Raakamaito, miten se eroaa muista maidoista?

Raakamaito, jota kutsutaan myös tinkimaidoksi tai tilamaidoksi, on lehmänmaitoa, jota ei ole pastöroitu tai homogenoitu. Siihen ei ole lisätty mitään eikä siitä ole poistettu mitään. Maito ainoastaan jäähdytetään. Kuluttajan on mahdollista ostaa raakamaitoa suoraan sitä myyviltä tiloilta. Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelevat, että pikkulapset, ikääntyneet, raskaana olevat naiset tai henkilöt, joilla on vakava perussairaus, eivät joisi raakamaitoa.

Miten raakamaito eroaa kaupassa myytävästä tavallisesta maidosta?

Raakamaitoa ei homogenoida tai pastöroida. Raakamaitoon ei lisätä mitään eli sitä ei esimerkiksi D-vitaminoida eikä siitä myöskään poisteta mitään. Raakamaito sisältää rasvaa noin 4 % vaihdellen hiukan vuodenajan mukaan. Koska raakamaitoa ei ole pastöroitu, voi se sisältää taudinaiheuttajabakteereita. 

"Raakamaitoon ei lisätä mitään eli sitä ei esimerkiksi D-vitaminoida eikä siitä myöskään poisteta mitään."

Miten raakamaito eroaa kaupassa myytävästä luomumaidosta?

Valio Luomu™ maidot on pastöroituja, mutta suurin osa niistä on homogenoimattomia. Lähes kaikki Valio Luomu™ maidot sisältävät vain luontaisen maidon D-vitamiinimäärän (alle 0,1 µg/ 100 g) eli saman kuin raakamaito, koska lainsäädäntö sallii vain homogenoitujen, rasvattomien luomumaitojen D-vitaminoinnin. Valio tuotevalikoimasta löytyy yksi Luomu™ D-vitaminoitu, rasvaton maito. Luomumaitovalikoimassa löytyy toki muutoin rasvapitoisuudeltaan useita eri vaihtoehtoja: Valio Luomu™ rasvaton ja Valio Luomu™ kevytmaito. Valio Luomu™ vanhan ajan täysmaidossa maidon rasvapitoisuus muuttuu luonnollisesti vuodenaikavaihtelun mukaan, vaihdellen 4,1–4,4 % välillä kuten raakamaidossa. Valio Luomu™ maitoa saa myös laktoosittomana.

Onko raakamaito turvallista käyttää?

Suomalainen raakamaito on erittäin puhdasta, mutta se sisältää silti aina bakteereita, jotka joutuvat maitoon lypsyn ja maidonkäsittelyn yhteydessä erilaisilta pinnoilta ja navettaympäristöstä. Alhainen bakteerimäärä kertoo hyvästä yleishygieniasta, mutta sen perusteella ei voida päätellä, mitä bakteereita maidossa esiintyy. Useimmat raakamaidossa olevista bakteereista ovat pilaajabakteereita, mutta joukossa saattaa olla myös ihmiselle tauteja aiheuttavia bakteereita kuten listeriaa ja EHEC:iä.

Millaisia terveysriskejä taudinaiheuttajabakteereihin liittyy?

Listeria voi aiheuttaa ihmiselle listerioosi-nimisen taudin, jonka oireiden alkaminen voi kestää viikoista jopa muutamaan kuukauteen. Listerioosille alttiita riskiryhmiä ovat henkilöt, joilla vastustuskyky on heikentynyt, vanhukset, raskaana olevat naiset ja vastasyntyneet. Listerioosi aiheuttaa vaikean yleisinfektion tai aivokalvontulehduksen ja voi aiheuttaa raskaana olevalle jopa keskenmenon. Listeria tuhoutuu pastörointilämpötilassa 72 asteessa.

EHEC on kolibakteeri, joka voi aiheuttaa veriripulia. Jo hyvin pieni bakteerimäärä aiheuttaa taudin. Vakavimmillaan tauti voi johtaa jopa munuaisvaurioon ja kuolemaan. Lapset ja vanhukset ovat alttiimpia sairastumaan infektion vaikeampiin muotoihin. Aikuisilla EHEC-tartunta voi olla kokonaan oireeton. EHEC tuhoutuu pastörointilämpötilassa 72 asteessa.

Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelevat, että pikkulapset, ikääntyneet, raskaana olevat naiset tai henkilöt, joilla on vakava perussairaus, eivät joisi raakamaitoa.

Voiko kuluttaja ostaa raakamaitoa?

Raakamaidon myyntiä ei ole lainsäädännössä kielletty. Voimassa olevan elintarvikelain mukaan esimerkiksi maitotilalta voidaan myydä raakamaitoa suoraan kuluttajalle.

Lue lisää Eviran antamia ohjeistuksia raakamaidosta ›


Energiatarpeesi