Keliakia ja juhlat – gluteenitonta juhlatarjottavaa

Mitä tarjoaisin keliaakikolle juhlissa? Gluteenittoman ruokavalion huomioimisen ei onneksi tarvitse olla monimutkaista tai vaikeaa, sillä yllättävän monet juhlaherkut sopivat keliaakikolle sellaisenaan.

Helppoa gluteenitonta tarjottavaa keliaakikolle

Keliakia on sairaus, jonka aiheuttaa yliherkkyys gluteenille. Sen ainoa hoitomuoto on gluteenin ehdoton välttäminen. Vältettäviä raaka-aineita ovat vehnä, ohra sekä ruis. Gluteenittomat kauratuotteet (puhdaskaura) sopivat myös keliaakikoille. Keliaakikon ruokavalio ei jousta edes juhlissa, joten gluteenitonta syötävää on yleensä tarjolla erikseen.

Kun juhlapöytään on tulossa keliaakikko, raapii moni juhlapöytää kokoava kotikokki päätään. Monelle tulevat ensimmäisenä mieleen kaupan gluteenittomat näkkileivät ja keksit, mutta pienellä suunnittelulla ja hyvällä reseptivalikoimalla on helppo tehdä ihan tavallisia ruokia, jotka sopivat myös keliaakikolle.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattava osaa korvata ruokavaliossa vältettävät viljat muilla viljatuotteilla ja näin huolehtia riittävästä kuidunsaannista. Juhlaherkkuja suunnitteleva voi kuitenkin keskittyä tarjoamaan maukkaita, keliaakikollekin sopivia herkkuja.

Huomioithan, että nämä eivät sovi keliaakikolle:

• Mannasuurimot

• Speltti

• Bulgur

• Kuskus

• Durum-jauhot

• Tavalliset korppujauhot

• Tavallinen olut tai kotikalja

• Tavallinen lakritsi

“Moni pääruoka sopii sellaisenaan gluteenittomaan ruokavalioon.”

Gluteenittomia suolaisia juhlaherkkuja

Yllättävän moni pääruoka sopii sellaisenaan gluteenittomaan ruokavalioon. Ja miksei sopisi, sillä tutut pääraaka-aineet – liha, kana, kala, kasvikset, marjat ja hedelmät – ovat luontaisesti gluteenittomia. Kotimaisista viljoista tehty pasta ei keliaakikolle sovi, mutta esimerkiksi risotto tai polenta ovat hyviä lisukevaihtoehtoja. Salviapolenta grillatuilla kasviksilla toimii mainiosti  itsenäisenä pääruokana.

Illanistujaisiin sopii avokadotahnalla ja salaatilla täytetty piirakka tai raikas Texmex-henkinen avokadokakku, ja pientä syötävää kaipaava kattaa pöytään herkullisia juustoja, hedelmiä sekä maissikakkuja, jotka toimivat myös pääruoan lisukkeena.

“Gluteenittomien jauhojen käyttäminen saattaa vaatia vähän harjoittelua.”

Gluteeniton leivonta aiheuttaa juhlaherkkuja suunnittelevalle yleensä eniten päänvaivaa. Ostaako gluteenittomia jauhoja, joiden käyttäminen saattaa vaatia vähän harjoittelua juhlakiireiden keskellä? Vai pitäisikö gluteenittomat tarjottavat ostaa valmiina?

Vaikka gluteenittomien jauhojen käsittely vaatii vähän harjoittelua, niin tuoreen leivän tuoksu ja maku palkitsee vaivan. Katso vinkit gluteenittomaan leivontaan ›

Gluteenittomat jälkiruoat

Makeissa jälkiruoissa on onneksi tuttuja, keliaakikolle sopivia vaihtoehtoja. Jopa juhlapöydän kruunaava kakku syntyy helposti luontaisesti gluteenittomista raaka-aineista. Gluteeniton kakkupohja syntyy helposti korvaamalla venhäjauhot perunajauhoilla. Kakun täyteissä ja koristelussa on vain mielikuvitus rajana.

Jälkiruokakahvin kanssa maistuu yksinkertaisimmillaan muutama pala hyvää suklaata, mutta joskus tilaisuus vaatii vähän ekstraa. Unelmainen sitruuna-suklaakääretorttu ja tyylikäs mini-mudcake vievät kielen menessään aivan jokaiselta. Entäpä jos yllättäisit vieraat perinteisellä, mutta gluteenittomalla pullalla?

Ihanat gluteenittomat kakut

“Pienetkin gluteenipitoiset viljamäärät aiheuttavat keliaakikolle oireita - pidä työympäristö ja työvälineet puhtaina.”

Gluteeniton voi olla myös laktoositon

Keliaakikoilla, joilla sairaus on todettu vasta vähän aikaa sitten, voi olla myös laktoosi-intoleranssi. Juhlaherkuissa voikin olla järkevää yhdistää sekä gluteenittomuus että laktoosittomuus. Edellä esitellyt reseptit toimivat esimerkkeinä sekä gluteenittomista että laktoosittomista herkuista, ja lisäksi ne maistuvat yhtä lailla kaikille juhlavieraille. Löydä myös lisää käytännöllista infoa erityisruokavaliosta juhlatarjoiluissa.

Vinkkejä gluteenittomaan ruoanlaittoon

• Pienetkin gluteenipitoiset viljamäärät aiheuttavat keliaakikolle oireita – pidä työympäristö ja työvälineet puhtaana jauhoista ja leivänmuruista.

• Gluteenittomien jauhojen lisäksi maissitärkkelys (Maizena) ja perunajauhot sopivat gluteenittomaan leivontaan.

• Muista valita myös kakkuvuoan jauhottamiseen gluteeniton vaihtoehto, esimerkiksi kookoshiutaleet.
Noutopöydän tarjoiluastioiden viereen on hyvä merkitä, mikä ruoka sopii mihinkin ruokavalioon.

• Jos etsit kaupasta valmista tarjottavaa keliaakikolle, niin gluteenittomien erikoistuotteiden lisäksi keliaakikoille sopivat myös useimmat suklaat ja jäätelöt.

• Valion tuotteissa on paljon gluteenittomia vaihtoehtoja sekä ruoanlaittoon että sellaisenaan syötäväksi.


Energiatarpeesi