Suola, verenpaine ja muut liian suolan haitat

Natrium on ihmiselle välttämätön kivennäisaine, jota tarvitaan elimistössä mm. nestetasapainon ylläpitämiseen sekä hermoston ja lihasten toimintaan. Ruoka-aineet kuten maito, liha ja muna sisältävät luontaisesti pieniä määriä natriumia. Natriumia saadaan kuitenkin aivan liiallisesti ruokasuolan muodossa ja liika natrium aiheuttaa monia terveyden kannalta haitallisia vaikutuksia.

Runsas suolan saanti kerää nestettä ja kohottaa verenpainetta

Runsas natriumin saanti lisää verenpaineen nousua iän myötä. Kohonnut verenpaine vastaavasti lisää aivohalvauksen, sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä. On arvioitu, että suomalaisten elinikä pitenisi keskimäärin 8 – 10 vuodella, jos verenpaineemme pysyisi läpi elämän ihanteellisella alle 120/80 mmHg tasolla. Suola myös jäykistää verisuonen seinämiä ja niiden kimmoisuus vähenee. Nämä muutokset heikentävät sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa.

Suola sitoo nestettä elimistössä ja aiheuttaa painon nousua ja turvotusta. Erityisesti turvotus nilkoissa, sormissa ja silmien alla voivat olla merkkejä liiallisesta suolan käytöstä.

Munuaisilla on keskeinen merkitys suola- ja nestetasapainon säätelyssä. Kun suolaa saadaan jatkuvasti liikaa, munuaiset alkavat vähitellen kuormittua. Suolan saannin rajoittaminen on osoitettu hyödylliseksi munuaisten vajaatoiminaan yhteydessä.

Kalium toimii elimistössä päinvastoin kuin natrium

Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön nestetasapainoa. Kalium on erityisen tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston normaalille toiminnalle osana monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja.

Kalium mm. edistää verenpaineen pysymistä normaalina sekä edistää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa. Eniten kalium näyttää hyödyttävän niitä, joilla on suolan saanti on runsasta. Natriumin saannin vähentäminen ruokavaliosta ja hyvien kaliumin lähteiden lisääminen näyttää tarjoavan parhaan lopputuloksen.

 


Energiatarpeesi