Proteiininlähteenä kaura ja herne

Proteiininlähteenä kaura ja herne

Kasviproteiinien aminohappokoostumuksissa on suuria eroja. Kaura- ja herneproteiini ovat monipuolisia, hyvin siedettyjä kasviproteiineja, jotka imeytyvät tehokkaasti. Yhdistelemällä eri kasviproteiinilähteitä voidaan varmistaa riittävä välttämättömien aminohappojen saanti. 

Eläinproteiinit, kuten maito, kanamuna ja liha ovat ns. täydellisiä proteiineja eli ne sisältävät kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Myös monien kasviproteiinien aminohappokoostumus on monipuolinen ja yhdistelemällä eri kasviproteiineja voidaan varmistaa riittävä välttämättömien aminohappojen saanti. Uudet, runsasproteiiniset ja täysin kasviperäiset Valio Oddlygood® Berry ja Valio Oddlygood® Tropical sisältävät kaura- ja herneproteiinia 5,5 g/100 g. Valio Oddlygood® tuoteperheen alta löytyy useita muitakin täysin kasviperäisiä välipaloja ja juomia. Valion reseptipankki tarjoaa myös vegaaneille ja kasvissyöjille (lakto-ovo) sopivia reseptejä.

Monipuolinen kauraproteiini imeytyy hyvin

Kauranjyvät

Kaura sisältää muihin viljoihin verrattuna runsaasti proteiinia (keskimäärin 7 %). Kauran aminohappokoostumus on monipuolinen, joskin välttämättömistä aminohapoista lysiiniä, metioniinia ja treoniiniä on vähän. Kauraproteiini on ravitsemuksellisesti korkealaatuista, koska se imeytyy hyvin (yli 90 %:sti) ja on näin ollen elimistön hyödynnettävissä. Kaura ei sisällä gluteenia, kuten useimmat muut viljat, joten se soveltuu myös keliaakikoille ja gluteeniyliherkille.

 

Herneproteiini imeytyy hitaasti ja tasaisesti

HerneitäHerne sisältää proteiinia 5–6 % tuorepainosta.  Herneproteiinissa on kaikkia välttämättömiä aminohappoja, ja ainoastaan metioniinin pitoisuus on alhainen. Herneproteiini imeytyy hitaasti, merkittävästi hitaammin kuin esimerkiksi heraproteiini, varmistaen tasaisen aminohappojen saannin kudoksille. Herneproteiini on hyvin siedetty ja aiheuttaa harvoin ruoansulatuskanavan oireita niillekään henkilöille, jotka muuten saavat oireita herneistä. 

 

Runsaasti välttämättömiä aminohappoja

Kauraproteiinin aminohapoista 37 % on välttämättömiä ja vastaavasti herneproteiinissa välttämättömien aminohappojen osuus on 42 %. Tämä on enemmän kuin useimmissa muissa kasviproteiineissa.

Kuva 1. Välttämättömien aminohappojen osuus eri kasviproteiinilähteissä.

Välttämättömien aminohappojen osuus eri kasvisproteiinilähteissä

Vertailun vuoksi: parhaassa luontaisessa välttämättömien aminohappojen lähteessä, heraproteiinissa, näiden aminohappojen osuus kaikista aminohapoista on 56 %.

Proteiinilähteiden ravitsemuksellista arvoa kuvaava DIAAS-indeksi huomioi aminohappokoostumuksen lisäksi aminohappojen imeytymistehokkuuden elimistössä. DIAAS-indeksi on kaura- ja herneproteiineille korkeampi kuin useimmille muille kasviproteiineille.

Kuva 2. Ravinnon eri proteiinilähteiden DIAAS-indeksejä

Ravinnon eri proteiinilähteiden DIAAS-indeksejä


Energiatarpeesi