Tutustu maailman tutkituimpaan maitohappobakteeriin

Jo 1980-luvulla löydetty Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteeri löytää koko ajan uusia ystäviä ympäri maailmaa. Miten se löydettiin ja mikä tekee siitä niin ainutlaatuisen? Tutustu maailman tutkituimman maitohappobakteerin vaiheisiin.

Mikä Lactobacillus rhamnosus GG?

Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteeri on maailman tutkituin maitohappobakteeri. Se löydettiin 1980-luvulla, minkä jälkeen sen ominaisuuksia on tutkittu yli 800 tieteellisessä tutkimuksessa ympäri maailmaa.

Se on myös ainoa tunnettu maitohappobakteeri, jolla on pehmeät karvat. Niiden avulla bakteeri voi tarttua suoliston seinämiin ja pysyä niissä kiinni.  

Miten Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteeri löydettiin?

 

Maitohappobakteereja on hyödynnetty ruoan säilönnässä jo pitkään. Esimerkiksi jogurttien, viilien, piimän ja hapankaalin maku ja säilyvyys syntyvät maitohappobakteerien avulla. Maitohappobakteerit saavat aikaan käymisreaktion, jonka seurauksena tuotteen pH eli happo-emästasapaino laskee. Se puolestaan estää haitallisten mikrobien toimintaa, jolloin tuote ei pilaannu yhtä herkästi. Hapansäilöntä auttaa myös säilyttämään vitamiineja. Esimerkiksi hapankaali on tunnettu C-vitamiinipitoisuudestaan.

 

 

Maitohappobakteereja esiintyy ihmisen elimistössä myös luonnostaan. Pääosa bakteereista sijaitsee suolistossa. Jokaisella yksilöllä on omanlaatuisensa bakteeristo, aivan kuin uniikki sormenjälki.

 

 

Maitohappobakteerien hyödyntämisestä tuotteissa kiinnostuttiin laajemmin 1980-luvulla. Valion tutkimus- ja tuotekehitysosastolla alettiin selvittää, miten hapanmaitotuotteiden ominaisuuksia voitaisiin tuoda muihinkin tuotteisiin.

 

 

Vuonna 1985 amerikkalaiset tutkijaprofessorit Sherwood Gorbach ja Barry Goldin löysivät ja eristivät Lactobacillus rhamnosus GG:ksi nimeämänsä maitohappobakteerikannan terveen ihmisen suolistosta.

 

 

 

Valion tutkimus- ja tuotekehitysosaston työ johti yhteistyöhön Gorbachin ja Goldinin kanssa. Lisenssisopimus bakteerikannan käytöstä sovittiin 1987 ja LGG® tavaramerkki syntyi.

 

 

Ensimmäinen Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeria sisältävä Valio Gefilus® tuote tuotiin kauppoihin vuoden 1990 alussa. Kesti kuitenkin hetki, ennen kuin suomalaiset löysivät tuotteet. Suosio lähti nousuun vuonna 1996, kun Valio lanseerasi Gefilus® maidon ja tuote esiteltiin kuluttajille. 

 

Valio Gefilus® tuoteperhe valmistetaan edelleen Suomessa Valion tuotantolaitoksissa, ja Gefilus® brändi sekä tuoteperhe pysyvät Valion omistuksessa, vaikka Valio Oy myi syksyllä 2016 LGG® tavaramerkin ja siihen liittyvän liiketoiminnan maailman johtavalle hapatteita sekä entsyymejä kehittävälle ja valmistavalle Chr. Hansenille. 

”Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerin ominaisuuksia on tutkittu yli 800 tieteellisessä tutkimuksessa ympäri maailmaa.”

Elävä maitohappobakteeri

Jotta maitohappobakteeri pääse suolistoon, sen täytyy säilyä elävänä. Erittäin kestävä Lactobacillus rhamnosus GG säilyy elävänä ruoansulatuskanavassa, nauttipa sen missä tuotteessa tahansa. Elintarvikkeessa ja erityisesti hapanmaitovalmisteissa se säilyy kuitenkin kaikkein elinvoimaisimpana. Maitohappobakteereja ei voi saada liikaa, joten niitä sisältäviä tuotteita voi nauttia huoletta pitkin päivää.

Tutustu Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeria sisältäviin tuotteisiin >


Energiatarpeesi