Punaviini ja Aura juusto

Pääsiäisruokien viinisuositukset

Mikä viini sopii parhaiten lampaan seuraan? Entä pashan tai mämmin? Pääsiäisruokien voimakkaat maut kaipaavat rinnalleen juuri oikeanlaista viiniä. Ota apuun sommelier Antti Uusitalon viinisuositukset.

Parsa pitää herkistä viineistä

Parsaa moititaan usein viinien viholliseksi ja perusteena käytetään sen aavistuksen karvasta makua. Pelolle ei pidä antaa valtaa, vaan valita parsaruokien rinnalle rehevän hedelmäisiä, sitruksisen raikkaita ja puhdaspiirteisiä valkoviinejä, jotka kunnioittavat keväisen raaka-aineen ainutlaatuista makua.

Valkoisen tai vihreän parsan rinnalle kannattaa etsiä vaihtoehtoja niiltä viinintuotantoalueilta, joilla parsa on suosittua. Näitä ovat muun muassa Ranskan Alsace, Loire-jokilaakso, Saksa ja Itävalta. Esimerkiksi Sauvignon Blanc, Riesling tai Grüner Veltliner -lajikkeista valmistetut viinit sopivat erinomaisesti parsaruokien rinnalle. Myös monet herkät ja aromaattiset valkoviinit, kuten kukkeat muscatit täydentävät keväistä parsanautintoa.

 • Domaine Franck Millet SancerreDomaine Franck Millet Sancerre
  Alkon tuotenumero: 565157
  Hinta: 18,89 €

  Sauvignon Blanc -rypälelajikkeesta valmistettu klassikko Ranskan Loire-jokilaaksosta. Valkoviinissä on viileässä ilmastossa viihtyvälle lajikkeelle tyypillinen tuoksu, josta voi erottaa selvästi mustaherukan lehteä, greippiä ja raikasta yrttisyyttä. Kuiva, rehevän hapokas ja aavistuksen mineraalinen viini sopii esimerkiksi parsan ja parmankinkun kaveriksi.

 • Steininger RieslingSteininger Riesling
  Alkon tuotenumero: 521987
  Hinta: 12,99 €

  Wienin länsipuolelta, Kamptalin viinintuotantoalueelta tulevan valkoviinin tuoksu on avoin ja rehdin hedelmäinen. Aromimaailmasta esille nousevat kypsät omenat, sitrushedelmät ja raikas aprikoosi. Kuivaa ja eloisan hedelmäistä valkoviiniä voi maistella valkoisen parsan ja hollandaise-kastikkeen tai sitruunalla terästetyn voisulan kanssa.

 • Brown Brothers MuscatBrown Brothers Muscat
  Alkon tuotenumero: 580207
  Hinta: 9,99 €

  Australialaisesta Muscat-lajikkeesta valmistetussa valkoviinissä yhdistyvät keväinen kukkeus, sitrushedelmien raikkaus ja kevyt mausteisuus. Kuiva ja aromaattinen valkoviini sopii niille herkuttelijoille, joille rehevän hapokkaat viinit ovat kauhistus. Australialaiseen muscat-viiniin voi tutustua vaikkapa samettisen parsakeiton rinnalla.

Mausteisia punaviinejä lammasruokien rinnalle

Lampaan lihan voimakas maku kaipaa viiniltä ryhdikästä rakennetta ja luonnetta. Valkosipulin kanssa uunissa kypsynyt lampaanviulu tai yrttimarinoidut karitsankyljykset tulevat hyvin juttuun jäntevien ja mausteisten punaviinien kanssa, joita kannattaa etsiä esimerkiksi Etelä-Ranskasta, Espanjasta tai jopa Australiasta asti. Haudutetun karitsanpotkan kaveriksi voi valita hedelmäisen ja kevyen paahteisen vaihtoehdon vaikkapa Etelä-Italiasta.

