Keliakia ja gluteeniyliherkkyys

Vatsavaivojen taustalta saattaa löytyä keliakia, jossa oireita aiheuttaa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine eli gluteeni. Miten keliakiaa hoidetaan? Entä mitä tarkoittaa viljan gluteenin aiheuttama gluteeniyliherkkyys?

Keliakian oireet

Keliakia on sairaus, jonka aiheuttaa yliherkkyys gluteenille. Vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeniproteiini aiheuttaa suolinukan tuhoutumista ja suolen sisäpinnalla tulehdusreaktion.

Keliakia oireilee eri tavoin. Tavallisimpia oireita ovat erilaiset vatsavaivat ja suolisto-oireet, mutta keliakia aiheuttaa toisinaan myös anemiaa ja väsymystä, sillä keliakia yleensä heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Ihokeliakia puolestaan aiheuttaa voimakkaasti kutisevaa ihottumaa. Taipumus sairastua keliakiaan on perinnöllistä, mutta se voi puhjeta myös henkilölle, jonka suvussa keliakiaa ei esiinny lainkaan. Keliakiaan voi sairastua missä tahansa iässä, ja suomalaisista arviolta 2 % sairastaa keliakiaa.

Gluteeniton ruokavalio

Keliakian ainoa hoitomuoto on tarkka gluteenin välttäminen eli keliakia ruokavalio. Keliaakikon ruokavaliossa ei voi lipsua ruokavalion toteutuksesta. Gluteeniton ruokavalio ei saa sisältää lainkaan ruista, ohraa eikä gluteenia sisältävää vehnää – samoin kaikki näitä viljoja sisältävät ruoat ja elintarvikkeet joutuvat vältettävien listalle.

"Keliakiavieras tulossa? Tutustu gluteenittomiin Valio tuotteisiin ja gluteenittomiin resepteihin!"

Keliakia ruokavaliossa vältettävät, gluteenia sisältävät viljat korvataan gluteenittomaan ruokavalioon sopivilla tuotteilla. Sopivia viljoja ovat gluteenittomat viljat, kuten esimerkiksi teollisesti puhdistettu vehnätärkkelys, sekä riisi, maissi, tattari, hirssi ja quinoa.

Keliaakikon ruokavalioon sopii myös gluteeniton kaura, joka ei ole ollut lainkaan kosketuksissa vehnän, rukiin tai ohran kanssa. 

Keliaakikon on tärkeää huolehtia siitä, että elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet ruokavaliorajoituksista huolimatta. Viljatuotteet ovat tärkeä kuidun lähde, ja lisäksi viljoista saa B-vitamiineja, rautaa ja muita kivennäisaineita. Erityisesti riittävä kuidun saanti saattaa olla haasteellista, sillä tärkein kuidun lähde ruokavaliossamme on tavallisesti vilja.

 

Vaivaako vatsaa gluteeniherkkyys tai FODMAP hiilihydraatit?

Viljatuotteiden sisältämä gluteeni saattaa aiheuttaa hyvin pienelle osalle ihmisistä vatsavaivoja ilman, että kyse olisi keliakiasta. Tämä gluteeniherkkyys aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin keliakia, mutta gluteeniherkkyydessä suolinukka ei vaurioidu. Myös muiden syiden aiheuttamia vatsa- ja suolisto-oireita on saatettu tulkita gluteeniyliherkkyydeksi. Tavallisemmin vatsavaivojen taustalla on muut syyt, kuten huono sieto FODMAP -hiilihydraateille, joita on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Lue tarkemmin lisää FODMAP-ruokavaliosta >>

Ruokavaliomuutokset

Mikäli tunnet saavasi oireita viljatuotteista, käänny aina lääkärin puoleen. Gluteenitonta ruokavaliota ei tule aloittaa omin päin; ongelmien syitä on hankalampi selvittää, ja oikean diagnoosin (esim. keliakia) löytyminen viivästyy.

Kuitua keliakiaruokavalioon

Monet Valio tuotteet sopivat kuidun lähteeksi myös keliakiaruokavalioon.

Tutustu tuotteisiin ›


Energiatarpeesi