Terveellinen välipala on tärkeä osa arkea

Hyvin ja monipuolisesti koostettu välipala antaa virtaa ja auttaa jaksamaan aamusta iltaan. Niin lasten kuin aikuistenkin päivään tulisi kuulua aamiaisen ja pääaterioiden lisäksi terveellisiä välipaloja, jotta ateriavälit eivät pääse venymään liian pitkiksi.

Välipalat auttavat jaksamaan

Säännöllinen syöminen auttaa suoriutumaan päivän velvollisuuksista täydellä teholla ja virtaa riittää vapaa-ajallekin. Kun energiansaanti pysyy tasaisena läpi päivän, välttyy myös ylilyönneiltä aterioilla, sillä huutavaan nälkään tulee helposti syötyä enemmän kuin oikeasti on tarpeen.

Pienet ateriat ja terveelliset välipalat

Liian harva ateriarytmi voi johtaa jatkuvaan syömiseen ja naposteluun. Toimivampi ratkaisu on syödä pienempiä aterioita ja ennalta suunniteltuja välipaloja. Pienemmät ateriat eivät saa kehoa vaatimaan päivälepoa, vaan olo on kevyen kylläinen ja pirteä. Suunnitellut välipalat taas täydentävät muuta päivän syömistä ja takaavat jaksamisen esimerkiksi iltapäivän viimeisinä työtunteina ja töistä kotiin.

Nälkä pysyy kurissa parhaiten, kun syö pieniä aterioita ja välipaloja yhteensä viidestä kuuteen kertaa päivässä eli noin 3-4 tunnin välein. Aamupalan, lounaan ja päivällisen lisäksi ateriarytmiin olisi siis hyvä sisällyttää yhdestä kolmeen väli- tai iltapalaa.

Valitse monipuolinen välipala

Hyvä välipala on kuin ateria pienoiskoossa – se sisältää kaikkia energiaravintoaineita sopivassa suhteessa ja näin myös vitamiineja ja kivennäisaineita. Välipalat ovat useimmilla meistä tärkeä osa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja muuten terveellistä elämäntapaa.

Välipalaan on hyvä sisällyttää kasviksia, hedelmiä tai marjoja, runsaskuituisia viljatuotteita, laadukkaita proteiineja esimerkiksi maitotuotteista tai kanasta sekä ripaus hyvää rasvaa kasviöljyistä, levitteistä tai pähkinöistä.

Näin elimistölle saadaan tarpeellisia ravintoaineita kuten proteiinia lihasmassan kasvuun, kalsiumia luuston ja hampaiden pysymisee normaalina ja tärkeitä vitamiineja elimistön toiminnalle. 

Näin koostat hyvän välipalan

Välipalan tuunausvinkki, maustamatonta jogurttia, kaurajuomaa tai maitoa, lisää marjoja tai hedelmiä sekä viljatuotteita kuten mysliä tai leseitäValitse välipalaleiväksi tumma leipää, sämpylä tai karjalanpiirakka, rasvaksi Valio Oivariini® vähemmän suolaa ValSa, Valio Polar® 15% vähemmän suolaa ValSa tai Valio Oltermanni® vähemmän suolaa ValSa tai Valio Emmental punaleima 17 %, päälle kurkkua, tomaattia, paprikaa ja salaattia


Energiatarpeesi