Rapujen syöminen

Rapujen syöminen on rapujuhlien ohjelmanumero jo sellaisenaan. Perinteeseen kuuluu, että kokeneemmat neuvovat kokemattomampia rapujen käsittelyssä. Jos rapuun tarttuminen jännittää tai kaipaat muistin virkistystä, kurkkaa ohjeet täältä.

Kuinka ravut avataan? Mistä päästä rapua kuuluu aloittaa? Miten rapuveistä käytetään? Rapujen syöminen on taitolaji, jonka oppii harjoittelemalla. Rapujuhlakauden alkaessa tai rapujuhlakutsun kolahtaessa saattaa kuitenkin tarvita muistin virkistystä. Näillä vinkeillä uskallat myös istahtaa ensi kertaa rapupöytään tai järjestää omat rapujuhlat!

Välineet rapujen syömiseen

Rapujen syöminen on mukavaa, kun pöydässä on siihen sopivat välineet. Kata jokaiselle ruokailijalle :

  1. Rapuveitsi
  2. Rapukauluri
  3. Pieni vesikulho sormien huuhteluun
  4. Kangasservietit tai runsaasti paperiserviettejä

Katso lisää rapujuhlien kattausvinkkejä täältä.

Rapujen syöminen – vinkit askel askeleelta

  1. Irrota ravun sakset ja katkaise saksien kärjet rapuveitsen reiän avulla. Imaise mehut suuhusi.
  2. Avaa ravun isommat sakset veitsellä ja irrota liha.
  3. Irrota ravun muut nivelet ja imeskele niistä mehut ja lihat.
  4. Irrota  ravun pää veitsen avulla.
  5. Irrota ravun selkäpanssari ja hörppää mehu suuhusi. Raaputa ja nauti kuoren rasva eli rapuvoi.
  6. Imeskele ravun keskiosan maut suuhusi, nauti myös mahdollinen mäti.
  7. Irrota  ravun pyrstö leikkaamalla kilpi reunaa pitkin. Vedä kilpi pyrstön päätä kohti, irrota liha ja poista tumma suoli.
  8. Kokoa herkullinen pyrstöliha voilla voidellulle paahtoleivälle ja ripottele pinnalle tilliä.

Muista: rapujen avaaminen on aikaa vievää puuhaa. Vaivannäkö kuitenkin palkitaan, kun suuhun saa sujauttaa rapuleivän mehevien pyrstöjen kera. Rapujuhliin kannattaakin varata aikaa koko ilta. Mikä olisikaan parempi tapa kutsua ystävät ja suku koolle ja viettää laatuaikaa yhdessä?

Rapujen syöminen on hyvää aikaa #yhdessäpöydässä
Rapujuhlien menu
Rapujuhlien juomalaulut ja juomavinkit
Rapujuhlien kattausvinkit