D-vitamiini ruoasta vai purkista?

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen ja sen kiinnittymiseen luustoon. Viime vuosina on saatu paljon uutta tutkittua tietoa D-vitamiinin ja terveyden välisistä yhteyksistä. D-vitamiinia eli kolekalsiferolia syntyy iholla auringonvalon UV säteilyn vaikutuksesta. Pohjoisilla leveysasteilla auringonvaloa saadaan riittävästi D-vitamiinin muodostukseen vain aurinkoisina kesäkuukausina.

D-vitamiini on ”supervitamiini”

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota syntyy iholla auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. D-vitamiinia saadaan myös ravinnosta joko kasviperäisenä D2-vitamiinina tai eläinperäisenä D3- vitamiinina. D-vitamiinia esiintyy luontaisesti vain harvoissa elintarvikkeissa (lähinnä kalassa ja sienissä) ja siksi tarvitaan vitaminoituja elintarvikkeita tai ravintolisiä riittävän D-vitamiini saannin turvaamiseksi.

Tunnetusti D-vitamiinia tarvitaan luun mineraalien kalsiumin ja fosforin imeytymiseen sekä niiden kiinnittymiseen lujaksi rakenteeksi luustoon. Riittämätön D-vitamiinin saanti heikentää luustoa ja altistaa murtumille. D-vitamiinilla on kuitenkin lukuisia muitakin tehtäviä elimistössä. Hyvä elimistön D-vitamiinin taso on tarpeen normaalin vastustuskyvyn kannalta, sillä D-vitamiinilla on kyky torjua taudinaiheuttajabakteereja. D-vitamiinia tarvitaan myös normaaliin lihasten toimintaan. Niukka D-vitamiinin saanti heikentää lihasvoimaa ja aiheuttaa tasapaino-ongelmia, jotka iäkkäillä voi lisätä kaatumisten ja murtumien vaaraa.

D-vitamiinin saantisuositus

D-vitamiinin saantisuosituksia nostettiin vuoden 2014 Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa. Saantisuositus ruoasta on nyt yli 2 vuotiaille lapsille, nuorille ja aikuisille 10 µg/vrk (aiemmin 7,5 µg) ja yli 75 vuotiaille 20 µg/vrk (aiemmin 10 µg/vrk).

Saannin parantamiseksi Suomessa täydennetään peruselintarvikkeita kuten maitovalmisteita ja rasvalevitteitä D-vitamiinilla. Viimeisimpien ravitsemustutkimuksien mukaan elintarvikkeiden D-vitamiinitäydennys on parantanut suomalaisten D-vitamiinin saantia ja työikäisten suomalaisten D-vitamiinitaso veressä olisi keskimäärin hyvä. 

“Ensisijaisena D-vitamiinin lähteenä on ruokavalio, jota täydennetään valmisteen käytöllä.”

Tarvitaanko D-vitamiinia purkista?

Pääasialliset D-vitamiinin ruokalähteet ovat maitovalmisteet, kala ja ravintorasvat. Maitotuotteet ovat työikäisillä merkittävin D-vitamiinin lähde. Aikuiset suomalaiset eivät tarvitse ravinnon lisäksi D-vitamiinivalmisteita, kun he nauttivat päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita (noin 5–6 dl) ja rasvalevitteitä sekä lisäksi syövät kalaa 2-3 kertaa viikossa.

D-vitamiinilisän ympärivuotista käyttöä suositellaan pikkulapsille, lapsille ja nuorille 18 ikävuoteen saakka, raskaana oleville ja imettäville sekä yli 60-vuotiaille. D-vitamiinilisää on tärkeä käyttää jos ruokavaliosta puuttuvat D-vitamiinilla täydennetyt maitotuotteet, rasvaleivitteet ja kala. Luomutuotteiden käyttäjien sekä vegaaniruokavaliolta noudattavien on syytä kiinnittää erityistä huomiota riittävään D-vitamiinin saantiin. Ensisijaisena D-vitamiinin lähteenä on kuitenkin ruokavalio, jota täydennetään valmisteen käytöllä.Valmisteiden käyttösuosituksia kannattaa noudattaa sillä liiallinen D-vitamiinin saanti voi olla terveydelle haitallista.

Valion tuotteet laajasti D-vitaminoituja

Valtaosa Valion nestemäisistä maitotuotteista (maidot, maitojuomat, piimät ja lähes kaikki jogurtit) D-vitaminoidaan pitoisuuteen 1 µg/100g. Suositeltava päivittäinen maitovalmisteiden käyttömäärä 5 dl sisältää näin ollen jo puolet päivän D-vitamiinin saantisuosituksesta. Valio Eila® ja Valio Plus® maidoissa ja maitojuomissa sekä piimissä on D-vitamiinia kaksinkertainen määrä 2 µg/100g, joten niistä saantisuositus täyttyy kokonaan jo 5 dl:n käyttömäärällä.  Valio Oivariini® rasvoissa ja Valio KevytLevi® rasvoissa on D-vitamiinia täydennyssuosituksen mukaisesti 20 µg/100g. Valion luomutuotteita ei D-vitaminoida, koska luomutuotteiden D-vitaminointi ei ole mahdollista lainsäädännöstä johtuen paitsi homogenoidun rasvattoman luomumaidon kohdalla.

Testaa oma D-vitamiinin saantisi ›

Valion tuotteista saat helposti D-vitamiinia.
Valitse esimerkiksi näin:


Tuote ja määrä D-vitaminia µg
2 dl Valio Plus™ maitokaakaota 4
2 dl Valio Eila® piimää 4
1 pikari (200g) Valiojogurtti jogurttia 2
2 dl Valio Gefilus mehua 2
2 rkl Valio Oivariini juokseva rasvaa ruoanvalmistukseen 6
3 tl Valio Oivariini® vähemmän suolaa ValSa® levitettä 3
Yhteensä 21 µg


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi