Paljonko liikuntaa on tarpeeksi?

Liikunta kohentaa kuntoa, pitää huolta lihaskunnosta ja piristää mieltä. Mutta mikä on riittävä määrä liikuntaa? Entä millainen liikunta on terveyden kannalta parasta – onko hyötyliikunnasta hyötyä, vai olisiko liikuntaharrastus tehokkaampi tapa pysyä kunnossa?

Kuinka paljon liikuntaa pitäisi harrastaa?

Erilaiset liikuntaharrastukset jaetaan tavallisesti kestävyyskuntoa tai lihaskuntoa kehittävään liikuntaan, ja kehon hyvinvoinnin kannalta viisainta on harjoittaa tasapuolisesti molempia. Terveelle aikuiselle suositellaan kestävyyskuntoa kehittävää liikuntaa kaksi ja puoli tuntia viikossa; jos kestävyysliikunta on raskasta, niin treeniajan voi jopa puolittaa, mutta aloitteleville liikkujille suositellaan reipasta liikuntaa yhteensä 2,5 tuntia viikossa. Tämän lisäksi suositellaan lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa kaksi kertaa viikossa.

Useampi tunti liikuntaa viikossa voi tuntua paljolta, mutta liikuntaa ei kuitenkaan ole pakko harrastaa yhtäjaksoisesti. Viimeisimpien tutkimusten mukaan liikkuen vietetyn ajan kokonaismäärä on tärkeämpää kuin se, kuinka kauan yksi liikuntakerta kestää.

Säännöllisyys on liikuntaan käytetyn ajan lisäksi tärkeää. Muutaman viikon tauko liikuntaharrastuksissa esimerkiksi työkiireiden tai flunssakierteen takia ei ole maailmanloppu, mutta hyväkin kunto laskee nopeasti.

Kestävyyttä vai lihaskuntoa?

Kestävyyskunto kohenee, jos liikunta hengästyttää. Tavallisimpia kestävyyskuntoa kehittäviä lajeja ovat kävely, pyöräily ja juoksu sekä liikunnalliset kotiaskareet, kuten haravointi tai ikkunoiden peseminen. Kestävyysharjoittelu tekee hyvää sydämelle, keuhkoille ja verisuonille, sekä auttaa painonhallinnassa.

Lihaskuntoa kehittävien lajien yhteydessä puhutaan usein liikehallinnasta, ja lihaskuntoharjoittelun tavoitteena on kehittää tasapuolisesti sekä lihaksistoa että liikkuvuutta. Hyviä lihaskuntoa ja liikehallintaa parantavia lajeja ovat esimerkiksi kuntosali, jumpat, tanssi ja pallopelit. Harjoittelu tähtää paitsi lihasmassan kasvuun, myös kehon tasapainon ja ryhdin paranemiseen.

 

Hyötyliikuntaa vai harrastuksia?

Arkinen hyötyliikunta, kuten työmatkapyöräily tai siivoaminen, on yhtä hyödyllistä kuin mikä tahansa hieman hengästyttävä liikunta. Jos kävelet viisitoista minuuttia työpaikalle ja toiset viisitoista minuuttia takaisin viitenä päivänä viikossa, niin kestävyyskuntoa kehittävän liikunnan suositusaika, kaksi ja puoli tuntia, on saavutettu – etkä ehkä edes ajatellut liikkuvasi!

Vaikka auto ja mukavuudenhalu ajavat monesti hyötyliikunnan ohi, niin suomalaisten harrastusliikuntaan käyttämä aika on kasvussa. Liikunnan ilo näkyy muun muassa monipuolisina harrastusmahdollisuuksina ja jatkuvasti lisääntyvänä lajitarjontana. Jos kaipaat uutta kipinää liikunnan harrastamiseen, kokeile rohkeasti eri vaihtoehtoja, jotta löydät juuri sinulle sopivan liikuntalajin. Kun mieleinen harrastus löytyy, niin liikkumaan lähteminen tuntuu velvollisuuden sijaan mielekkäältä ja hauskalta.

Muista nämä liikuntasuositukset!

Suositukset koskevat terveitä 18–64-vuotiaita. Lapsille ja ikäihmisille on omat liikuntasuositukset.

Reipas kestävyysliikunta hengästyttää lievästi, ja puhuminen käy vielä helposti.
-Raskaat koti- ja pihatyöt; siivous, lumityöt, halonhakkuu
-Työ- ja asiointimatkat
-Kävely, sauvakävely, golf, pyöräily (alle 20 km/t), kuntopyöräily

Rasittava kestävyysliikunta hengästyttää selvästi, ja puhuminen vaikeutuu.
-Porras- ja ylämäkikävely, juoksu, suunnistus, kuntouinti ja vesijuoksu, vauhdikas pyöräily (yli -20 km/t) ja spinning
-Aerobic ja muut vauhdikkaat jumpat
-Joukkuepelit, kuten koripallo, jalkapallo, jääkiekko, salibandy ja tennis

Lihasvoimaa ja liikehallintaa kehittävät lajit:
-Jumpat, voimistelu, tanssi
-Laskettelu, lumilautailu, luistelu
-Venyttely, pilates, jooga
-Kuntosali, kahvakuula
-Kamppailulajit, ratsastus, kiipeily


Energiatarpeesi