Siitepölyallergiaan liittyvä ristiallergia vaikuttaa myös ruokavalioon

Siitepölyallergia on yleinen vaiva, joka saattaa hankalimmillaan vaikuttaa myös ruokavalioon. Kun siitepölyallergikko saa oireita koivun, heinien ja pujon lisäksi myös tietyistä ruoka-aineista, puhutaan ristiallergiasta.
 

Siitepölyallergia on yleinen riesa

Noin 20 % suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta. Yleisimmät allergian aiheuttajat ovat koivu, heinät ja pujo, mutta myös leppä, pähkinäpensas ja erityisesti syksyllä ilmenevät sieni-itiöt aiheuttavat allergisia oireita.

Siitepölyaika on pitkä, sillä herkimmät alkavat aivastella jo huhtikuulla. Tavallisimmat oireet ovat nuha, tukkoisuus, yskä ja silmien kutina.

Mitä on ristiallergia?

Siitepölyallergiaan liittyvää ruoka-aineallergiaa kutsutaan ristiallergiaksi, ja se ilmenee tiettyjä ruoka-aineita nautittaessa tai käsitellessä. Elimistö tunnistaa ruoka-aineissa samantyyppisiä valkuaisaineita kuin kasvien siitepölyssä ja reagoi samankaltaisesti. Ristiallergia-nimitys viittaakin siihen, että tiettyihin kasveihin yhdistyvät yleensä tietyt ruoka-aineallergiat: koivulle allerginen saa oireita eri ruoka-aineista kuin vaikkapa pujoallergikko.

Ristiallergia on melko yleinen ilmiö, sillä noin joka toinen koivuallerginen saa allergisia oireita myös ruoka-aineista. Mitä voimakkaampi koivuallergia on, sitä todennäköisemmin ilmenee myös ristiallergiaa.

Ristiallergian oireet

Ristiallergian tyypillisimmät oireet ovat kutiava suu, nielu ja korvat, ja esimerkiksi raakojen juuresten käsitteleminen saattaa aiheuttaa iho-oireita, kutinaa ja punoitusta. Oireet häviävät yleensä itsestään parin tunnin sisällä, mutta vakavissa tapauksissa on hakeuduttava lääkärin hoitoon.

Ristiallergia aiheuttaa eniten oireita siitepölykaudella. Jos siitepölyallergia on lievä, ristiallergiaa esiintyy yleensä vain siitepölykauden aikana. Mikäli ruoka-aineet eivät aiheuta allergisia oireita siitepölykauden ulkopuolella, ei ruokavaliotakaan tarvitse rajoittaa kuin osan vuodesta.
 

"Noin 20 % suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta.
 "

Ristiallergia ja ruokavalio

Ristiallergisen ruokavaliossa keskeistä on oireita aiheuttavien ruoka-aineiden välttäminen joko siitepölykaudella tai ympäri vuoden allergian voimakkuudesta riippuen. On kuitenkin hyvä muistaa, että ruokavalion voimakas rajoittaminen saattaa vaikuttaa ravintoaineiden saantiin. Siksi vältettävät ruoka-aineet on pyrittävä korvaamaan toisilla. Ristiallergiaa mahdollisesti aiheuttavien ruoka-aineiden luettelo on pitkä, mutta vain harva joutuu rajoittamaan ruokavaliotaan näin laajasti.

Myös valmistustavalla on merkitystä. Raa'at juurekset aiheuttavat oireita monille siitepölyallergikoille, mutta keittäminen, pakastaminen tai jopa raastaminen saattaa vähentää oireita. Mikäli esimerkiksi kypsennetyt juurekset sopivat, voi raakoja juureksia käsitellä muovikäsineet kädessä. Vakavimpien oireiden aiheuttajia ovat selleri, kiivi, pippurit ja soija, ja niiden allergisoiva vaikutus ei katoa keittämällä tai muulla käsittelyllä.

Jos ruoka-aineallergia on aiheuttanut vaarallisia allergisia reaktioita (anafylaktinen sokki), on erikoislääkärin ja ravitsemusterapeutin suunnittelema välttämisruokavalio ainoa vaihtoehto. Mikäli ristiallergian oireet ovat lieviä, voi ruokavaliota koettaa maltillisesti laajentaa ainakin siitepölykauden ulkopuolella.
 

Siitepölyallergia ja ristiallergiaa aiheuttavat ruoka-aineet

Koivuallergikon yleisimmät ristiallergian aiheuttajat:
omena, kirsikka, persikka, luumu, päärynä, nektariini, kiivi, ananas, mango, passionhedelmä, viinirypäle, tomaatti, paprika, selleri, raaka porkkana ja peruna, fenkoli, mausteet, sekä pähkinät, mantelit ja siemenet

Ristiallergia pujon ja ruoka-aineiden välillä on melko harvinainen, mutta pujon siitepölylle allergiset saattavat saada oireita seuraavista ruoka-ainesta:
persilja, palsternakka, selleri, valkosipuli, kamomilla, raaka porkkana, fenkoli, hunaja

Ristiallergia heinien ja ruokien välillä on harvinainen, mutta heinien siitepölylle allergiset saattavat saada oireita seuraavista ruoka-aineista:
vehnä, ruis, ohra, kaura, riisi, maissi, durra, raiheinä, kanarianhelpi, herne, meloni, maapähkinä, soija, valkolupiini, tomaatti

Yleisimmin oireita aiheuttavat mausteet:
pippurit, kaneli, curry-mausteseos, inkivääri, kumina, kurkuma, korianteri, sinappi
 


Energiatarpeesi