Olemme päivittäneet verkko- ja mobiilipalveluidemme tietosuojaselosteen vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen ("GDPR") vaatimuksia. Tietosuojaselosteessa kerromme, mitä henkilötietoja keräämme verkko- ja mobiilipalveluidemme käyttäjistä, miten käytämme niitä ja miten huolehdimme niiden suojaamisesta. Lue lisää...

Kevyet grilliruoat ja kesäherkut

Kesä on huoletonta lomanvieton aikaa, johon kuuluu grillijuhlia ystävien ja perheen kanssa, kesämökkiherkkuja ja jäätelökioskivierailuita. Kesää voi kuitenkin viettää myös kevyemmin, mauista tinkimättä.

Viileät ja raikkaat välipalat

Ruoka ei välttämättä tahdo maistua lämpimällä kesäsäällä, ainakaan päiväsaikaan. Jonkinlainen ateriarytmi olisi kuitenkin hyvä säilyttää myös lomalla, ettei illalla tule syötyä aivan liikaa. Onneksi kesä on parasta aikaa panostaa raikkaisiin kylminä nautittaviin ruokiin.

Aloita aamu raikkaalla smoothiella tai tuorepuurolla. Viileisiin juomiin voi käyttää myös vihanneksia ja yrttejä – kun käytät vähän mielikuvitusta, saat joka aamu erilaisen juoman! Välipalaksi tai kevyeksi lounaaksi sopii erittäin hyvin smoothie- tai jogurttikulho, johon voi helposti upottaa runsaasti kasviksia.

Kesä on parasta kasvisruoka-aikaa

Kesäpäivien parhaita lounasruokia ovat erilaiset salaatit ja kylmät keitot – tee löytöretki vaikkapa torille ja poimi mukaasi aineksia viileisiin kesäherkkuihin!

Kevyet grilliherkut kuuluvat kesään

Grillattavat ruoat mielletään perinteisesti melko rasvaisiksi ja raskaiksi, mutta grillaaminen itsessään ei tee ruoasta raskasta. Jos raaka-aineet valitaan oikein, voi grilliruoasta nauttia hyvällä omallatunnolla koko kesän.

Valitse grilliin kalaa, vähärasvaista lihaa ja kasviksia makkaran ja rasvaisten lihojen sijasta. Suosi maustamatonta grillattavaa ja tee herkullinen marinadi itse. Osan öljystä voi korvata sitrusmehulla, ja omatekoinen marinadi on hyvä keino vaikuttaa myös suolan määrään. Kokeile kanaa piimä- tai jogurttimarinadissa. Marinointikaan ei ole välttämätöntä; mausteet voi hieroa lihan pintaan, ja ohut öljysipaus estää ruokaa tarttumasta kiinni grilliin. Grillatut kasvikset voi sipaista yrttikastikeella.

Grillaa päivän tori- ja kalasaalis

Kastikkeita kevyellä otteella

Ruoan kanssa tarjottaviin kastikevalintoihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä majoneeseissa ja valmiissa kastikkeissa on yllättävän paljon rasvaa ja suolaa. Valmiskastikkeen sijaan voi tehdä vaikkapa raikkaan minttu-jogurttikastikkeen, ja moniin grilliruokiin sopii myös avokadon ystävien suosikkikastike guacamole. Kesän yrteistä syntyy helposti myös maukas yrttikastike.

“Grilliaterian päätteeksi sopii raikas ja kevyt, marjoista ja hedelmistä koostuva jälkiruoka.”

Kesän kevyet jälkiruoat

Kesä on erilaisten marjaherkkujen sesonkiaikaa. Grilliaterian päätteeksi sopii raikas ja kevyt, marjoista ja hedelmistä koostuva jälkiruoka. Itsetehty jäätelö tai shorbetti on sallittu herkku, ja ennen uutta satoa, niiden valmistamiseen voi käyttää loput pakkaseen jääneet marjat. Ja kun grilli kerran on kuumana, kokeile grillata erilaisia hedelmiä ja marjoja.

Tuoreiden marjojen ja hedelmien kanssa maistuu Valio vaahtoutuva vaniljakastike, jossa on vain 9 % rasvaa. Vaniljakastike ja marjat valmistuvat helposti ja sopivat hyvin esimerkiksi mökkituliaisiksi.

Raikkaat janonsammuttajat

Kesähelteillä elimistö tarvitsee normaalia enemmän nestettä. Paras janojuoma on vesi, jota olisi hyvä nauttia vähän kerrallaan pitkin päivää. Sokerisia virvoitusjuomia ja mehuja ei sen sijaan suositella janojuomiksi, sillä ne lisäävät päivittäistä energiamäärää melkein huomaamatta ja aiheuttavat hampaille happohyökkäyksen.

Kesäisessä ruokapöydässä maistuu kuitenkin erilaiset juomat ja boolit. Alkoholittomia mocktaileja voi tehdä helposti sekoittamalla erilaisia Valio mehuja ja jäitä tuoreisiin marjoihin ja maustamalla yrtteillä, kuten mintulla ja sitruunamelissalla. Kokeile hedelmäistä fruityä tai virkistävää minttu-kurkkujuomaa. Kevyesti pirskahtelevat Valio Hörppy mehut maistuvat hyvälle sellaisenaan ja sisältävät 30 % vähemmän sokeria kuin vastaavat mehut. Valio Gefilus Lähde mehuissa yhdistyy marjaisat ja hedelmäiset mehut veden raikkauteen. Makuja on kaksi: persikka-passion ja vadelma-mustaherukka.

Muutama vinkki kevyempään grillaamiseen

  • Valitse raaka-aineet huolella – niistä syntyvä kokonaisuus ratkaisee.
  • Vältä valmiiksi maustettuja grillattavia. Marinadi on helppo valmistaa myös itse.
  • Valmiskastikkeet ovat usein sekä rasvaisia että suolaisia. Pienellä panostuksella saat maukkaita ja huomattavasti järkevämpiä kastikevaihtoehtoja.
  • Jos grillaat hampurilaisia, valitse täysjyväsämpylä tai ruisleipä.
  • Lautasmalli toimii myös grillatessa. Raikas salaatti täydentää mainiosti kesäisen aterian.

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi