Proteiinin laatu ja maitoproteiini

Kaikki maitotuotteet sisältävät hyvälaatuista maitoproteiinia. Maidossa on luontaisesti proteiinia keskimäärin 3,3 g / 100 g. Maitoproteiinit ovat ravitsemuksellisesti erittäin korkealaatuista proteiinia, sillä ne sisältävät runsaasti kaikkia elimistön tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja. Maitoproteiini imeytyy hyvin ja se käytetään tehokkaasti hyväksi elimistössä. 

Maitoproteiini on laadultaan parasta

Maitoproteiinit ovat ravitsemuksellisesti erittäin korkealaatuisia, sillä ne sisältävät runsaasti kaikkia elimistön tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja. Maitoproteiini imeytyy hyvin, ja elimistö voi siksi käyttää sen tehokkaasti hyväkseen. Päivittäinen proteiinin tarve on helppo täyttää, kun maitotuotteita nauttii muiden proteiininlähteiden kanssa monipuolisesti eri aterioilla.

Lähde: FAO DIAAS proteiininlaadun määritys menetelmä. Nauti eri proteiininlähteitä monipuolisesti osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja.

Nopeasti vaikuttava heraproteiini ja pitkävaikutteinen kaseiini

Maito sisältää luontaisesti proteiinia noin 3,3 g/100 g. Tuoreiden maitotuotteiden proteiinista on luontaisesti 20 prosenttia heraproteiinia ja 80 prosenttia kaseiiniproteiinia. Juuston ja rahkan proteiiniosa on pääasiallisesti kaseiinia, koska niiden valmistuksessa hera erottuu.

Heraproteiinit eivät sakkaudu mahan happamissa olosuhteissa, minkä vuoksi heraproteiini kulkee nopeasti pilkottavaksi ohutsuoleen, jossa aminohapot imeytyvät verenkiertoon ja ovat tehokkaasti lihasten käytettävissä. Kaseiini taas toimii elimistössä hidasvaikutteisemmin ja siksi kaseiinia sisältäviä maitotuotteita suositaan esimerkiksi iltapalana.

Heraproteiinissa välttämättömien aminohappojen osuus kaikista aminohapoista on 56 % ja kaseiinissa 49 %. Heraproteiini sisältää runsaasti myös haaraketjuisia aminohappoja kuten leusiinia. Lue tarkemmin aminohapoista >


Energiatarpeesi