 • Gérard Bertrand Naturae CorbieèresGérard Bertrand Naturae Corbieères
  Alkon tuotenumero: 420557
  Hinta: 13,98 €

  Ranskan rugby-maajoukkueen entisen kapteenin Gérard Bertrandin johtamalla eteläranskalaisella viinitilalla syntynyt punaviini on sekoitettu Grenache, Carignan ja Syrah -lajikkeista. Tummasävyisen viinin tuoksusta löytyy muun muassa kypsiä kirsikoita, mustaherukkaa ja lakritsaa. Keskitäyteläiseen ja mehukkaan hedelmäiseen luomupunaviiniin ei ole lisätty lainkaan sulfiittia tai muita lisäaineita. 

 • Faustino I Gran ReservaFaustino I Gran Reserva
  Alkon tuotenumero: 005423
  Hinta: 24,90 €

  Jos haluaa valita klassisen pääsiäislammaspaistin rinnalle klassisen viinin Espanjasta, valinta kannattaa kohdistaa Iberian niemimaan tunnetuimmalle viinialueelle Riojaan. Faustino I Gran Reservaa on kypsytetty kahden vuoden ajan tammitynnyreissä, jonka jälkeen vielä muutama vuosi pullossa. Keskitäyteläisen riojalaisen punaviinin tuoksu on tyylikkään viikunainen, paahteinen ja aavistuksen nahkainen. 

 • Duca di Camastra Nero d'AvolaDuca di Camastra Nero d'Avola
  Alkon tuotenumero: 447987
  Hinta: 8,40 €

  Sisilian saaren tunnetuimmasta lajikkeesta, Nero d'Avolasta valmistettu keskitäyteläinen punaviini, joka sopii mainiosti haudutettujen lammasruokien seuraan. Punaviinissä on välimerelliseen tapaan runsas kypsän luumuinen ja kevyen paahteinen tuoksu.

Makeat viinit kruunaavat pääsiäisaterian

Perinteinen pasha ja rahkaiset jälkiruoat kruunaavat pääsiäisen juhla-aterian. Jälkiruoan rinnalla tarjottavalla makealla jälkiruokaviinillä voi helposti hurmata perheen tai ystävät. Rahkaa sisältävien jälkiruokien rinnalle kannattaa valita mahdollisimman makea vaalea jälkiruokaviini, kun taas maltaisen mämmin kanssa voi maistella tummaa ja rusinaista pedro ximénes -sherryä.

 • Pannon Tokaj Tokaji Aszú 4 PuttonyosPannon Tokaj Tokaji Aszú 4 Puttonyos
  Alkon tuotenumero: 516676
  Hinta: 20,90 €/0,5 l

  Koillis-Unkarissa valmistettavissa tokaji-viineissä yhdistyvät ihastuttavalla tavalla raikkaus ja suun hymyyn saava makeus. Runsaan tuoksun ja maun salaisuus ovat myöhään syksyllä poimitut lähes rusinoituneet ja erittäin makeat rypäleet. Pashan ja rahkaisten jälkiruokien kanssa sopivassa tokajissa tuoksuvat kypsät persikat ja hunaja.

 • Lustau San Emilio Pedro Ximénez SherryLustau San Emilio Pedro Ximénez Sherry
  Alkon tuotenumero: 351124
  Hinta: 18,78 €/0,375 l

  Espanjan Andalusissa syntyvä pedro ximénes -sherry valmistetaan perinteitä noudattaen auringossa kuivatuista rypäleistä. Auringonoton lisäksi tumman viinin runsaan aromin salaisuus kätkeytyy pitkään kypsytykseen vanhoissa tammitynnyreissä. Jerezin hiljaisissa viinikellareissa kypsyneen makean sherryn tuoksumaailmasta voi löytää kuivattuja taateleita, rusinoita, tummaa suklaata ja mokkaa. Tumma väkevöity viini sopii erinomaisesti mämmin ja mämmistä valmistettujen jälkiruokien rinnalla tarjottavaksi.

Energiatarpeesi