Maito sisältää luontaisesti B-vitamiineja

Maito sisältää luontaisesti B-vitamiineja

Maito on luontaisesti monipuolinen ravintoaineiden lähde. Maidosta saa mm. kalsiumia, jodia, täydennettyä D-vitamiinia sekä kaliumia. Lisäksi maidosta saa riboflaviinia eli B2-vitamiinia sekä B12-vitamiinia, joita elimistö tarvitsee moneen eri tehtävään osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja.

Riboflaviinia saadaan eniten maitotuotteista

Riboflaviini eli B2-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota saadaan ruokavaliossa erityisesti runsaasti proteiinia sisältävistä tuotteista. Hyviä B2-vitamiinin lähteitä ovatkin maitotuotteet, liha, muna ja kasvikunnan tuotteista viljatuotteet. Suomalaiset saavat yli 40 % B2-vitamiinistaan maitotuotteista. Lihasta saadaan vajaat 20 % ja viljatuotteista noin 15 % B2-vitamiinin kokonaissaannista.

Pirteämpänä B2-vitamiinilla

B2-vitamiinia tarvitaan elimistössä hyvin moneen tehtävään. Se edistää esimerkiksi energia-aineenvaihdunnan ja hermoston normaalia toimintaa. Vitamiinia tarvitaan myös suojaamaan soluja hapettumiselta. B2-vitamiinin on myös todettu auttavan vähentämään väsymystä ja uupumista. Lisäksi B2-vitamiini edistää limakalvojen ja ihon kunnon pystymistä normaalina.

B12-vitamiinia saa luontaisesti vain eläinkunnan tuotteista

B12-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, mutta sitä varastoituu myös elimistöön. B12-vitamiinia saa käytännössä vain eläinperäisestä ruoasta. Täysin kasvipohjaista vegaaniruokavaliota noudattava tarvitsee ravintoonsa B12-vitamiinilisiä. Maitotuotteet ovat tärkeä B12-vitamiinin lähde, sillä yli 30 % B12-vitamiinista saadaan maitotuotteista. Muita tärkeitä B12-vitamiinin lähteitä ruokavaliossa ovat liha ja kala.

Vastustuskykyä B12-vitamiinilla

B12-vitamiini on todellinen monitoimivitamiini, joka auttaa B2-vitamiinin tavoin vähentämään väsymystä ja uupumista. Molempia B-vitamiineja tarvitaan energia-aineenvaihdunnan ja hermoston normaaliin toimintaan. B12-vitamiinilla on myös monia ainutlaatuisia tehtäviä elimistön toiminnan turvaamisessa. Elimistö käyttää sitä punasolujen muodostamiseen. Tämän lisäksi B12-vitamiini auttaa ylläpitämään vastustuskykyä ja psykologisia toimintoja.

 


Energiatarpeesi