on myös tunnettu ruoastaan maailmalla. Ihanat leivokset, maukkaat maalaisruoat ja elegantit ruokalajit ovat ominaisia ranskalaisessa keittiössä. Laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet ovat keittiön ehdottomia kulmakiviä. Ranskalaisessa keittiössä käytetään myös paljon lihaa, kasviksia ja yrttejä.

Valinnanvaraa on aamiaisesta päivälliseen: croissantit, patonki, ratatouille, Crème brûlée ja Tarte tatin.

Ranskalainen keittiö vakuuttaa tyylillä

Tee ruokamatka ja anna makuhermojen hurmaantua joka suupalalla.

Tutustu ranskalaisen keittiön makumaailmaan

Italialainen keittiö

Italialainen ruoka perustuu laadukkaisiin raaka-aineisiin ja perinteisiin. Italialaiseen keittiöön kuulu monenlaisia ruokia, kuten pizza, pasta, risotto ja klassiset jälkiruoat sekä leivonnaiset. Italialaisen ruoan äärelle kokoonnutaan ystävien ja perheen kanssa nauttimaan useampi ruokalaji. Keittiölle tyypillisiä aineksia ovat oliiviöljy, parmesaani, tomaatti, valkosipuli ja yrtit.

Ihastu italialaisen keittiön klassikoihin

Italialainen keittiö on monen suosikki hyvästä syystä. Sen ruokalajit ovat parhaimmillaan yhdessä nautittuina.

Tutustu italialaiseen keittiöön

Kreikkalainen keittiö

Kreikkalaisessa keittiössä ei tingitä raaka-aineiden laadusta ja annokset ovat yksinkertaisia, mutta sitäkin maukkaampia. Kreikkalainen keittiö on saanut vaikutteita muun muassa Italiasta ja Lähi-idästä. Ruoassa mausteita käytetään melko vähän, koska makua saadaan yrteistä ja oliiviöljystä. Keittiössä käytetään paljon kasviksia, kalaa, hedelmiä ja juustoja. Makeissa ja suolaisissa leivonnaisissa käytetään usein filotaikinaa. Klassisia kreikkalaisia ruokia ovat esimerkiksi moussaka, lammaspyörykät ja tsatsiki.

Tuo kreikkalainen keittiö kotiin

Näiden reseptien siivellä pääset nopeasti Välimerellisiin tunnelmiin.

Tutustu kreikkalaisen keittiön resepteihin

Espanjalainen keittiö

Espanjalaisessa keittiössä näkyy alueen historia. Monilla valmistusmenetelmillä ja ohjeilla on mielenkiintoinen tarina takanaan. Yleensä rannikolla syödään enemmän mereneläviä, kun taas sisämaassa käytetään enemmän lihaa.

Espanjalaisessa keittiössä arvostetaan raaka-aineita ja niiden sesonkeja: tämän vuoksi vihannekset ja hedelmät ovat suosittuja keittiössä. Tunnettuja espanjalaisia ruokia ovat muun muassa paella ja gazpacho. Raaka-aineina komeilevat muun muassa serrano-kinkku ja chorizo.

Espanjalainen keittiö

Nauti illallinen espanjalaiseen tapaan vasta myöhään illalla. Hyväähän kannattaa odottaa.

Tutustu espanjalaisen keittiön saloihin

Englantilainen keittiö

Englantilainen keittiö on kiehtova yhdistelmä erilaisia valmistustapoja, ohjeita ja perinteitä. Se on saanut vaikutteita siirtomaiden ruokakulttuureista. Englantilaisessa keittiössä arvostetaan hyviä raaka-aineita ja huolellista valmistusta. Englantilaisen aamiaisen lisäksi tunnettuja klassikoita ovat Shepherd’s pie, skonssit, vanukkaat ja paistit. Englantilainen aamiainen kuvaa hyvin alueen klassikkoruokien tuhtia makumaailmaa.

Englantilainen keittiö on herkkuja täynnä

Tuhtia ruokaa ja makeita leivonnaisia, jotka perinteen mukaan käyvät teen kanssa nautittuina mainiosti myös välipalasta.

Tutustu englantilaisen keittiön makuihin

Pohjoismainen keittiö

Pohjoismainen keittiö koostuu alueen perinteisistä ruokakulttuureista. Menussa maistuvat erilaiset kala-, liha- ja perunaruoat. Lisäksi keittiössä käytetään paljon maitotuotteita, riistaa, metsäsieniä ja marjoja. Skandinaaviselle ruoalle ominaista on yksinkertaisuus, puhtaat raaka-aineet ja tuoreet maut.

Skandikeittiön herkkuja ovat esimerkiksi Toast Skagen, lasimestarin silli, lihapata ja Ahvenanmaan pannukakku.

Pohjoismainen keittiö on makumatka lähelle

Aina ei tarvitse lähteä kauas tullakseen kokemusta rikkaampana takaisin. Skandinaavisen keittiön makumatka syntyy kotoisista raaka-aineista naapurimaiden ruokaperinteitä lainaten.

Tutustu Skandinaavisen keittiön puhtaisiin makuihin

Suomalainen keittiö

Suomalainen keittiö on saanut vaikutteita ruotsalaisesta ja venäläisestä keittiöistä. Keittiön ominaisia raaka-aineita ovat viljat, juurekset, riista, kala, sienet ja marjat. Puhtaat ja tuoreet raaka-aineet sekä yksinkertaiset, mutta herkulliset maut ovat tyypillisiä piirteitä suomalaiselle ruoalle.

Ruokakulttuurissa näkyvät vahvasti perinteet ja Suomen maakunnista löytyy useita herkullisia perinneruokia. Suomalaisia herkkuja ovat esimerkiksi riisipiirakat, mustikkapiirakka, hirvipaisti ja graavilohi.

Suomalaisen keittiön klassikkomaut

Kotimaan klassikot tuovat makumuistot pintaan. Maakuntien klassikoita maistelemalla löytää uusia makuelämyksiä yllättävän läheltä.

Tutustu suomalaisiin makuihin