Selvyyttä sokeriviidakkoon: Mitä eri sokerit ovat ja mitä tarkoittavat eri termit, kuten sokeriton tai vähäsokerinen?

Erilaisia sokereita on kotikeittiön käyttöön markkinoilla monenlaisia. Ruoassa voi olla myös luontaisia sokereita, kuten hedelmien ja marjojen sisältämä fruktoosi tai maidon luontainen sokeri laktoosi. Elintarvikkeiden sisältämästä sokerimäärästä kerrotaan kuluttajille monenlaisilla termeillä, kuten sokeriton, sokeroimaton tai vähäsokerinen. Mitä nämä termit käytännössä sitten tarkoittavat? 

Sokerin valinta on makukysymys

Sokereita käytetään tavanomaisesti elintarvikkeissa ja kotikeittiössä hyvän maun aikaansaamiseksi. Sokerit vaikuttavat tuotteessa myös monella muulla tavalla. Niillä on vaikutusta mm. säilyvyyteen, suutuntumaan, rakenteeseen ja väriin. Sokeri korostaa myös marjojen ja hedelmien luontaista makua.

Sokereista saamme ravitsemuksellisesti ajatellen oikeastaan vain energiaa, mutta ehdottomasti myös makunautintoa. Elintarvikkeissa tai kotikeittiössä käytettävät erilaiset energiaa sisältävät sokerit eivät käytännössä eroa ravitsemuksen kannalta. Koska sokerien käyttömäärät ovat ruokavaliossa pienet, ei niiden pienillä ravitsemuksellisilla eroilla ole käytännön merkitystä. Eri lähteistä saatavaa lisättyä sokeria tulisi ruokavaliossa kuitenkin olla enintään 10 % kokonaisenergiasta, mikä tarkoittaa 2000 kcal ruokavaliossa noin 50 grammaa päivässä. Se, millaisen sokerin valitsee omaan käyttöönsä, on ennen kaikkea makukysymys.

Miten eri sokerit eroavat toisistaan?

Taloussokeri, valkoinen kidesokeri eli tavallinen sokeri

Sakkaroosi eli tavallinen sokeri on ns. tuplasokeri eli disakkaridi. Se koostuu kahdesta monosakkaridista eli perussokerista glukoosista ja fruktoosista. Sakkaroosi eristetään pilkotusta sokeriruo’osta tai sokerijuurikkaista. Sokerin valkoisuus riippuu valkaisuasteesta (esim. valkaisematon ruokosokeri on ruskeaa, valkaistu ”tavallinen” kidesokeri on valkoista).

Tummemmat sokerit kuten raakaruokosokeri, intiaanisokeri, demerara ja muscovadosokeri

Kaikki nämä sokerit ovat sakkaroosia eli rakenteeltaan samanlaisia kuin tavallinen kidesokeri. Tummemmat sokerit on valmistettu sokeriruo´osta sokeriruokomehua kuivattamalla tai sokeriruokoa osittain puhdistamalla. Niiden tummempi väri johtuu siitä, että niitä ei ole puhdistettu yhtä pitkälle kuin valkoista sokeria. Maultaan nämä sokerit ovat aromikkaampia ja voimakkaampia verrattaessa tavalliseen sokeriin.Hedelmäsokeri eli fruktoosi

Fruktoosia on luontaisesti runsaasti hedelmissä ja marjoissa. Fruktoosi on monosakkaridi, joka sisältää energiaa saman verran kuin tavallinen sokeri, sakkaroosi. Fruktoosi on kaikista luonnossa esiintyvistä sokereista makeimman makuinen.Maitosokeri eli laktoosi

Laktoosi on maidon luontaista sokeria. Laktoosi on glukoosista ja galaktoosista koostuva disakkaridi. Maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia noin 5 g / 100 g.Palmusokeri, kookossokeri

Palmusokeria voidaan tuottaa useista eri palmuista. Kookossokeri valmistetaan kookospalmun kukintojen nektarista tai medestä. Palmusokeri sisältää energiaa lähes saman verran kuin tavallinen sokeri.

Karppisokeri eli erytrioli

Karppisokeri valmistetaan käsittelemällä glukoosia, jolloin siitä syntyy erytriolia, joka on sokerialkoholi. Erytrioli ei sisällä energiaa ja sitä voidaan käyttää tuotteissa makeutusaineena, jolloin se merkitään E968.

Mitä tuotteessa tarkoittaa sokeriton, sokeroimaton, vähäsokerinen ja vähempisokerinen?

Sokeriin ja makeutukseen liittyen elintarvikkeissa voidaan käyttää erilaisia sokerin määrästä kertovia termejä.

Käytännössä kokonaan sokerittomia tuotteita on vähän, koska tällaisissa tuotteissa saa olla todella vähän (enintään 0,5 g/100 g) luontaista tai lisättyä sokeria. Valion tuotteistossa kokonaan sokerittomia tuotteita on lähinnä kypsytetyissä juustoissa, jotka eivät sisällä lainkaan maidon luontaista sokeria, koska tuotteet ovat luontaisesti laktoosittomia.

Myös vähäsokerinen termin käyttö edellyttää hyvin vähäistä sokerimäärää tuotteessa (5 g/100 g kiinteissä tai 2,5 g/100 ml nestemäisten tuotteissa). Maitotuotteissa on luontaisesti noin 5 g/100 g maitosokeria eli laktoosia, jolloin termin käyttö ei ole oikeastaan mahdollista.

Kun puhutaan vähempisokerisista tai vähemmän sokeria sisältävistä tuotteista, on näissä vähintään 30 % vähennys sokerissa verrattuna vastaaviin tavallisiin tuotteisiin. 

Tuote voi olla myös sokeroimaton, jolloin siihen ei ole lisätty sokereita. Maustetuissa sokeroimattomissa tuotteissa on makeutusaineita, jotka antavat tuotteelle sopivan makeuden ilman lisättyjä sokereita. Sokeroimattomat maitotuotteet sisältävät maidon luontaista sokeria ja mehu- ja marjapohjaisissa tuotteissa on marjojen/hedelmien luontaista sokeria. 

 


Energiatarpeesi