Maito on tärkein jodin lähde ruokavaliossa

Jodi on kilpirauhasen toiminnan kannalta välttämätön ravintoaine, josta suomalaisilla voi olla todellista puutetta. Etenkin lasten ja raskaana olevien sekä kasvissyöjien tulisi huolehtia riittävistä jodin lähteistä ruokavaliossaan, mutta myös muiden on syytä kiinnittää huomiota valintoihinsa. Maitotuotteet ovat merkittävä jodin lähde ruokavaliossa.

Riittävä jodin saanti on tärkeää  

Uusimman FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan miesten joditila on suositusten mukaisella tasolla ja naisten joditila on lähellä suositeltua tasoa. Jodin saantia ruokavaliosta olisi kuitenkin vielä varaa nostaa. Erityisen tärkeää riittävä jodinsaanti on hedelmällisessä iässä oleville naisille, raskaana oleville sekä lapsille ja nuorille. Jodin saanti voi jäädä liian vähäiseksi etenkin, jos ei käytä maitotuotteita tai muita eläinperäisiä tuotteita eikä jodioitua suolaa.

Jodin saantisuositukset (vuorokaudessa)Jodin saantisuositukset vuorokaudessa aikuiset, lapset, raskaana olevat ja imettävät

Testaa saatko riittävästi jodia?

Testaa Valion jodilaskurilla saatko ruokavaliostasi riittävästi jodia suositukseen nähden. Jodilaskurilla voit laskea lapsen, nuoren tai aikuisen sekä raskaana olevan tai imettävän jodintarpeen. 

Maitotuotteet luontainen jodin lähde

Maidon luontaisista mineraaleista jodi on useimmille vähemmän tuttu mutta sitäkin tärkeämpi elimistön normaalille toiminnalle. Maito sisältää luontaisesti jodia, ja nestemäiset maitotuotteet ovatkin suomalaisten ruokavaliossa tärkein jodin saantilähde. Valio maito- ja piimäpakkauksiin on merkitty maidon luontaisesti sisältämä jodimäärä ravintosisältötietoihin.

Suositellusta viidestä desilitrasta nestemäisiä maitotuotteita saa jodia noin 80 µg, joka on aikuisilla reilut puolet päivittäisestä saantisuosituksesta. 

Esimerkkejä jodimäärästä elintarvikkeissaJodimäärät elintarvikkeissa maito, piimä, kananmuna, kala 100 g ja jodioitu ruokasuola

Valio ValSa® maitosuolassa maidon luontaista jodia 

Valio ValSa® maitosuola koostuu maidon luontaisista mineraaleista: kaliumista, jodista, magnesiumista, kalsiumista sekä natriumista, jota maitosuolassa on lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Maidon luontaisesti sisältämän jodin takia tuotteet, joissa on käytetty Valio ValSa® maitosuolaa, sisältävät myös tärkeää jodia. Valio Oivariini® vähemmän suolaa ValSa® rasvaseos sisältää jodia 36 µg/100 g ja Valio Oivariini® pehmeästi levittyvä ValSa® sisältää 24 µg/100 g . Tavanomaiset leivän päällä käytettävät levitteet eivät sisällä tällä hetkellä jodia merkityksellisiä määriä. Valio Polar® 15 ValSa® juusto sisältää runsaasti jodia eli 60 µg/100 g, kun juustoissa keskimäärin on jodia 20 µg/100 g. 

Maitoa kaadetaan kannusta lasiinMihin jodia tarvitaan?

Ruokavaliosta saatava jodi on välttämätön kilpirauhasen normaalille toiminnalle sekä kilpirauhashormonien tuotannolle. Jodi vaikuttaakin keskeisesti sikiön ja lasten aivojen ja hermoston normaaliin kehitykseen. Äidin jodin puute voikin aiheuttaa sikiölle neurologisia kehityshäiriöitä. Aikuisiällä jodia tarvitaan mm. hermoston normaaliin toimintaan ja energia-aineenvaihduntaan.

Jodioitu suola on ollut perinteinen jodin saantilähde

Suomessa esiintyi 40-luvulla yleisesti struumaa eli kilpirauhasen liikakasvua, joka johtui jodin puutteesta. Suomalaisten jodin saanti pystyttiin nostamaan riittävälle tasolle sillä, että ruokasuolaa alettiin jodioida ja eläinten rehuja ryhdyttiin täydentämään jodilla johtuen Suomen jodiköyhästä maaperästä. Suomalaisten suolan käyttö kotikeittiössä on vähentynyt toivotulla tavalla vuosikymmenien aikana ja samalla on myös vähentynyt jodin saanti jodioidusta ruokasuolasta. Erikoisemmat jodioimattomat ns. sormisuolat ja merisuolat ovat yleistyneet kotikäytössä. Elintarviketeollisuus käyttää tuotteissaan tavallisimmin jodioimatonta suolaa. Suolan käyttöä ei kuitenkaan tule lisätä jodin saannin turvaamiseksi. Suomalaiset saavat ruokavaliostaan edelleen liikaa suolaa suositukseen nähden.

Voiko jodia saada liikaa?

Elimistö sietää yleensä suuriakin jodimääriä. Tavallisesta ruuasta ei yleensä voi saada liikaa jodia, vaan ongelman muodostavat suosituksiin nähden moninkertaiset ravintolisät ja erilaiset levävalmisteet. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa jodin turvallisen saannin ylärajaksi on asetettu aikuisille 600 µg/vrk. Lapsilla jodin turvallisen saannin yläraja vaihtelee iän mukaan.

Taulukko jodin suurin turvallinen päiväsaanti eri ikäisille


Energiatarpeesi