Ideoita kauniiseen pääsiäiskattaukseen

Kevät, valo ja vihreys! Mikäpä olisi ihanampi tapa juhlistaa pääsiäistä kuin kokoontua hyvän ruoan äärelle. Kata pöytään kauneimmat astiasi ja koristele kattaus kukkasilla.

Pääsiäinen on alkukevään kohokohta, joten on aika laittaa pöytä koreaksi. Nyt nautitaan sesongin herkkuja, kuten parsaa, mämmiä, lammasta ja ihanan sitruunaisia jälkiruokia. Hyvä ruoka ansaitsee tulla tarjoilluksi kauniisti katetulta pöydältä.

Värikkäät servetit ja astiat

Pääsiäiseen sopivat värikkäät astiat, eikä kaikkien tarvitse suinkaan olla samaa sarjaa. Yhdistele rennosti perintöaterimet, kirppislasit ja kauneimmat ruokalautaset. Samanvärisillä serveteillä voit sitoa kattauksen yhtenäiseksi.

Lautasliinoilla on helppo tuoda väriä pääsiäispöytään. Esimerkiksi vihreät, keltaiset tai violetit paperiservetit voi taitella kauniiseen muotoon lautasten viereen tai sitoa rullalle langanpätkällä. Kangasservetit näyttävät tyylikkäiltä aina, myös rennosti lautasen viereen taiteltuna. Voit viimeistellä servetin pujottamalla sen sisään esimerkiksi pajunoksan tai leikkokukan.

Kukat tuovat kevään

Kukat ja kauniit oksat herättävät kattauksen eloon ja tuovat pöytään keväisen tunnelman. Pääsiäisen ikisuosikkeja ovat tulppaanit ja narsissit, joita voi käyttää kattauksessa niin ruukuissa kuin leikkokukkina. Rennon juhlakattauksen koristelet asettelemalla leikkonarsissien tai -tulppaanien varsia pöydälle. Vihreyttä tuovat esimerkiksi eukalyptuksen varret.

Jos olet pelkistetyn tyylin ystävä, käytä kattaukseen harmonisen värisiä servettejä ja liinaa, ja viimeistele pöytä maljakkoon asetelluilla pajunoksilla – kaunista ja yksinkertaista.

Pääsiäispöydän jälkiruoka tai salaatti on ihana koristella värikkäillä, syötävillä kukilla, joita saa isoista ruokakaupoista. Lue lisää syötävistä kukista.

Viimeistele karkeilla ja pienillä koristeilla

Kattausta voi piristää myös leikkisillä pääsiäiskoristeilla. Jos kotoa löytyy pieniä pupuja, kukkoja tai esimerkiksi kauniita koristemunia, nyt on vuoden paras hetki kaivaa ne esiin. Oikeita kananmunia taas on hauska koristella esimerkiksi yhdessä lasten kanssa maalaamalla tai tusseilla värittämällä, ja juhlan tullen koristellut munat pääsevät koristeiksi pöydälle. Vadillinen kauniita kananmunia voi olla koko kattauksen kruunu.

Myös suklaamunilla voi piristää kattausta. Pienet, sokerikuorrutteiset suklaamunat muistuttavat siroja linnunmunia, ja ovat sellaisenaan kauniita koristeita jälkiruoassa tai pöydälle ripoteltuna. Pääsiäisen ruokapöydässä näyttävät annokset ovat kuin koristeita itsessään: tee jälkiruoaksi vaikka trendikkäitä töhnämunia.

Kattajan muistilista

  1. Kata lautaset ruokailujärjestyksessä siten, että alkuruokalautanen on päällä ja pääruokalautanen alla. Leipä- ja salaattilautasen voi asettaa muiden lautasten vasemmalle puolelle.
  2. Aterimet asetellaan lautasen ympärille. Haarukka tulee lautasen vasemmalle puolelle ja veitsi oikealle. Uloimpana on aina se haarukka tai veitsi, jota käytetään ensin. Jos tarjoilet esimerkiksi alkukeiton, laita lusikka uloimmaksi oikealle. Jälkiruokalusikan paikka on lautasen yläpuolella.
  3. Juomalasin voi asettaa viistosti lautasen yläpuolelle.
  4. Lautasliinan voi asettaa mihin se vain parhaiten sopii, esimerkiksi lautaselle tai lautasen viereen.
  5. Käytä luovuutta ja riko tarvittaessa sääntöjä. Nauti juhlasta!
Ruokavinkit
Syötävät kukat tuovat kesän kattaukseen
Keittiössä nyt
Viimeistele makuelämys viinillä – näin valitset viinin pääsiäisherkkujen kaveriksi
Sesonki
Vegaaninen pääsiäismenu – katso kahdeksan reseptiä