Maitotuotteet ja D-vitamiini

Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin muodostukseen vain kesällä, joten ravinnosta saatavalla D-vitamiinilla on suomalaisille suuri merkitys. Suomalaiset saavat suurimman osan D-vitamiinista maitotuotteista, rasvalevitteistä ja kalasta. D-vitamiinia tarvitaan elimistössä vastustuskyvyn, luuston, lihasten ja solujen normaaliin toimintaan osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja muuten terveitä elämäntapoja.

D-vitamiinia luustolle ja vastustuskyvylle

D-vitamiini on hyväksi luustolle, hampaille ja vastustuskyvylle. D-vitamiinia tarvitaan luuston kunnon pysymiseen normaalina. D-vitamiinin ansiosta kalsium ja fosfori imeytyvät riittävästi elimistöön ja kiinnittyvät lujaksi rakenteeksi luustoon. Uudet tutkimukset ovat valottaneet D-vitamiinin vaikutusten monipuolisuutta elimistössä. Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää niin normaalin vastustuskyvyn ylläpitämiseksi kuin, myös lihasten ja solujen toimintaan.

Kuinka paljon D-vitamiinia on tarpeeksi?

D-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat ikäryhmittäin. Vuonna 2014 julkaistuissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa D-vitamiinin saantisuositusta nostettiin yli 2-vuotiailla, nuorilla, alle 60-vuotiailla aikuisilla sekä yli 75-vuotiailla. Imeväisikäisten D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukset päivittyivät vuonna 2018 ja niiden annostelussa on otettava huomioon lapsen nauttimien äidinmaidonkorvikkeiden/ vieroitusvalmisteiden määrä. Tällä turvataan lapsille suosituksen mukainen D-vitamiinin saanti ja estetään turvallisen saannin ylärajan ylittyminen. Suositukset on koottu taulukkoon.

D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus imeväisikäisillä

Valtion ravistemusneuvottelukunta, 2018

Ikä/kohderyhmä D-vitamiinilisä valmisteena, µg/vrk/ympäri vuoden
Imeväisikäiset (2 vko iästä alkaen)

 

täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/ vieroitusvalmistetta*        

10

lapsi joka saa päivittäin 500-800 ml äidinmaidonkorviketta/ vieroitusvalmistetta*       

6

lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta/ vieroitusvalmistetta*          

2

* Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.

 

D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Ikä/kohderyhmäSuositeltava kokonaissaanti*Lisätarve täydentämään ruoasta saatavaa D-vitamiinia
1-2 vuotiaat

10 µg/vrk

10 µg/vrk ympäri vuoden

2-17-vuotiaat

10 µg/vrk

7,5 µg/vrk ympäri vuoden

18-60-vuotiaat

10 µg/vrk

10 µg/vrk tarvittaessa**

61-74-vuotiaat

10 µg/vrk

10µg/vrk tarvittaessa**

> 75-vuotiaat

20 µg/vrk

20 µg/vrk ympäri vuoden***

Raskaana olevat ja imettävät naiset

10 µg/vrk

10 µg/vrk ympäri vuoden

* Tarkoittaa valmiista ruoasta ja mahdollisista valmisteista yhteensä saatavaa D-vitamiinimäärää. Lisätarvesuositus on annettu saannin turvaamiseksi niissä tilanteissa, kun ruokavalio ei sisällä riittävästi D-vitamiinipitoisia ruoka-aineita.

** Pimeimpänä vuodenaikana loka-maaliskuussa, jos ei käytä säännöllisesti vitaminoituja maitotuotteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa kahdesta kolmeen kertaa viikossa.

*** Pienempi annos (10 µg/vrk) D-vitamiinilisää voi riittää, jos käyttää säännöllisesti ja paljon vitaminoituja maitotuotteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa.

 

Testaa oma D-vitamiinin saantisi D-vitamiinilaskurilla ›

 

Kuka tarvitsee D-vitamiinilisää?

Aikuiset voivat saada riittävästi D-vitamiinia suoraan ruoasta ilman vitamiinilisää. Raskaana oleville ja imettäville äideille, lapsille ja nuorille sekä yli 60-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Lue tarkemmin kuka tarvitsee D-vitamiinia lisänä  >

 

Elintarvikkeiden D-vitaminointi turvaa vitamiinien saannin

D-vitamiinia on luonnostaan vain harvoissa elintarvikkeissa, ja siksi suomalaiset tarvitsevat vitaminoituja elintarvikkeita tai ravintolisiä saadakseen riittävästi D-vitamiinia. Suomessa suositellaan nestemäisten maitovalmisteiden ja levitettävien ravintorasvojen täydentämistä D-vitamiinilla – yleisesti käytettyjen elintarvikkeiden D-vitaminoinnilla voidaan varmistaa, että mahdollisimman moni suomalainen saa tarpeeksi D-vitamiinia.

Nykyisin suositus on, että nestemäisiin maitotuotteisiin lisätään D-vitamiinia 1 µg/100 ml ja levitettäviin ravintorasvoihin 20 µg/100 g. D-vitamiinin saanti ruoasta on Suomessa noussut suositellulle tasolle elintarvikkeiden D-vitaminoinnin aloittamisen ja D-vitamiinivalmisteiden käytön myötä. Miehet saavat D-vitamiinia keskimäärin 11,1 µg ja naiset 8,7 µg vuorokaudessa.

Monista Valion tuotteista saa D-vitamiinia

Valtaosaan Valion nestemäisistä maitotuotteista, siis maitoihin, maitojuomiin, piimiin ja lähes kaikkiin jogurtteihin, lisätään D-vitamiinia niin, että pitoisuus on 1 µg/100 g. Myös kaikista Valio Gefilus® tuotteista saa D-vitamiinia. Jos käyttää maitotuotteita suositeltavan määrän, eli 5 desilitraa päivässä, saa jo puolet päivän D-vitamiinin saantisuosituksesta. Valio Eila® maitojuomissa ja Valio Plus® maidoissa sekä Valio Eila® piimässä on D-vitamiinia kaksinkertainen määrä 2 µg/100 g, joten nauttimalla näitä tuotteita viiden desin verran päivässä täyttyy koko D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus.

Valion ravintorasvat D-vitaminoidaan voita lukuun ottamatta. Valio Oivariini® ja Valio KevytLevi® tuotteissa on D-vitamiinia 20 µg/100 g. 

Maitotuotteisiin lisätty D-vitamiini on muodoltaan D3-vitamiinia, ja se valmistetaan eläinperäisistä raaka-aineista. D3-vitamiini toimii elimistössä tehokkaammin kuin kasviperäinen D2-muoto. Maidoissa rasvaliukoinen D-vitamiini liuotetaan pieneen määrään rypsiöljyä, jotta sen käyttö maidon vitaminointiin onnistuu teknisesti. 

Valion tuotteista saa helposti päivittäin tarvittavan annoksen D-vitamiinia. Valitse esimerkiksi näistä:


Tuote ja määrä D-vitaminia µg
Valio Plus™ rasvaton maito 2 dl 4
Valio Gefilus® Kefir 2 dl 2
Valio Oivariini® vähemmän suolaa ValSa® levitettä 3 tl 3
Valio Oivariini® juokseva rasva ruoanvalmistukseen 3 rkl 9
Valio A+™ luonnonjogurtti 150 g 1,5
Yhteensä 19,5 µg

”Auringonvalosta tai ruoasta ei voi saada liikaa D-vitamiinia”

Voiko D-vitamiinia saada liikaa?

Auringonvalosta ei voi saada liikaa D-vitamiinia, koska sen aktiivisen muodon valmistuminen iholla vähenee aurinkoaltistuksen jatkuessa pitkään. Myöskään ruoasta D-vitamiinia ei saa liikaa.

D-vitamiinilisien runsaasta käytöstä, eli yli 20 µg vuorokaudessa, ei ole havaittu olevan hyötyä. Erittäin runsas D-vitamiinilisien pitkäaikainen päivittäinen käyttö saattaa olla jopa terveydelle haitallista. D-vitamiinin suurin turvallinen päiväsaanti aikuisille on 100 µg vuorokaudessa. Lue lasten saannista lisää >

Rasvaliukoinen D-vitamiini kertyy elimistöön, jos sitä saa runsaasti. Silloin voi kehittyä myrkytysoireita. Suuret D-vitamiiniannokset voivat lisätä luun hajoamista ja suurentaa veren kalsiumpitoisuutta, mikä voi johtaa kalsiumsuolojen saostumiseen kudoksissa sekä aiheuttaa sydän- ja hermoperäisiä oireita.


Energiatarpeesi