Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio voi olla jollekin päivittäinen valittu elämäntapa, jollekin ärtynyttä suolistoa rauhoittava ruokavalio ja keliaakikoille ainoa keliakian hoitomuoto. Ruokavaliossa kaikki gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis ja ohra korvataan gluteenittomilla vaihtoehdoilla.

Gluteenittoman ruokavalion perusta

Gluteenittomassa ruokavaliossa poistetaan ruokavaliosta gluteenia sisältävät viljat ja viljatuotteet (vehnä, ohra ja ruis). Tilalla voidaan käyttää esimerkiksi riisiä, maissia, hirssiä, quinoaa ja tattaria tai gluteenittomia tuotteita. Gluteenittomat tuotteet voivat sisältää gluteenista puhdistettua vehnätärkkelystä, joka sopii useimmille keliaakikoille. Keliaakikoiden ruokavalioon sopii myös ns. puhdaskauratuotteet eli gluteenittomat kauratuotteet, joissa kaura on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole sekoittunut missään tuotantoprosessin vaiheessa vehnää, ohraa tai ruista. Tavalliset kauratuotteet esimerkiksi tavallisten myllyjen kaurahiutaleet eivät sovi keliaakikoille.

Monet tavalliset ruoat sopivat sellaisenaan gluteenittomaan ruokavalioon. Esimerkiksi kasvikset, hedelmät, marjat, maito, liha, kana ja kala ovat kaikki sellaisenaan sopivia. Tavallisia viljatuotteita korvaavia gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy nykyään lähes kaikista tuoteryhmistä kuten leivistä, pullista, kakuista, kekseistä, muroista ja pastoista. Ainesosaluettelo on hyvä aina tarkistaa, koska gluteenia sisältäviä ainesosia saattaa joskus olla tuotteessa, jossa sitä ei olettaisi olevan. 

Löydät helposti Valion reseptihausta gluteenittomat reseptit, niin arkeen kuin juhlaan. Tunnistat gluteenittomat reseptit merkistä.

Riittävästi kuitua gluteenittomaan ruokavalioon

Tavallisesti gluteenittomat tuotteet sisältävät vähemmän kuitua kuin perinteiset tuotteet. Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan onkin tärkeää huolehtia riittävästä kuidunsaannista (25-35 g/päivässä). Gluteenittomista pastoista, leivistä, muroista ja mysleistä kannattaa valita kuitupitoiset tai runsaasti kuitua sisältävät tummat tai täysjyvävaihtoehdot.

 

Valion gluteenittomat tuotteet

Valion tuotehaun avulla pystyt myös helposti
etsimään gluteenittomaan ruokavalioon
sopivat Valio tuotteet.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi