Palautuminen ja uni

Unentarve on yksilöllistä, ja riittävä unen määrä voi olla hyvinkin erilainen ihmisestä riippuen. Yksi asia on kuitenkin varmaa: unta on saatava riittävästi. Unen aika ei ole  keholle vain lepoa vaan myös aktiivista palautumisen aikaa.

Unentarve vaihtelee

Unirytmi voi vaihdella hyvinkin paljon eri ihmisten välillä. Toiselle voi riittää vähän vähempi uni, kun toinen voi tuntea itsensä samalla unimäärällä kovinkin väsyneeksi. Useimmat aikuiset tarvitsevat unta 6–9 tuntia joka yö. Lapsilla ja nuorilla unentarve on suurempi, ja unta olisikin hyvä olla joka yö noin 8-10 tuntia. Yksi hyvän unen mittareista on sen säännöllisyys. Hyvästä vuorokausirytmistä kertoo se, että aamulla herää vaivattomasti ja illalla nukahtaa helposti.

Yöllä rakennetaan ja palautetaan kehoa

Aivoille ja keholle riittävä uni on välttämätöntä. Kiireinen ja stressaava elämäntyylimme vaatii vastapainoksi riittävästi lepoa ja palautumisaikaa henkisistä ja fyysisistä rasituksista. Kehoa rakennetaan yöaikana ja siksi riittävä uni on oleellista palautumiselle etenkin liikkujilla. Yön aikana elimistö toipuu rasituksesta ja rakentaa päivän aikana kulutettuja varastoja. Tutkimusten mukaan alkuyön syväuni on tärkeää edellisen päivän tietojen oppimisen kannalta ja loppuyön REM-uni motoristen taitojen kannalta. REM-unen aikana myös lihasjännitys katoaa lähes kokonaan ja lihakset rentoutuvat tehokkaasti.   

Etenkin liikkujat tarvitsevat ruokavaliostaan riittävästi laadukkaita proteiininlähteitä, jotta lihakset palautuvat rasituksesta kunnolla. Proteiinia tarvitaankin kehossa lihasmassan kasvuun sekä pitämään huolta, että lihasmassa ja luusto säilyvät normaaleina. Maitotuotteiden sisältämä laadukas maitoproteiini on helposti nautittavas palauttava proteiininlähde. Erilaisia proteiininlähteitä kannattaa nauttia monipuolisesti osana tasapainoista ruokavaliota. Myös muut terveelliset elämäntavat tukevat palautumista. 

Univaje vaikuttaa elimistön toimintaan

Unen jatkuva jääminen alle kuuteen tuntiin yössä on todettu heikentävän kognitiivisia kykyjä, sokeriaineenvaihduntaa, ruokahalun säätelyä ja vaikuttavan vastustuskykyyn. Univaje voi heikentää myös merkittävästi fyysistä suorituskykyä, etenkin raskaissa ja pitkäkestoisissa harjoituksissa. Uni vaikuttaa myös painonhallintaan >

Liikunnasta palautuminen ja uni 

Jos haluaa saada parhaan mahdollisen tuloksen harjoittelustaan, tulisi univajetta välttää. Lihaksiston kudosvauriot korjautuvat ja energiavarastot palautuvat harjoittelusta tehokkaimmin rakentavien eli anabolisten hormonien vaikuttaessa. Näiden hormonien eritys on vilkkainta tietyissä unen vaiheissa. Nämä syvän unen vaiheet saavutetaan parhaiten, kun unirytmi on säännöllinen.

Nestetasapaino kuntoon ennen yötä

Seuraavaa päivää ei kannata aloittaa kuivana. Sopivasta nesteensaannista kannattaa huolehtia etenkin, jos liikkuu paljon. Vetämätön olo, päänsärky tai lihasheikkous kertovat jo reilusta nestevajeesta. Etenkin liikunnan ja urheilun jälkeen on tärkeää huolehtia syntyneen nestevajeen korjaamisesta. Nesteen nauttimisessa ei kuitenkaan kannata liioitella tai muuten vessahätä katkaisee hyvät yöunet. 

 


Energiatarpeesi